You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Царица на шахматната дъска и подиума: Лесно ли е да си умна и красива?

Царица на шахматната дъска и подиума: Лесно ли е да си умна и красива?

Председателят на естонската шахматна асоциация вече е милионерка, благодарение на…красотата си

Познавате ли Кармен Кас?! Името й сигурно не ви говори нищо, освен ако не сте сериозно обвързани със света на модата и…шахмата. Ако не познавате лицето й обаче, значи не сте отваряли списание поне десет години.
Кармен Кас топмодел и шахматистка
Кармен Кас е модел с милиони в банката, но и категоричното доказателство, че една блондинка може да бъде красива, успешна и много интелигентна. За няма и 40 години живот си позволява няколко дръзки хода, които й позволяват да позира по бельо от една страна, а от друга – да се занимава с политика и да бъде гледана сериозно, при това.

Кариерата й започва с „дребно” престъпление. Агент на Baltic Models я среща в магазин и й предлага примамлив договор за снимки в Милано. Благоприличната майка на Кармен отказва, но своенравната й щерка отлично може да имитира подписа й.

На 14 пътува с подправени документи за Италия, но там не жъне очакваните успехи. Прибира се безславно у дома и след четири години, помъдряла прави втори опит да пробие. Късметът й е в Париж, където позира четири пъти за корицата на Vogue, австралийското издание Elle, френските списания Madame Figaro, и Numero.

Не може да се оплаче от липса на ангажименти и то за марки като: Dolce & Gabbana, Ralph Lauren, Donna Karan, Calvin Klein, Chanel, Gucci, Versace, Givenchy, Fendi, Max Mara, Valentino и дори – General Motors. Завинаги се врязва в паметта на хората като лицето от рекламната кампания на Christian Dior – „J’adore“ и през 2002 вече е на второ място по хонорари в света на топмоделите.

И тогава – на върха на славата си, Кармен Кас осъзнава, че не иска да бъде просто професионална красавица. От 2002 до 2011 година поема председателството на шахматната асоциация в родината си. Това е великолепна реклама, но и не само. Кармен се занимава наистина с управление и ходене по турнири.

Виновник за това „не-дамско” хоби е бащата на блондинката. Той е учител – запален шахматист и е научил детето си на всичко, което знае за този боен спорт за умници.

Кармен днес е само съветник към асоциацията и вече е на 38 години. Направила е първите си опити като актриса, но и в политиката. Засега не е влязла в парламента, но ние вече сме наясно, че един провал на изборите, няма да й попречи да остави диря в историята на родината си.

И за да не си мислите, че Кармен Кас е симпатично изключение, ще ви дадем няколко убедителни доказателства, че е в съвсем в реда на нещата да си умна и красива:

Ейми Маинзер – астроном с докторска титла. Има и астероид, кръстен на нея.
Клио Кресуел – красива дама, професор по математика и автор на книгата „Математика и секс“.
Лаура Аул – професор по английски език и литература, която нарушава стереотипите, че красивите жени не могат да бъдат сериозни.
Ронда Фрийман – с лице като нейното, свободно може да мине за актриса, но тя е избрала да бъде доктор по философия в областта на невропсихологията.
Тали Шерът – преподавател по когнитивна невронаука. Тя изучава мозъчната дейност, която влияе на емоционалното възприемане и паметта.
Талмеша Ричардс – нетипичен доктор по биологични науки. Талмеша специализира молекулярна биология и е сбъднала мечтата си да е…мажоретка.
loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!