You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > В сянката на короната: Печалната съдба на „Резервите” на британския трон

В сянката на короната: Печалната съдба на „Резервите” на британския трон

Те са богати, известни, с възможно най-синята кръв – имат всичко, но не и корона

Можете ли веднага да се сетите за поне едно кралско семейство, в което е роден само един наследник на трона? Семейство, в което родителите решават да се ограничат само до едно дете? Ще ви кажем отговора веднага: няма такива, с малки изключения като японския принц Нарухито и принцеса Масако. Бъдещата императрица не може да ражда, заради продължителна депресия, но това е друга история – Трона на Хризантемата си има достатъчно наследници. Всъщност всяка двойка от монарси, намираща се в непосредствена близост до трона, е задължена да „произведе” най-малко двама наследници, по възможност – с минимална възрастова разлика. Може би се досещате защо: ако нещо се случи с престолонаследника, мястото му ще незабавно получава по-малкия.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Такива – второ по старшинство – се наричат „резервни“ принцеси и принцеси (английски – “ an heir and a spare“). Най-често шансовете им да получат трона клонят към нула, но никой и не ги освобождава от кралски задължения, разказват от Marie Claire.

Вторите деца са като резервна рокля за кралска сватба – не толкова скъпа, не толкова красива, не толкова грандиозна и подготвена „за всеки случай“. И с това чувство те живеят през целия си живот.

Унизителният термин „резервен наследник“ е измислен във Великобритания, и това не е случайно: ако се вгледате в останалите кралски дворове на Европа, вторите наследници живеят доста нормален живот – могат да се оженят, за когото си искат, да отидат там, където искат и дори да забравят за тяхната мисия, определена от мига, в който са поели дъх. В същото време, “резервните“ принцове и принцеси в британско кралско семейство за такава свобода могат само да мечтаят. Всяка молба за освобождаване от някои ангажименти и настояване за лична свобода се придружава от скандали и забрани, които, в крайна сметка провокират бунтове, а понякога и разбити съдби.

Изданието разказа съдбата на петте „резерви” на британския трон в най-новото време. Някои са имали късмет, други – преглъщат горчиви сълзи, докато разполагат с всичко материално на света.

Принц Алберт, херцогът на Йорк

Той е „резерва” на принц Едуард, принц на Уелс. Минава за чудесно, възпитано и отговорно момче, но няма популярността на брат си и заеква много.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Двамата растат рамо до рамо. В нормално семейство щяха да си ги гледат като близнаци, но принц Алберт от забавачката е знаел кой е лидерът – „Дейвид”, както са го наричали в семейството.

Принц Едуард е харизматичен, чарове, дружелюбен, любимец на народа. Перфектен бъдещ крал! Бърти пък има лош успех, ужасно строг баща и никой не го забелязвал.

Поне в любовта му провървяло… най-накрая. Две години предлагал брак на любимата си Елизабет Боуз-Лайън, след това отишъл на фронта и участвал в истински военни действия по време на Голямата война.

При завръщането си всички отбелязали колко се е променил – по-самоуверен, спокоен, с осанка на герой. Дори бащата-тиранин показал уважение към несретния си син. Бърти се оженил за своята Лилибет, родили им се две чудесни момичета и тогава…В монархията нахлул циклонът „Уолис Симпсън”.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Забранената любов на престолонаследника, който царувал една година, с два пъти разведената дама довело до абдикация. Милият Бърти се справил с политическа криза, опитът за вътрешен преврат, който за малко да постави малкия му брат на трона и наближаващата война.

Много заекващият крал се справил с дефекта си, благодарение на логопеда Лайънъл Лог (вълнуващата история може да видите в „Речта на краля”). Той и неговата вярна бойна другарка – кралицата се превърнали в символ за нацията. Виждали в кралското семейство въплъщение на борбата срещу фашизма. «Децата няма да напуснат страната без мен. Аз няма да оставя страната без Краля, а Кралят няма да напусне страната си», категорична е Кралицата. Поданиците й били във възторг, а Хитлер я е обявил за най-опасната жена в Европа.

Само смъртта разделя симпатичното семейство, а след тях остават кралица Елизабет и…

Принцеса Маргарет

Далеч преди принцеса Даяна английската преса си имаше любимка, наречена „Английската роза”. Принцеса Маргарет е била истинска щастливка…в първите шест години от живота си. След това чичо абдикира, а любимата й голяма сестра изведнъж се оказва в положение на бъдещ монарх.

У дома всички се гордеели с прилежанието и образцовото поведение на Елизабет, Марго обаче ги печелила с красота, весел нрав, чар. Народът обожавал престолонаследницата – перфектната английска дама. Бил влюбен обаче в принцеса Маргарет, която им давала, каквото искат – кралска особа, с поведение и излъчване на кинозвезда.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
На 21 години Елишзабет се омъжва за първата си и Голяма любов. Тя обаче не забравила как любимия й принц – плейбой флиртувал с красавицата на семейството. Маргарет обаче не мислила за тревогите на сестра си. Имала собствени – била влюбена! Избраникът на сърцето й бил капитан Питър Таусенд – чаровен…разведен, баща на две деца.

Великобритания би могла да одобри избора й. Той бил герой от две войни, служел в двореца. За младата кралица обаче било недопустимо да разреши брак на сестра си с разведен. Тя твърдяла, че става въпрос за принципи и традиции. Хората обаче мислили, че е сестринска измяна и коварство.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Три години Маргарет умолявала сестра си. Накрая се предала и направила обръщение към нацията, в която се отказва от любовта си в името на дълга към династията и народа. И от този ден нататък се разделя с надеждата си за щастие…

Ден след като научава, че любимият й ще се жени отново, Маргарет приема предложението на „нечистокръвния ” Антъни Армстронг-Джоунс, обикновен фотограф.

Елизабет разрешава брака, но династиите в Европа не го удостояват с внимание. Маргарет ражда две деца на своя фотограф, но не става по-щастлива. Много алкохол, цигари, измени – нищо не носело утеха на някогашната първа красавица на кралството. Развела се след 18 години брак – 400 години след вездесъщият Хенри VIII. Последните години от живота си преживява болна и в инвалиден стол.

Принцеса Анна

Една не толкова красива, но със също толкова сложна съдба е и принцеса Анна. Дъщерята на кралица Елизабет обаче има повече слука от леля си – не воюва със собствения си брат!
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Принцеса Анна обикаляла по света, получила перфектно образование, но и блеснала като великолепен жокей. Побеждавала братчето си принц Чарлз във всичко – по оценки, по трудолюбие и дори – в обществената дейност, като представител на монархията.

Животът (и твърде консервативната й майка) възнаградили нейния силен характер и служба в полза на народа. Принцеса Анна се омъжва по любов за шампиона по конна езда Марк Филипс, ражда му две деца и почти спокойно се развежда с него. След това получава възможност да се омъжи за адютанта Тимъти Лорънс. Тя провокира истинска революция в двора – първата разведена в семейството, получила благословия от монарха. В замяна принцеса Анна живее скромно, тихо и при повод – изпълнява послушно ангажиментите си като член на кралското семейство.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор

Принц Хари

Порасналото малко братче на любимият принц на света има какво да разкаже за тегобите на „резервите”. Той и брат му Уилям са твърде различни, но винаги – близки и обичащи се. Принц Хари не може да се похвали с блестящ старт, въпреки възможностите. От малък знае, че не е красавецът на семейството, баща му е искал момиче, а е получил още едно момче с лунички и червени коси. Като дете преживява слуховете, че е незаконен син на слабохарактерен жокей. Най-големият удар е смъртта на майка му и нареждането да върви след ковчега й пред алчния поглед на света.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
След погребението на принцеса Даяна малкият принц се превръща в кошмара на Уиндзор. 15 години кралското семейство търпи скандали с ергенски запои, трева, маскаради, гол бридж. Баба Лизи със сигурност познава усещането, което й е причинявала навремето принцеса Маргарет.

Принц Хари обаче е случил на време, в което се е родил и брат. Принц Уилям и приятелката му (а по-късно – съпруга) са го убедили, че има нужда от помощ. С помощта на психолог се е отървал от ужасния гняв, провокиран от загубата на майка му.

Братът на престолонаследника намира спасение и реализация в армията. Заминава в ада, но от пожарите на Афганистан се завръща по-смирен и може би – с излекувана душа. Днес се занимава с благотворителност, радва се на сладките си племенници и…една много специална, (разбира се) разведена жена.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Ако поиска да се ожени за соята Меган, никой не би могъл да го спре. Добрата стара Великобритания си има цял отряд престолонаследници, а принц Хари и без това даде да се разбере, че не може да бъде държан в плен с измамни привилегии.

Принцеса Шарлот

Засега всеобщата любимка – принцеса Шарлот няма никакви проблеми, освен изморителното внимание на възрастните. Милиарди я обожават, тя е страхотно, сладко дете. Родителите й дават много любов и внимание и дори си има сговорчив брат.
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор
Е, малката принцеса показва любопитен нрав (традиционно за „резерва”), но все още никой не я критикува. Възрастните разбират какво причиняват кралските задължения на едно толкова сладко мъниче. Дали нещата ще останат такива и след 20 години?!
Истории за принцове и принцеси в британския кралски двор

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!