You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > 10 неща, които не трябва да принуждавате детето си да прави

10 неща, които не трябва да принуждавате детето си да прави

„Послушанието“ не винаги е добра идея, когато говорим за отглеждане на деца, които искаме да израстат здрави, успешни, неуязвими пред злонамерени хора

Всеки родител, независимо дали отглежда дете само от няколко години или цял живот, прави много изводи за себе си и има определени правила за възпитание. Мнозина смятат за важно и дори задължително стриктност от своя страна и послушание от страна на детето („Прави каквото ти се каже! Аз знам по-добре!“). Въпросът е, че понякога не бива да насилвате детето да прави някои неща, ако не искате да окажете негативно влияние върху неговата психика или здраве. Дори да смятате, че действате в негова полза, не го принуждавайте да прави следните неща:

1.Да лъже.

Включително за малки неща („Кажи, че ме няма!“). И не само защото лъжата по принцип е лоша. Ако вашето дете се отнася към лъжата като към нещо обикновено и лъже другите хора, то рано или късно ще излъже и вас. И вие дори няма да можете да разберете това, защото актьорството се усъвършенства с опит.

2.Да яде насила.

Да, има стандарти, според които педиатрите препоръчват хранене на дете на определена възраст. Но тези стандарти изобщо не са толкова високи, колкото си мислят повечето грижовни майки. И няма нужда да казвам, че всички деца са различни едно от друго. И дори едно и също дете на различна възраст се храни по различен начин, понякога повече или по-малко охотно. Телата ни са устроени да ни предупреждават кога трябва да ядем и кога да пием. Да научи детето да разпознава правилно тези сигнали е задача на родител, който иска да има здраво дете, а не да му набутва каша или супа на всяка цена.

3. Да бъде такова, каквото не е.

Ако детето ви е, да речем, срамежливо, тогава се примирете с това и го приемете по този начин. Не го принуждавайте да бъде (или да изглежда) общително, ако по природа не е контактно или ако самото дете не страда от своята срамежливост. Същото важи и за прекалено активни, подвижни, шумни деца. Да, трудно е с тях, но нека бъдат каквито са по природа. И дайте на вашето бебе да разбере, че го обичате заради това, което е, а не заради представата ви за това какво трябва да бъде.

4. Да се извинява без да знае защо.

Сигурно сте чували някоя майка на детската площадка да крещи: „Извини се веднага!“ И детето послушно се подчинява, без да има ни най-малка представа за какво се извинява и кому е нужно. Извинението се превръща само в задължителен, но неясен ритуал, който не носи нито любезност, нито такт, нито съжаление. Затова, преди да поискате да го направи, направете си труда поне накратко да обясните на детето си за какво точно трябва да се извини.

5. Да поздравява непознати или да взима от тях бонбони, играчки или пари.

Просто не спирайте да повтаряте правилото на Червената шапчица: „Не говори с непознати!“ Детето от ранна детска възраст трябва да знае, че не бива да се доверява на чужди хора, независимо колко приятни изглеждат.

6. Да другаруват с някой, когото не харесват .

Дори и да сте най-добри приятели с майката на друго дете, това не означава, че собственото ви дете също трябва да бъде приятел с това семейство. И да понася да го дразнят, да му чупят играчките или да го дърпат за косата само защото мама не иска да се кара с майката на насилника. Сприятелявайте се сами, ходете заедно на пазар и на кино, пийте чай заедно и оставете детето си да бъде приятел с когото си поиска.

7. Да променя драстично навиците си.

Няма значение дали става дума за отказване от шишето, спане в отделно легло или хвърляне на биберона. За да се промени, бебето трябва да „узрее“. Преходът от старо към ново трябва да бъде плавен и постепенен.

8. Да бъде на строга диета, да пости или да го наказвате с храна.

Да, има деца с наднормено тегло, но едва ли затова винаги трябва да им отказвате бонбони или чипс. Не можете да направите култ от храната и диетите. Известно е, че забраненият плод е сладък. Ако искате да контролирате или ограничите някои храни, които са вредни за вашето дете, не ги дръжте вкъщи, не го излагайте на излишни изкушения, обяснете на детето принципите, по които трябва да се храни, но не забранявайте категорично тези храни, освен ако, разбира се, не се отнася до тежки случаи на алергии.
5 неща, които (трябва да) знае майката на всяко дете със силен характер

9. Да нощува там, където му е неудобно .

Ако детето ви се чувства нежелано и изоставено при баба, не го карайте да преспива там насила. Разбира се, понякога родителите просто трябва да имат свободна вечер на свое разположение, но вместо да изпратите детето си някъде, по-добре помолете баба или друг възрастен да пренощува у вас.

10. Да прави това, в което не е добро.

Това не означава да отглеждате хора, които се отказват при най-малкия провал, но ако детето ви след много месеци на обучение все още не може да стои на кънки и дори мрази този процес, тогава може би си струва да замените фигурното пързаляне с музикално училище. Безкрайните неуспехи ще развият у детето комплекс на неудачник. И обратно, най-малкият успех ще го вдъхнови за по-нататъшни подвизи и упорит труд. По-добре да си добър хандбалист, отколкото лош футболист, дори ако вторият спорт е много по-престижен от първия. Оставете детето си да направи своя избор.

Във всеки случай не забравяйте, че вашето дете е не само ВАШЕ дете, но и самостоятелен малък човек. Колкото по-рано детето се научи да взема решения за себе си, толкова по-скоро ще се научи да поема отговорност за действията си.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!