You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > 10 важни неща, които всяка майка трябва да каже на детето си

10 важни неща, които всяка майка трябва да каже на детето си

Уроците на живота могат да бъдат сурови, но думите на една майка винаги ги правят по-лесни за преглъщане

Децата имат нужда от подкрепа, разбиране и любов. Но понякога забравяме, че майките, освен родители, сме и учители на децата си. Една наша дума или жест, понякога може да ги тласне в опасна посока. Затова използвайте разумно думите, но не забравяйте да показвате на децата си, че ги обичате всеки ден. При все това, има 10 важни урока, които всяка майка трябва да предаде на своето дете. Вижте кои са посланията, които трябва да научите заради тях.

1. „Обичам те безусловно.“

Детските лудории са безкрайни — счупена играчка, падане от високо, изрисувани мебели … Да, може би понякога се чувствате, сякаш стоите на ръба на лудостта, но не позволявайте на детето да мисли, че любовта ви към него се е свила само защото се е държало лошо. Децата имат нужда да знаят, че родителите не им поставят условия, за да ги обичат и че тяхната любов съществува, дори и когато правят грешки.

10 неща, които всяка майка трябва да предаде на детето си
10 неща, които всяка майка трябва да предаде на детето си

2. „Приятелите ще идват и ще си отиват.“

Други деца може да разбият сърцето на малкия ви човек. Те може да го разочароват, да му обръщат гръб и да го демотивират. И това е неразделна част от детството и израстването, а вие не можете да направите нищо, за да го предотвратите. Но можете да научите детето си да не приема хората за даденост. Тези, които сега му приятели може да не бъдат до него след десет години. Може би нови лица ще заемат мястото им, като приятел и това е нормално.

3. „Гордея се с теб. Работи усилено за това.“

Не всяко дете притежава вроден талант за пеене или изобретателност, за да бъде висш математик, но всяко дете може да работи усилено, за да постигне нещо. С този подход вие поставяте на пиедестал труда, а не интелигентността или вродения талант на детето си. А то се научава да го цени.

4. „Вещите са само предмети“

Голяма е вероятността в бъдеще детето ви да иска да притежава ценни предмети. То може да носи маркови дрехи или да кара скъпа кола. Научете го да не позволява материалните неща да го определят като личност.

5. „Благодаря“ и „Моля“

Нашето поведение е наш избор, но децата избират как ще се държат с другите, гледайки родителите си. Бъдете модел за подражание на личността, която искате да видите в детето в бъдеще. Всеки ден е пълен със ситуации, в които можете да използвате думите „Благодаря“ и „Моля“, които са жизненоважни за добро взаимодействие между малкия човек и останалия свят.

6. „Никога не се предавай! Вярвам в теб!“

Вашето дете има голяма мечта? Не го обезкуражавайте, а го мобилизирайте да я следва. Вярвайте в него и го научете и то да вярва в себе си. Ако нещо се обърка, насърчете го да опитва отново и отново, гледайки нещата от друг ъгъл. Поощрявайте го да върви напред, а това ще му вдъхне увереност да не бяга от предизвикателствата, а да тича към тях.

7. „Добре е да плачеш.“

Думите „Спри да плачеш“ са много силни, но само ако искате да предадете на детето съобщение, че не цените неговите чувства и че тъгата и страха са нещо неприемливо. Нека открито да показва чувствата си. Всички хора плачат: от болка, от мъка, от гордост, плачат, когато са уплашени, ядосани или самотни. Споделете му тайно: „Възрастните също плачат. Аз плача също“ и му подайте своето рамо за плач, когато е необходимо.

8. „Всички правим грешки. Не е краят на света.“

Малкият човек излива нещо на пода или чупи любимия ви комплект чаши? Не прекалявайте с реакциите. Кажете му: „Знам, че съжаляваш. Беше грешка, но ти прощавам“. Дайте му да разбере, че е нормално да прави грешки, че всички правим такива и че трябва да се учи от тях. А мама няма да бъде бясна заради тях. Ако е достатъчно голямо, мобилизирайте го да намери решение.

9. „Извинявай. Ти беше прав, а аз сгреших.“

За да научите детето, как да поема отговорност за действията си, трябва да направите същото и вие самите. Когато почувствате, че сте сгрешили, признайте си „грешката“, а след това се опитайте да я поправите. Децата се чувстват по-самоуверени, когато знаят, че и възрастните правят грешки.

10. „Научи се да обичаш себе си. Не може всеки да те харесва и това е нормално.“

Колкото повече расте детето ви, тази цел ще бъде по-трудна за постигане. Ако успеете да го накарате да приеме своите несъвършенства от рано, никой повече няма да може да използва това срещу него. Това е особено важно, ако имате дъщеря.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!