You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > 10 въпроса, които трябва да си зададете, ако искате да превърнете творческото си хоби в кариера

10 въпроса, които трябва да си зададете, ако искате да превърнете творческото си хоби в кариера

Ако превърнете хобито си в професия, казват, че ще живеете с усещане, че нямате нито един работен ден – дали е така наистина?!

Ако някога сте мечтали да печелите от творческото си хоби или да учите изкуство, трябва да сте си помислили как ще живеете от вашите творения. Такъв тип професия на хартия изглежда „много шик”, но тези кариери са едни от най-трудните.

Конкуренцията е страхотна и за постигането на цели е необходимо повече от талант. Но това не означава, че успехът е невъзможен. Трябва да си зададете няколко въпроса, преди да започнете. Колкото по-готови сте, толкова по-големи са шансовете Ви за успех.

1. Какво очаквам от моята кариера?

Този привидно прост въпрос може да бъде един от най-трудните, но в края на краищата всичко се свежда до лично удовлетворение, защото всеки човек се радва на разнообразие от неща. Някои от най-важните са парите, други искат да направят промяна статуса си в обществото или просто искате да си бъдете шеф. Без значение каква е нагласата ви, трябва да помислите добре по тази тема.

2. До къде искам да стигна след 5 години и какво трябва да направя, за да постигна целта си?

Никой бизнес няма да работи без бизнес план, включително вашия собствен и то – свързан с изкуството. Когато знаете накъде се движите и какво искате да постигнете, ще бъде по-лесно да дефинирате нещата, които трябва да направите. Това ще ви помогне да не се пилеете. Не се страхувайте да мислите за голям успех и да работите, за да го постигнете. След като разберете какво искате и какво трябва да направите, ще ви стане ясно, че тази кариера е реалистична.

3. Кой може да ми бъде наставник?

Независимо дали променяте кариерата си или започвате от нулата, винаги е полезно да имате наставник. Може дори да искате да имате повече наставници, които да споделят вашите идеи и да получите бизнес съвети. Търсете този по-опитен от вас човек сред бивши колеги, професори или познати, които имат опит в тази област. Важно е да не се страхувате да потърсите помощ от опитен човек. Ще бъдете изненадани да научите колко много опитни хора искат да помогнат на новаците в занаята им.

4. Коя работна среда е най-подходяща за мен?

Искате ли да работите самостоятелно или в група? Ще направите ли повече от дома или от офиса? Бъдете реалисти в това дали ще можете да се справите с отговорностите, които идват при работа на свободна практика. Една от най-големите грешки, допуснати от новите работници на свободна практика, е, че късно осъзнават, че работят по-добре в офиса или обратно. Има много възможности за творци да работят в офиса. Интериорен дизайнер, аниматор, графичен дизайнер и т.н. са само някои от професиите, които работят в група. От решаващо значение за успеха ви е да разберете коя среда ви е най-подходяща.
Как да печеля от хобито си
5. Каква е заплатата, която искам?

Или колко важна е вашата заплата? Помислете за разходите си и каква заплата би била най-подходяща за вас. Важно е да знаете дали сте готови да изтърпите няколко загуби в началото, които по-късно да ви се отплатят. Трябва да знаете дали потенциалните приходи ще отговарят на вашите очаквания или не. За някои това означава да правите материални жертви, а за други това означава избирането на съвсем различна кариера.

6. Колко реалистични са моите очаквания?

Страхотно е да имате големи очаквания. Всъщност самочувствието е голямо качество за започване на нова кариера. Но ако не вярвате във вашето изкуство, не можете да го очаквате от другите. Очаквате ли голяма печалба още първата година? Очаквате ли изложба в галерията веднага след завършване на обучението? И двете ситуации са възможни в зависимост от вашите способности и настоящата ситуация на живот. Но е важно да се мисли добре за очакванията. Това не означава, че трябва да се примирите с малко, но трябва да знаете кои възможности са на ваше разположение, за да посрещнете възможния резултат. Ако вашите очаквания са твърде високи, не се отказвайте от тях. Помислете за времевия период и вижте дали можете да го разделите на по-малки цели, които в крайна сметка ще ви доведат до там, където искате.

7. Как да се справим с конкуренцията?

Важно е да знаете кой друг е във вашата област. Въпреки че не е нужно да се съсредоточавате твърде много върху това, което правят другите, важно е да знаете дали вашите творби могат да се състезават. Ако сте твърде изостанали в сравнение с конкуренцията, може да ви е необходимо повече време, за да развиете умения или да намалите очакванията си.

8. Моето портфолио отразява ли целите ми?

Като артист, портфолиото ви показва като такъв. Как ще ви намерят галерии, клиенти или колекционери, ако не знаете как да се рекламирате правилно? Например, ако искате да станете фотограф на портрети и вашето портфолио е пълно с пейзажи, вие изпращате смесен сигнал. Това означава, че трябва да се върнете и да създадете произведения, които отразяват визията, която имате за себе си като творец.

9. За какво мога да бъда гъвкав?

Сега, когато сте наясно с вашите цели и очаквания, какви неща не можете да приемете? Готови ли сте за намален доход за възможността да сбъднете своите мечти? Бихте ли работили на свободна практика, за да съберете опит, който да ви позволи да работите с известни имена? В перфектен свят цялата кариера ще бъде така, както искаме, но реалността е различна. Помислете какво бихте приели за компромис и колко дълго, за да постигнете желаната цел.

10. Доколко съм готова да постигна целта си?

Работата като професионален художник изисква ангажираност и отговорност. Показването на вашето творчество може да включва лична и емоционална работа, която много хора не могат да понесат. Но онези, които работят дълго и упорито над себе си и делата си, отварят вратите за прекрасна кариера. Готови ли сте да отмените ваканцията или новия гардероб, за да инвестирате в материали? Ще се опитате да научите повече за рекламите в социалните мрежи и да подобрите комуникационните си умения? Когато сте реалисти, доколко сте готови да направите и научите, за да бъдете защитени от разочарование. Важно е да знаете дали целите ви са в съответствие със стъпките, които сте готови да направите.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!