You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Жена на Върха: Шейха Моза захвърли бурката, но целият арабски свят е в краката й

Жена на Върха: Шейха Моза захвърли бурката, но целият арабски свят е в краката й

Шейха Моза изглежда има дипломи, седем деца, страст към модата и пластиките, но е приета за Сивия кардинал на Персийския залив

Името на Шейха Моза се произнася с шепот и преклонение в арабския свят. Тя изглежда като модна икона, но не без основание я наричат Сивия кардинал на Персийския залив, научи woman-onthe-top.net.

Втората съпруга на емира на Катар захвърли бурката и вярва в силата на образованието, но роди седем деца на мъжа си, съобразява Висшата мода с традициите и ръководи държавните дела деликатно и задкулисно.


Шейха Моза бин Насер ал Миснед е родена да чупи клишета, но не е от жените, които предизвикват революции. Тя просто е от онази рядка категории дами, които няма нужда да воюва с мъжете и от еманципация, за да получи всичко, което иска. Дори направи почти невъзможното – да бъде Първа дама и майка на новия емир, след като цял живот е втората съпруга на шейх Хамад бин Калифа ал Тани. Съпругът й беше емир на Катар в периода от 1995 г. до средата на 2013 г.

С бащата на децата си се запознава едва 18-годишна. Блясъкът на двореца и престижът обаче не я примамват…или просто се преструва, че е така. Тя държи да завърши психология в университета в Катар, след това специализира в престижни американски университети. Взима си дипломите и вдига пищната сватба, според договорката.

В първите години на брака си кротко ражда дете след дете, отдадена е на грижите на децата си и изведнъж, като от нищото западният свят започва да я нарича „Сивият кардинал на Персийския залив”.

През 1995 година Катар вече не е нищожна държавица на голямата карта на големите страни производителки на петрол. Мъжът на Шейха Моза прави безкръвен преврат заема мястото на баща си с подкрепата на англосаксонския свят, който се нуждае от преференции на пазара на петрол и газ.

Шейхът започва да обикаля света, но до него е втората му жена. Държавните глави са очаровани от обявената за Първа дама красавица. Тя е всичко, което не са очаквали от арабска съпруга – интелигентна, образована, много елегантна.


Модните къщи започват да се избиват да й предлагат дрехите си. Легенди се разнасят за пластичните й операции – 12 на брой, на стойност 2 000 000 долара. В родината й жените носят бурки, забрадки или никаб (покриват цялото лице и имат само тесен процеп за очите), но Шейха Моза почита традицията само с тюрбан, а когато не е на посещение и е „неглиже” – носи дънки.
sheikha mozah 5
Съпругата на държавния глава стои начело на Фондация „Катар за образование, наука и развитие”, на Висшия съвет по въпросите на семейството, специален пратеник е на ЮНЕСКО и работи за развитието на свободни медии и гражданско общество.
sheikha mozah 4
Тя е вдъхновителят и двигателят на Парк на науката и технологиите в Катар, който донася на държавата 225 милиона инвестиции от компании като Microsoft, Shell и General Electric. Тя построява в Доха кампус „Град на образованието“, където водещи професори от САЩ четат лекции.
sheikha mozah
Като оценка за влиянието й в арабския свят Шейха Моза е доктор „хонорис кауза” на Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London и Georgetown University. Дори кралицата на Великобритания я прави Дама на Ордена на Британската империя преди пет години.
sheikha mozah 11
В родината си налага влияние и сред традиционно мислещите по познатия начин – един от петимата й синове е обявен за наследник на шейх Хамад. Шейхът има още две жени, а децата му са двадесет и седем, но властта е дадена без проблем в ръцете на нейния син.
sheikha mozah 13
Шейха Моза е жена с рядък талант да ръководи и да влияе на събитията, затова е и включена в списъка на списание „Форбс“ със 100-те най-влиятелни дами в света.
loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!