You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Тайните на Дисни принцесите – първите супер героини от нашето детство

Тайните на Дисни принцесите – първите супер героини от нашето детство

Дисни принцесите са първите, които ни карат да мечтаем смело и да вярваме в щастливия край

Днес, на този специален ден, ще ви разкажем за Дисни принцесите – красивите героини от най-любимите анимирани приказки. Те първи научават момичетата да мечтаят и да вярват, че заслужават щастлив край на своята история.

Дисни принцесите днес са истински медиен продукт, но са рожба на гения на Уолт Дисни и съратниците му. Те са компания от 13 смели млади дами с кралско потекло или заслужили титлата си като са се омъжили за принцове по произход или по дух.

В началото бяха само Снежанка, Пепеляшка, Аврора, Ариел, Бел, Жасмин, Покахонтас и Мулан. Днес към тях прибавяме и Тиана, Рапунцел, Мерида, Ана и Елза от „Леденото кралство”.

Познаваме ги като стари приятелки. Първо ние израснахме с приключенията им. След нас и децата ни намират вдъхновение от историите им. Може би си мислите, че знаете всичко за тях, но със сигурност ще ви изненадаме с техните малки тайни:

Историите на Дисни принцесите, премълчани в приказките

Ариел, например, е първата Дисни принцеса анимирана по жив модел. Тя обаче е призната за пълноправен член на елитното общество на рисуваните принцеси чак след 30 години – през 1989 година. Нарисували са я първо с черна коса и синя опашка, но след това от компанията са променили образа й.
Любопитно за принцесите на Дисни
Тя пее най-много от всички героини и популяризира най-широк спектър лицензирани продукти на пазара.

Спящата красавица Аврора има само 18 минути екранно време и участва само в 18 диалога. В приказката на братя Грим (която първоначално била наречена „Шипка”) Аврора била феята-кръстница, а не поспаливата принцеса. Тя не е главна героиня в анимационното филмче и може би това е причина за финансовия провал на филмчето. Това, разбира се, е било само в началото.
Любопитно за принцесите на Дисни

Снежанка пък е най-малката героиня. Едва на 14 години е, но оригиналът в приказката е бил едва на 7. Аниматорите са променили възрастта й, защото любовната история на принцесата би била абсурдна и направо незаконна.
Любопитно за принцесите на Дисни
Във филма я озвучава Адриана Каселоти. За да запазят неповторимостта на образа на Снежанка, забранили на актрисата да работи по други проекти. Гримът й бил истински – използвали го по нарисуваните листа, а така познатият днес тоалет е дело на Disney short от 1935 година.

Уолт Дисни е мечтал да направи продължение на историята на Снежанка, но не дочакал реализацията на плановете си.Познавачи се кълнат, че Пепеляшка е любимката на гениалния Дисни. В един от епизодите, недопуснат за излъчване, тя мечтае да създаде армия с момичета, които да разделят с нея отговорностите й.

Крачето й е най-мъничкото във филмчетата – едва 11.43 cm.
Любопитно за принцесите на Дисни
Цели 400 претендентки са се явили на прослушване, за да получат привилегията да я озвучат.

Рапунцел има наистина дълга коса. Изчислено е, че в началото на филма е с дължина 21 метър. Накрая обаче се оказала единствената Дисни принцеса с къса коса.
Любопитно за принцесите на Дисни
Тя е единствената в компанията с магически сили, а от компанията препоръчват филма да се гледа в присъствието на родителите.

Смелата красавица на Звяра, както знаем, се казва Бел. Планирали са да включат в историята й поне една сестра – Клариса. Тя обаче била отхвърлена в процеса на реализация.
Любопитно за принцесите на Дисни
Бел единствена не пее своя песен, затова пък е филмът е получил номинация за Оскар и се е конкурирал с игралните филми за приза. Героинята е първата, предложена за списъка „100 години…100 герои и злодеи”.

Любимата на Аладин – Жасмин е първата, която целува злодей. Озвучавана е не от една актриса. Едната дала живот на нормалната й реч, другата – на песните й.
Любопитно за принцесите на Дисни
Заради произхода си е единствената принцеса без рокля, защото носи шалвари. Щом се е омъжила, трябвало да я нарекат Бадрулбадур – като героинята от „1001 нощ”.

В приказката не е главна героиня – това все пак е историята на избраникът й – Аладин.

Мерида има наистина Храбро сърце, но е първата без любовна история в приказката. За сметка на това пък си има братя-близнаци, 22 тоалета, а на главата си има 11170 косъма.
Любопитно за принцесите на Дисни
Покахонтас е първата Дисни принцеса, чиято история се основава на реално съществувала героиня. Тя никога не носи тиара, има само едни дрехи, но за сметка на това има най-добър приятел, който не е животно или „одушевен” предмет.
Любопитно за принцесите на Дисни
За ваша изненада това не е първата индианка в историите на Дисни. Първата дама с подобен произход е Tiger Lily, която участваше във филма на Питър Пан.

Името на Тиана от „Принцесата и жабокът” идва от гръцки и означава „принцеса”. Тя е единствената, която работи, заова си заслужава всички 11 костюма. Жалко само, че едва 19 минути в цялата приказка е с човешки образ.

Тя е единствената левичарка, но и единствената, която уби злодея в приказката си.

Историята на Мулан идва от китайския епос. Героинята в оригинал се нарича Хуа Мулан. Тя убива завидно количество противници – от 2000 анимирани войника само шестима са попаднали под лавина. Другите – тя ги е унищожила. Може би по тази причина я наричат „принцеса”, защото иначе титла ни й се полага – нито по кръв, нито след брака.
Любопитно за принцесите на Дисни
В Китай я наричат Хуа Пин – така наричат женствените мъже в Далечния Изток. Там самият Джеки Чан е озвучил героя на Ли Шанг.

Анна от „Леденото кралство” всъщност се казва Грета. Тя единствена се влюбва в злодей и има повече лунички от която и да било Дисни героиня.Озвучават я цели четири дами.
Любопитно за принцесите на Дисни
Сестра й Елза е вдъхновена от героинята на Ханс Кристиан Андерсен. В началото е имала черни коси – къси като на момче. Тя е най-голямата сред всички Дисни принцеси – на цели 21 години. Познава някои от останалите и е първата самостоятелна кралица. Няма нужда от ремонт на двореца. Той се променя непрекъснато, според настроенията й. Когато е тъжна става виолетов, когато се сърди – жълт, а когато е щастлива – син.
Любопитно за принцесите на Дисни

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!