You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > ТОП 10 на най-ефектните Първи дами на света (Снимки)

ТОП 10 на най-ефектните Първи дами на света (Снимки)

Мъжете им държат властта пред света, но тези Първи дами управляват дворци, впечатляват с класа и…ръководят събития

Все още живеем в свят, управляван предимно от мъже, но за никого не е тайна важността на техните Първи дами.

Много преди да станем роби на съвременните технологии и комуникации, не подценявахме образа на Жената зад всеки велик управленец. Независимо дали съпругите на президентите са били ловки манипулаторки, закрилници, дворцови интригантки или обикновени музи – присъствието им в задкулисието е раждало легенди и променяло съдбите.

Някога съпругите на държавните глави са се примирявали с дебелата сянка на властта и са ръководели деликатно и уж незабележимо. Съвременните Първи дами са различни – силни, добре образовани, елегантни, с професия, майки, видя woman-onthe-top.net.

О, да – заради протокола и общественото мнение им се налага да изоставят кариерата си. Някои – само по време на мандата на президента, други – завинаги. Трети обаче не се боят да извикат: „Искам всичко и го искам СЕГА!”

Всички са много впечатляващи, но десет от тях донесоха истински блясък на съвременните Първи дами. Толкова са ефектни, че редовно присъстват по страниците на лъскавите издания:

Доминика Уаттара (Кот д’Ивоар)
firstlady dominikka uatara
Доминика е родена във френски Алжир през 1953 година и се омъжи за настоящия президент на Кот д’Ивоар – Алассан Уаттар през 1991 година. Мъжът й е мюсюлманин, но тя категорично отказа да изневери на християнството, в което е въведена като дете.

Принцеса Лала Салма (Мароко)
firstlady-prinsess lala salma
Съпругата на краля на Мароко Мухаммед VI е родена през 1978 година в семейството на учител. Останала е сираче на три годинки и я отглежда баба й. Тя е дипломиран инженер по информационни системи и е работила това, докато не се е омъжила за краля.

Кралица Джецун Пема (Бутан)
firstlady-queen djesun pema
Най-младата Първа дама в Бутан е наречена Кралицата на Драконите. Завършила е колеж в Регентс в Лондоне. Там е учила международни отношения, психология, изкуство и история – всичките дисциплини определено ще й свършат работа, докато общува с гостите на кралството на високо равнище.

Силвия Бонго Ондимба (Габон)
firstlady-silvia bongo
Родена е в Париж, но от дете пътува по принуда много по света. Първо е отишла в Камерун, после в Тунис, и в продължение на девет години в Габон. Там е завършила образованието си, а майка й работила като секретарка на…бъдещия зет.

Анхелика Ривера (Мексико)
firstlady-anjelika rivera
Първата дама на Мексико изглежда като звезда от латиносапунките и това не е само привидно. Тя стана известна не само в родината, но и по света, благодарение на ролята си в «Просто Мария».

Преди пет години се омъжи за Енрике Пеня Нието, губернатора на щата Мексико, а от три години е до него начело на държавата.

Асма ал-Асад (Сирия)
firstlady-asma al asad
На тази Първа дама не й е лесно. Съпругът й е от най-спорните съвременни владетели, но тя е знаела какво прави омъжвайки се за него. Госпожата на Башар Асад се е занимавала с международни инвестиции до 2000, когато се женят.

Мехрибан Алиева (Азебрейджан)
firstlady-mehriban alieva
Една от най-блестящите Първи дами в света е жена не само сполучливо омъжена, но и „от сой”. Произхожда от най-видните семейства, завършила е гимназия със златен медал и постъпва в медицинския институт.

Сватбата с Илхам Алиев и раждането на първото дете обаче променят развоя на кариерата й. Тя не остава просто съпруга и майка, а се дипломира през 1988 година с отличие в московския университет по медицина. Работила е известно време в научен център по офталмология, но после създала културно-историческо списание «Наследството на Азербайджан» и е негов редактор.

Кралица Летисия от Испания
firstlady-queen leticia
До брака си с краля на Испания Филиппе VI беше известна журналистка и новинарка, завършила един от най-старите университети в Мадрид.

Еманципираната жена с минало обаче отстъпи назад. Вместо да лети в кариерата избра да е майка и съпруга.

Кралица Рания от Йордания
firstlady-queen rania
Кралицата на Йордания е великолепно арабско цвете – красива, изключително елегантна и изискана. Тя е чест за всеки кралски двор, но светът я познава и като бунтарка. Покрай грижите за голямото си семейство, тя успява да участва в кампания в защита на женските права, палестинците, да се бори срещу жестокостта срещу децата и да популяризира каузи свързани със здравеопазването, културата и образованието.

Марина Порошенко (Украйна)
firstlady-marina proshenko
И тя е не случи на мъж, който ръководи държава в просперитет и спокойствие. За сметка на това пък като малцина Първи дами може да си позволи смело медийно присъствие от висотата си на дипломиран лекар – кардиолог и кандидат на медицинските науки.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!