You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > 100 идеи за карантина: Как да я превърнем в най-смисленото време в живота ни

100 идеи за карантина: Как да я превърнем в най-смисленото време в живота ни

Да си в карантина означава да бъдеш отговорен към здравето на всички, но и да живееш като в клетка…или да прекараш най-ползотворните дни от живота си

Ако си мислите, че ще полудеете от скука по време на карантината, значи ви трябва спешно нашата помощ. Превърнете лимона, който ви поднася живота, в лимонада! Вместо да затъпявате във Фейсбук или пред екрана на телевизора, използвайте времето да направите нещо специално за себе си – това, за окето все нямате време! Така карантината не само няма да бъде бреме, а ще осъзнаете, че това е най-смисленото време от живота ви!

Децата

1. Обяснете спокойно, без истерия, като източен мъдрец какво е корона вирус и защо трябва да си стоите у дома. Сега е времето да въведете термини като „самоизолация”, „гражданско самосъзнание”, „лична отговорност”.

2. Лично или чрез интересни клипчета покажете на децата колко важно е да бъдат прецизни в личната хигиена. Направете заедно защитни маски и домашни средства за дезинфекция. Ще добият полезни навици и за след карантината!

3.Да следиш „от първа линия” качеството на преподаването им в дистанционното обучение, начина по който усвояват и да им помогнеш да преодолеят трудностите.

4. Да научите малкото дете на азбуката, да чете, да научи „Златните” български стихотворения, да смята до десет.

5. Да разкажете за детството си, когато сте опознали съмнителните радости от това да живееш във време с режим на тока. Така ще му покажете, че знаете какво изпитва, но пък и ще му предложите да поиграете на игрите от „онова” време.

6. Да изгледате заедно „Арабела”, „Синьо лято”, „Ну, погоди” – о, не, не са демоде! Вярвайте ни, ще полудеят по тях!

7. Не ги тормозете с поуки колко е полезно четенето за душата, ума, общата култура. Просто им прочетете по една –две глави от любимата ви детска книга.

8. Направете заедно оригами, играчки от чорапи, декорации „от нищо нещо”.

9. Научете ги да правят палачинки, декорация за храна и на майсторството да направят шедьовър „от каквото дал Господ”.

10. Научете го да си връзва обувките, да подрежда масата „по стандарт”, да оправя леглото си, но както го е направил таткото в казармата.

11. Подредете заедно пъзели и ЛЕГО-комплекти от над 100 части.

12. Традиции и обичаи – все нямате време да изпълните дълга си към поколенията. Сега е време да научите или да си припомните традициите, които са ни съхранили като народ. Може да потърсите приказки или просто да разкажете за тях на децата.

13. Настолните игри винаги са били сплотяващи семейството. Доброто старо, разплакващо „Не се сърди, човече” е класика, но не единствен вариант. Всякакви там „Монополи”, исторически игри, скрабъл и какво ли още-не забавляват, учат на търпение, смятане, предприемчивост и т.н.

14. Направете „уборка” на дрехите, играчките, книжките, които са в добро състояние, но вече не се използват. Може да ги дарите след карантината или да ги предложите онлайн. При всички случаи ще научите децата на нещо полезно и жизнеутвърждаващо!

15. Матура! – Просто е: Разпечатайте тестовете от страницата на Министерство на образованието или направете свои, за да помогнете на детето на снижи нивото на стрес и повиши нивото на знания.

16. „Отче наш” – основната християнска молитва, уви, не се знае както би трябвало. Отделете част от деня си. Разкажете за важността и силата й. Научете я заедно.

17. Научете децата да плетат, да шият, да правят макраме – това безценно умение заема ръце, но успокоява душата…и е от голяма полза в бъдеще.

18. Отворете старите семейни албуми – разкажете за хората, които не познават. Посмейте се заедно на бебешките снимки.

19. По-големите деца могат да се запишат на онлайн курс, който да повиши квалификацията им, да им помогне дори за приемането в университета.

20. Дори само като възможност, проучете вариантите за висше образование в чужбина – стипендии, такси, безплатни обучения, настанявания, стажове.

21. Научете ги как се пише молба за работа, мотивационно писмо, как се търси стаж, работа. Направете го заедно – от забавлението могат да се родят чудесни възможности!

24. Не забравяйте да помагате на баба и дядо. Да, стоенето у дома е за предпочитане, но винаги може да им се обадите, да им занесете лекарства или храна. На възрастните хора им трябва преди всичко внимание. Две мили думи по телефона са безценни!

23. Дайте им възможност те да ви научат на нещо! – Наистина е забавно да разберете как се създават емотикони и как се правят клипчета за Тик-Ток!

24. Проведете трудните разговори – за опасностите в мрежата, за бедните, богатите, справедливостта, използвайте момента деликатно да осъдите „онези” въпроси.

25. Ако обичате общувате социалните мрежи, не ги използвайте, за да избягате от скуката или детското мрънкане! Просто превърнете приключенията си с децата в част от това! Публикувайки снимките или видеа с това, което правите по време на криза. Те ще се чувстват като важни герои, като центъра на света ви. Няма да се тръшкат от скука, а когато изолацията приключи – ще се чувствате близки, както никога до сега! А вие ще се окажете или онлайн звезда, или родител на такава! После – кой знае?! -Може да бъдете дори инфлуенсър!

Саморазвитие и забавления за сами

1. Бъдете доброволец. Обадете се в общината и помогнете на хората в това изпитание.

2. Прочетете онези дебели книги, на които все се „каните” и все отлагате.

3. Пишете – Големият Български роман, за който мечтаете, но ви липсват сили, въображение, време за проучване. Ако не сте така амбициозни, пишете по-малки неща:стихове, разкази,съвети, статии и ги предложете в различни сайтове, в които непрекъснато търсят автори. Кой знае?! – По време на карантина може да откриете бъдещия си работодател!

4. Възползвайте се от онлайн безплатни курсове по чужди езици, история на изкуството, майсторски класове за „направи си сам”.

5. Усвоете нова графична програма или подобрете компютърната си грамотност – мрежата предлага безчет уроци, и то-без пари.

6. Художествените романи, класиката и томчетата с поезия са чудесно решение по време на криза. Но кога друг път ще имате време с лист и молив в ръка да запишете най-ценните съвети на Дейл Карнеги, Наполеон Хил и Джоузеф Мърфи?!- Някои в края на март ще напуснат домовете си затъпели от скука, вие – мотивирани и знаещи как да стигнете до богатството и успеха!

7. Кино-маратон с любими филми – „100те най-романтични”, биографии, екшън-маратон, исторически, комедии, филми с „Оскар”, сериали – такива, за които все не намирате време.

8 Диетата, за която все нямате сили, защото ви кара да спите.
9. Експериментирайте с гримове, гимнастика за лице,направи си сам-козметика и спа-процедури в домашни условия.

10.Медитиране,визуализация на мечти и всеки тип „ню ейдж”-техники за саморазвитие и възвишение.

11. You tube-прелива от десетминутни силови тренировки или всякакъв тип кардио-предизвикателства. Физическите упражнения, които са ви най-на сърце. Току виж – на 29ти март може да се появите в изключителна, топ-форма пред колегите!

12 Говорете дълго по месинджъра с приятелката си в чужбина.

13. Бъдете активни във форуми и групи – специализирани, по интереси. Да, има безкрайно дърдорене, черногледство и критики, но и много полезни съвети, информация и вдъхновение.

14. Потопете се в любимото хоби – шийте, бродирайте, плетете, апликирайте на воля!

15. Направете си блог – предлагат се безплатни шаблони, а вие най-после имате време и оправдание.

16. Сайтовете за запознанства са риск в „нормално” време, но когато сте в изолация, може да се върнете назад във времето, когато хората общуваха пишейки. Така имате шанс да разкриете и опознаете душата на човека, с когото си пишете.

17. Подложете се на гладолечение – не е лесно, но топлите чайове с лимон и мед не само засищат глада и предпазват от корона вирус, но и ви превеждат във форма и наистина лекуват сериозни проблеми.

18. Направете „фън-шуй” и на телефона си – изтрийте телефонните номера, на които не звъните никога, останалите запишете в отделен тефтер, добавете към него и имейлите. Изтрийте излишните снимки.

20. Разгледайте събраните в цифров носител снимки. Съхранете ги в папка на компютъра. Когато карантината свърши, ще може да ги разпечатате на цифров носител.

21. Прочетете биографии на няколко успешни хора от съвремието – уроците от живота им със сигурност ще ви послужат.

22. Опитайте да усвоите полезен навик. Казват, че за това са нужни седем дни. Може да пробвате с нещо просто – да паркирате колата или по-удивително – да усвоите основите на бойно изкуство от онлайн уроци, естествен

23. Научете десетина мудри, с които да промените живота си напълно!

24. Напишете писмо до Бъдещото си Аз, което да отворите след година, десетилетие или когато имате семейство. В него напишете мечтите си или точките от Големия план, който смятате да изпълните и върху, който ще работите здраво!

25. Водете си дневник- „Живях в интересни времена”. Ако си свършите добре работата от това може да стане филм, електронна игра или поне безценно наследство за децата ви.

За да не скучаете по време на карантина - идеи за дома

За домакини и семейни

1. Направете „фън шуй”- на гардероба, шкафа със съдове, килера. Съберете всичко излишно, което не сте ползвали, преподредете, почистете отдавна непоглежданите места като щорите и корниците.
2. Засадете луковиците, почистете сухите листа от саксиите. Научете поне на теория технологията на отглеждане на рози и друг тип капризни „красавици”.

3. Експериментирайте със сложна „засукана” рецепта, която винаги отлагате за специален повод или за която все сте изморени.

4. Организирайте вечеря „на свещи” за цялото семейство –подредете дебели възглавници по пода, разстелете одеяло и покривка върху него.

5. Подгответе „от нищо нещо” декорация за предстоящите пролетни и великденски празници. Светът не е само корона-вирус! И това ще мине!

6. Постановете „Ден на…”- в този ден баткото, каката, малкото братче или сестриче ще налага правила, ще ядете каквото то каже, ще гледате любимите му предавания и ще играете неговите игри.

7. Време е да се научите да месите. Да, след пандемията винаги ще можете да си поръчате погача за празник, но пък друго ще е да може да я направите сами. Месете, експериментирайте – никой няма да ви критикува, всичко ще се изяде, а вие след тия ужасни дни „в клетка” ще сте станали майстори като баба!

8. Измийте си прозорците!- Да, точно така! Измийте ги, както правите сигурно всяка неделя, но този път старателно, до пълен блясък! Лъснете дограмата с подходящи натурални средства, мръсотията по улеите – ВСИ-ЧКО! Отнема поне час и половина, но резултатът е „Ехаааааааааааа”!!!.

9. Направете съвместно Пролетно почистване – така няма да носите сами товара на Голямото великденско разтребване, децата няма да се чудят каква глупост да свършат, а на финал на всеки ще е ясно защо мама обича да се провиква: „ДА НЕ СЪМ РОБИНЯТА ИЗАУРА ТУКА!?!?”

10. Когато почистите къщата или апартамента, се преместете в гаража или в колата. Общото почистване на дреболии като табелката с номера на автомобила, изхвърлянето на пепелниците или подреждането на въдиците на татко, ще открие не само паднали монети и забравени дреболии! Ще научи всеки да пази поне малко реда в живота ви!

11. Планирайте ремонт. Използвайте различни онлайн програми за обзавеждане, в които лесно може да заложите параметрите на стаите си на воля да размествате виртуалните си мебели.

12. Подновете мебелите с декупаж или друга техника.

13. Попийте от мъдростта на Петър Димков и Петър Дънов за здравето и душата. Дано не ви потрябват в тези смутни времена, но знанието обогатява и нищо не може да ви го отнеме!

14. Опитайте да усвоите някои полезни техники за ремонт и спешни мерки като смяна на бушон. Дори да имате сръчен мъж у дома, ще го накарате да се чувства специален, а вие няма да сте зависими в момент на изпитание!

15. Направете си конферентна връзка с майки на децата от класа или приятелки. В тези напрегнати времена трябва да имате духовна подкрепа!

16. Покажете как се отглежда дърво от семенце – лимон, ябълка или авокадо са перфектни за целта!

17. Превърнете плетените покривки, останали от баба в нещо различно – атрактивна пола за лятото, абажур или нещо подобно. Интернет прелива от интересни идеи!

18. Правете фокуси с домакински материали, които имат научно обяснение.

19. Всеки член на семейството може да направи собствен домашен сапун.

20. Направете алтернатива на коледния „адвент” календар- с лакомство и рисунка отметнете всеки ден на карантината.

21. Всеки ден поднасяйте различен чай или топла напитка за „добро утро”.

22. Масаж за всички – успокоителен за децата, за уморените рамене и кръста на татко, анти-целулитен за мама. В мрежата ще намерите съвети и техники за това.

23. Сресване на косите – дълго, масажиращо кожата на главата и успокояващо. В обикновени дни нямате време за него, но сега може спокойно и внимателно да използвате гребена. Децата ще срешат вас, вие –тях. Ако имате желание, може да си правите и прически.

24. Научете колко грама или милилитра е вместимостта на една супена лъжица, чаша или шепа от най-популярните продукти.

25. Направете си семейно планк- предизвикателство като увеличавате всеки ден времето по програма.

За всички:

1. Спете до късно! Сериозно! – Непрекъснато се оплаквате от недоспиване, грижи, излишни килограми. Добрият сън ще реши тези проблеми. Финансовите проблеми не са само при вас- ще се намери решение за всички, но безпокойството ви няма кой да компенсира!

2. Поставете си за цел всеки ден да пускате по един положителен материал в любимата социална мрежа – снимка, виц, вдъхновяваща история. Както се казва: „Не проклинай мрака! Бъди светлината в него!”

3. Планирайте пътуванеТо на живота си! Дори да нямате пари днес! Проучете стъпка по стъпка: транспорт, цена на билет, варианти за хотели, туристически обекти. Четете във форуми, имайте предвид съветите на тези преди вас.

4. Посетете виртуално най-популярните музеи- приложението за вас е Google Arts & Culture ! Най-известните в света и вече няколко у нас предлагат възможност да ги разгледате безплатно, в избрано от вас време, необезпокоявани от никого!

5. Флашмоб – виждали сте вече какви ги вършат италианците. Пеят си хората – това е прекрасно, нали?! Може да предложите на приятели да направите свой кавър на любима песен на компанията. Просто всеки да пее и заедно да миксирате клипа. Разпространете го онлайн!
Карантината е само повод за творчество!

6. Прегледайте официалните страници на театри и артисти. Сега е много модерно, отговорно и интересно да се предават онлайн представления, четения и изпълнения. Обогатете се! А когато всичко свърши, ще сте духовно извисени, вместо затъпели от мързел!

7. Усвоете тайните на безглутеновото готвене. Има много онлайн книги, съвети и рецепти за това. Дори в семейството ви да няма подобен проблем, подобни ястия ще ви вкарат във форма и ще подобрят здравето ви. Съгласете се, че ако не сте притиснати от обстоятелствата, трудно ще експериментирате, а карантината ви дава възможност!

8. Обадете се на роднините – не само възрастните родители, но и тези, които не сте чували отдавна! Кризата е хубав повод за сплотяване на рода.

9. Научете си игра, в която да се изпитате взаимно за правилата за безопасност и движение по пътищата. Победените мият чиниите, гладят прането или мият стълбището пред апартамента!

10. Направете хранилки за птици – орнаменти със семена и желатин или истински от пластмасови шишета и други подръчни материали.

11. Направете си мебели от палети или ги използвайте за преустройство в интериора. Сега е време да превърнете терасата в модерно кътче за релакс!

12. Научете 10 начина за атрактивно оформяне на салфетките за масата и хавлиите. Ако не друго, ще разберете, че можете да карате хората да се усмихват в дома ви, без да ви коства пари!

13. Оформете заедно градина на терасата от семена или „остатъци” от храна – моркови, ананас, домати и още идеи ще намерите в мрежата!

14. Украсете стълбищата на блока или залепете на стените в асансьора картина на децата си с послание.

15. Направете хвърчило от торбички или китайски фенер за сбъдване на желанията. Последният ще кара хората да се усмихва вечер, когато тъгуват на терасата…

16. Украсете тавана със съзвездия от флоуорисцентни звезди.

17. Изберете свой начин да упражнявате мозъка си – кръстословици, найробика или други техники за поддържане на ума.

18. Научете интересни, нестандарнти идеи за овладяване на стреса, които не включват фармация или храна.

19. Експериментирайте с техники, които да ви помогнат да спрете цигарите.

20. Попълнете българските страници на Уикипедия, превеждайки статии.

21. Научете основните асани в йогата. Ако ви се струва твърде екзотично, опитайте с пилатес за разтягане.

22. Избелете си зъбите с натурални средства.

23. Научете и упражнявайте различни техники за повишаване на концентрацията.

24. Разберете как да използвате арт терапията за отпускане и успокоение – усвояването на нови умения е перфектно начало и изпълва свободното време със смисъл.

25. Научете основите на ирисодиагностиката и се опитайте да разпознаете знаците в очите на близките си!

Това са само 100 идеи, с които не само няма да полудеете от скука по време на карантина, но и след нея ще продължите живота си по-здрави, красиви, умни и със силна жажда за приключения и рестарт!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close