You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > 10 дзен правила, които ще ви помогнат да бъдете по-продуктивни

10 дзен правила, които ще ви помогнат да бъдете по-продуктивни

Не е нужно да сте дзен монах, за да черпите от радостта, носеща философията на дзен будизма. Достатъчно е да следвате тези прости правила, които ще направят живота ви по-щастлив и пълноценен. Ще усетите ефекта от тези упражнения само ако станат част от ежедневието ви.

1. Ангажирайте се само с едно нещо

Това правило е просто и ще ви помогне да се съсредоточите. С други думи, когато правите нещо, концентрирайте се изцяло върху това, което правите. Дзен поговорка гласи: „Докато се движиш, движи се. Докато ядеш, яж.”

2. Не бързайте

Обмисляйте добре нещата, преди да ги направите и избягвайте произволни и необмислени действия.

3. Преди да преминете към следващата задача, изпълнете предишната

След като завършите задачата, върху която се фокусирате, можете да преминете към следващата.

4. Работете по-малко

Това правило не важи за мързела. Става дума за идеята да бъдем селективни при избора върху кои задачи да се съсредоточим.

5. Оставете разстояние между ангажиментите

Това правило ще ви помогне да се отпуснете и да помислите какво правите и защо го правите.

6. Създайте свои собствени ритуали

Чрез ритуали придавате важност на нещата, върху които работите. Това, от друга страна, означава, че ритуалите служат като напомняне колко важни са определени неща за вас в живота.
Дзен правила за продуктивност

7. Отделете време за определени неща

Ще ви бъде по-лесно да развиете навика да вършите определени задачи, ако определите час от деня, когато ще трябва да ги вършите. Така че, направете списък с неща, които ще правите в определено време, като време за хранене, работа или почивка. Ще ви помогне да бъдете по-продуктивни.

8. Отделете време за медитация

В живота на дзен монаха медитацията е един от най-важните моменти от деня. Можете да практикувате медитация по всяко време на деня, достатъчно е да седнете, да се отпуснете и да наблюдавате реакциите на тялото си, както и какво се случва около вас.

9. Усмихвайте се и помагайте на другите

Дзен монасите прекарват голяма част от деня си в служба на другите и по този начин се учат на смирение и съчувствие. Вие също можете да следвате това правило, като помагате на другите във вашата общност, като доброволствате или организирате благотворителни събития.

10. Готвенето и почистването на дома като вид медитация

Това е чудесен начин да тренирате фокуса. Така че през определена част от деня отделете цялото си внимание, докато бавно изпълнявате тези задачи. Ще ви помогне да присъствате в момента и да се концентрирате върху това, което правите.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!