You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Варвара и Сава – традиции и вярвания

Варвара и Сава – традиции и вярвания

Народното поверие казва „Варвара вари, Сава пече, а Свети Никола гости гощава“. Православната църква почита 4, 5 и 6 декември, като едни от най-големите празници преди Коледа.

Света Варвара е покровителка на починалите от внезапна смърт, които не са имали време да се покаят и причестят. Освен това нейният ден е считан за ден на миньорите, а в някои райони е почитана и като покровителка на децата болни от шарка. Хората я наричали „Баба Шарка“.

Легендата гласи, че света Варвара е родена в семейство на езичници, но приела християнската вяра, заради което е и била обезглавена. И до днес тя е почитана като пазителка от болести като чума и шарка.

Varvara

По традиция, на света Варвава /чества се на 4 декември/ се раздават „къпани“ питки, а друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето, за да ги изяде без ръце. В други краища се вари царевица, а момичета се надпреварват да раздадат погачите си–вярва се, че която спечели, ще се омъжи първа през следващата година.

Sveti-Sava1

Свети Сава се чества на пети декември, като историята около светеца е доста объркана. Според някои легенди Сава е жена, която носи градушката, а според други е мъж–покровител на дивите животни и на вълците. Църквата обаче почита Свети Сава–младеж, родил се в Кападокия и прекарал дълги години като пустинник. Основава странноприемници, болници, манастири в Палестина, помага на бездомни и нуждаещи се, и доживява до дълбоки старини.

savvas

На Свети Сава е прието да не се пипа нищо остро от жените, за да не им причинят зло светците. В някои райони се празнува за сечено и порязано, защото се избягва да се сече и реже. Вярва се, че в деня на Свети Сава яловите булки си обръщат късмета. Поверието повелява да станат рано сутринта, да пресеят брашно през ново сито, обърнато наопаки. Най-старата жена в семейството през това време нарежда: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.“

Традицията повелява изпеченият хляб да се раздаде на кръстопът. Вярва се, че до година ще се роди желаното бебе.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!