You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Вивиан Лий: Прекалено красива, за да получи пълно щастие

Вивиан Лий: Прекалено красива, за да получи пълно щастие

Вивиан Лий е безценно съчетание от красота и талант, дори срещна Голямата любов, но и покой

Вивиан Лий е повече от жената, която получи най-жадуваната роля в историята на киното. Също като Скарлет О’Хара е красива, емоционална, борбена и изгаряща от емоции. И точно като героинята си – рядко може да се нарече щастлива, никога – уравновесена.

Ражда се в Индия като дете на британски военен на 5 ноември 2013-та. Майка й обаче далеч не си представя детето й да живее като в скитница в периферията на монархията.
Vivien Leigh
Самотното дете учи литература, изкуство, запознава се с пиеси. Семейството я вижда като актриса, но държи на безупречното възпитание. Почти на седем я изпращат в католическо училище, в Лондон. Там е най-малкото дете, но майка й има големи планове.
Vivien Leigh 5
След като завършва я приемат в Кралската Академия по изкуствата, където не е от най-блестящите студенти. За сметка на това обаче става майка и съпруга – факт, който я отклонява за кратко от пътя й към звездите.
Vivien Leigh wedding
Легенди разказват как не се съобразила с приятелите си, които я предпредили, че адвокатът Хърбър Холман е сгоден. „Няма значение. Той още не е виждал мен!”
Vivien Leigh girl
Точно по този начин реагира, когато прочита „Отнесени от вихара” и разбрира, че в Холивуд се избиват за ролята на

Скарлет О’Хара

Vivien-Leigh_Mini-Biography_HD_768x432-16x9
Била повече от сигурна, че това е нейната роля. За две години преодоляла снимки, кастинги, конкурентки. Съвършеното английско девойче се превърнала в любимката на Америка – непоправимата Скарлет!


Освен обожанието на тълпата, „Оскар” –а за главна роля и световната известност, Вивиан Лий най-после натрила носовете на театралите в родината.
vivien-leigh-1

Лейди Оливие

Единствената голяма грижа на красавицата в САЩ била липсата на любимия й мъж. Да, тя била омъжена, той – семеен. Двамата вече били известни и скандалът щял да бъде голям!

Двамата се срещнали на сцената. Станали добри приятели и като такива не отказали нито съвместни участия в киното, нито в следващите пиеси. Пожарът на любовта обаче пламнал, докато играли „Хамлет”.
Actor Laurence Olivier
Две години съпрузите им упорствали, не им давали развод и двамата демонстративно решили да живеят „в грях”. В крайна сметка се оженили през 1940.
Happy Oliviers
Вивиан Лий – кралицата на Холивуд, се превърнала в Лейди Оливие – съпругата на титана сър Лоурънс.
Vivien Leigh larry
Съвместната им дейност продължила и било напълно естествено, че Великобритания ги приела за своята Супердвойка.

Двамата не могли да се радват на свои деца. Въпреки успехите и споделената любов, това останало единственото, което не могли да получат от щедрия живот. Вивиан претърпяла два спонтанни аборта и след тях се отказала. Предпочела да се обгради с домашни любимци, за предпочитане – котки – 16 на брой.
Vivien Leigh 4
Бланш Дюбоа, цигари и безнадежност

Вивиан Лий е от актрисите, които не просто влизат в кожата не героините си. Тя се превръща в тях! Втората ключова роля в живота й се оказва пагубна!


Така, както Скарлет озарява живота й с енергия и безкраен оптимизъм, Бланш Дюбоа я повлича в бездната на дълбоката депресия. Участието й в „Трамвай желание” й носи втори „Оскар”, но слага началото на края.

Страстта на някогашната първа красавица към цигарите е легендарна – по 4 кутии на ден! След като лекарите установяват, че е болна от туберкулоза, нещата е късно да се променят!
Vivien Leigh 3
Междувременно Лорънс Оливие се влюбва в друга, а законната му съпруга не намира живец в себе си, за да се бори за брака си. Двамата се развеждат, макар за всички да е ясно, че ще се обичат до ден последен.

Ангажиментите й са редки, защото никой не разбира истинския й проблем – биполярно разстройство, което тогава не се лекува.

В един красив летен ден поредната туберкулозна криза я срива. Годината е 1967. Преди това Вивиан Лий се сближава с единствената си дъщеря, която има свои деца, запазила е приятелство с баща й и дори близостта с Лорънс Оливие.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!