You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Уикенд с книга: Любов и кулинарни дуели в „На един черпак разстояние”

Уикенд с книга: Любов и кулинарни дуели в „На един черпак разстояние”

„На един черпак разстояние” на Ричард Морей не е само кулинарно пътешествие

От наситения аромат на къри, през прашните улици на Мумбай, до уханието на ванилията и блясъка на Париж, „На един черпак разстояние” е книга, която няма да ви остави да скучаете дори за миг. Всяка страница е като докосване до един магичен свят, а контрастът между Индия и Франция толкова огромен колкото би бил между огън и лед.

„На един черпак разстояние”
„На един черпак разстояние”

Историята започва с една разходка из прашните улици на Мумбай и Хасан Хаджи, момче със забележителни кулинарни таланти, родено в голямо и шумно индийско семейство, което държи популярен ресторант.

Внезапна трагедия прогонва голямата фамилия от Индия, а нашите герои се впускат в едно безразсъдно пътуване из Европа. След своеобразната кулинарна и емоционална Голгота, която преживява семейството по време на пътуването си, те най-накрая откриват нов дом в сърцето на френските Алпи — село Люмиер.

Шумният индийски ресторант, изобщо не се вписва в пасторалната идилия на френската провинция, а още по-малко в представите на мадам Малори — собственичката на елитния френски ресторант от другата страна на пътя. За дамата, готвила най-изискани френски ястия на министри и президенти, ароматът на къри, люта супа от агнешки крачета и пикантни индийски подправки, който се разнася по малката уличка е върховна обида. Тяхната комична кулинарна война завършва със съдбоносен сблъсък, в който талантливия Хасан за малко не е осакатен завинаги. В името на момчето двете страни заравят томахавката, а младият индиец получава необичайно предложение — да бъде въведен в тайните на френската кухня.

Така той прави първите си трънливи стъпки в света на кулинарията, а оттам съдбата му предлага безброй нови приключения в Париж, световната столица на гастрономията.

„На един черпак разстояние” не е просто едно колоритно пътешествие от Бомбай до Париж, а разказ за живота и душевните трепети на едно малко момче, дошло от друг свят, за да завладее Париж и да надмине най-смелите си мечти. Мечти, които всеки от нас носи в душата си. И му е нужда само малко смелост, за да ги постигне.

Приятни мигове с „На един черпак разстояние”, приятели! А докато я четете, нека се сбъдне поне една ваша мечта.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!