You are here
Home > Здраве и красота > Стресът – убиец на здравето! Техники за овладяване на напрежението и релаксация

Стресът – убиец на здравето! Техники за овладяване на напрежението и релаксация

Стресът е убиец на здравето, а ето до какво може да ви доведе нервното напрежение

Високо кръвно, сърцебиене, паник атаки, безсъние, проблеми с паметта, нередовна менструация — все проблеми, които изглежда провокирани от сериозни фактори. В действителност, в основата на всички тези заболявания, включително и на рака, стои един проблем — стресът.

Стрес е състояние на организма, при което различните органи и системи работят прекалено активно, напрягат се и започват да излизат извън контрол. А когато това състояние се превърне в нещо постоянно, винаги изниква проблем. Все повече учени признават, че нервното напрежение е в основата на множество физически заболявания. А най-лошото е, че възрастовата граница пада все повече. А качеството на храната и въздуха само още повече усложняват проблема.

До какво може да доведе стресът?

В най-добрия случай — хипертония, паник атаки и безсъние. В най-лошия – бъдете подготвени за диабет, рак и други заболявания. Колкото и странно да изглежда, в един момент цялото напрежение се отразява върху организма. И здравето ни започва да се руши.

Какво може да доведе до състояние на стрес?

Стресът може да се появи още в детската градина. Виковете, страховете на децата, изискванията към тях, ако са по-високи, развиват състояние на тревожност у малчуганите. В училище този стрес се увеличава с повишение на изискванията към тях. Стресът достига кулминацията си на работното място. Колкото повече отговорности поемате, толкова по-стресирани се чувствате, особено ако се налага да отговаряте и за други.

Как да се справим със стреса?

На първо място – стойте далеч от дразнителите. Ако стресът ви е най-голям на работното място, намерете повече време да релаксирате. Спорт във фитнеса или плуване, разходки сред природата са едни от най-ефективните начини да се разтоварите.

Медитация. Медитативните техники за успокояване и дишане, действат като панацея срещу стреса. Това помага изключително много за релакс и отпускане на тялото. В същото време подобряват и имунната система и здравословното състояние

Мудра йога. Правилото с палец и показалец, които оформят буква О може да ви спаси, когато сте силно изнервени. От векове се знае, че мудра йогата помага за различни заболявания. Освен това е изключително ефективна техника за релакс. 5 минути практика на ден, ще ви помогнат да останете по-спокойни и да се чувствате по-отпуснати и здрави.

Стресът е убиец на здравето сн. Pixabay
Стресът е убиец на здравето сн. Pixabay

Ароматерапия. Още една техника за отпускане и борба срещу стреса. Ако нямате възможност да посетите СПА център, може да си подарите ароматерапия у дома. С етерични масла от мента, лайка, лавандула в ароматна лампа, ще се почувствате много отпуснати. Може да си приготвите и лосион или парфюм с подобни етерични масла.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!