You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Свети Мина (11 ноември) – Почитаме чудотвореца, който дава рожби на бездетните

Свети Мина (11 ноември) – Почитаме чудотвореца, който дава рожби на бездетните

Свети Мина покровителства отчаяните жени и хората, които са на път, помага да откриеш изгубеното

На 11 ноември почитаме свети Мина – последна надежда и упование на много жени. Той е закрилник на семейството и на неговата помощ разчитаме при деликатни ситуации, затова чудотворецът заема специално място в сърцата на вярващите.

Свети Мина Египетски е бил воин, преди да се отдаде на почит към Господ. Заживял в горите на Фригия, погубен заради Христовата вяра през 3 век, научи woman-onthe-top.net.

Българският народ вярва, че светецът върши чудотворства. Известно е, че се явява пред грешници – прелюбодейци и алчни за чуждо имане. Връщал ги към права пътека и защото на гръцки език името на светеца означава „намирам”, вярваме, че св. Мина ще ни помогне да намерим откраднатото и загубеното. Домакините палят свещ пред иконата у дома, когато искат да си върнат изчезналото.

Чудотворецът покровителства и хората на път. Ако ви предстои дълго пътуване, прекръстете се с кратка молитва: „Свети Мина да е напред и да помага!”.


Заради призванието му преди да се отдаде на Господ, почитат го и като закрилник на военнослужещите. Обичай е било преди да изпратят момчетата в армията или на война да дадат курбан в чест на светеца.

Народните вярвания описват светеца като странник, който води вълча глутница. В повечето случаи е изобразяван като воин на бял кон с копие в едната ръка. Ще намерите и такива обаче, в които държи два завързани вълка. От 11 ноември започват т.нар. „Вълчи празници”. Тогава трябва да спрат разходките по тъмна доба, хората и срещите след залеза на слънцето.
Всички започнати ремонти трябвало да бъдат довършени, за да не влезе през дупките и отворите зла сила.

Свети Мина е господар на „лошите болести”, затова иконите му се окичват с цветя и с дарове. Той е покровител на хората, които страдат от епилепсия и други „лоши болести”.

В народните вярвания това е „хаталия” ден – тежък ден, който жените трябва да почетат почитат, за да не пострадат семействата им.

Денят на Свети Мина е специален за съвременниците ни. В почти всеки дом ще видите икона на чудотвореца, защото от него измолват помощ за болни и бездетни.


В квартал „Бенковски“ в столицата е Обрадовски манастир „Свети Мина”, който се съхранява чудотворната му икона. При нея търсят спасение отчаяните души. Чудотворецът е „отговорен” за появата на много бебета и след раждането им майките им го почитат всяка година.

На 11 ноември -Свети Мина имен ден празнуват Мина и производните й, както Виктор и Виктория.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!