You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > 101 безценни съвета за пълна промяна в интериора

101 безценни съвета за пълна промяна в интериора

Когато не си професионален дизайнер срещаш трудности при заниманията с домашния интериор

Тези ценни съвети ги дръжте на видно място, когато искате да освежите интериора вкъщи.

1. Скучно е, когато възглавниците и диванът са в един тон, затова сложете една в контрастен цвят и тогава цялата стая ще грейне.

2. Високото легло създава илюзията, че спалнята е по-голяма.

3. За да изглежда стаята визуално по-просторна, може да боядисате стените в светли цветове.

4. Ако обитавате квартира от тип „студио“, добре е да разделите пространството с плъзгащи врати, мобилни уреди или мебели.

5. Забравете за евтините пластмасови постелки за баня, вместо това сложете килим, с който ще изглежда не само по-стилно, но и влагата ще попива.

6. Дизайнерите съветват коридорът да се използва максимално, за да се приберат колкото се може повече вещи. За целта подредете скрити стелажи, които достигат до тавана. Заменете обемните закачалки с кукички за дрехите, които могат да се поставят високо над мястото, където слагате покупките при влизане.

7. Нощни лампи от двете страни на леглото в спалнята ще добавят уют в нея, а и ще са ви удобни вечер.

8. За да изглежда по-голяма спалнята, заложете на текстил в меки и спокойни цветове, а не толкова на ярките, за да не свиват оптически пространството.

9. Гостната ви ще бъде като излязла от каталог, ако метнете небрежно покривалото на дивана. Няма нужда да го постилате гладко и изпънато от всички страни – тази мода остана в миналия век.

10. Не е подходящо огледалото да стои срещу вратата или пътя към изхода.

11. Ако част от стаята стои някак пуста, тъй като липсват мебели в нея, поставете саксия със зеленина.

12. Плъзгащите врати са много подходящи за раздвижване на интериора.

13. Поставете осветление във вашия гардероб за дрехи.

14. Претапицирайте креслото си с кожен материал.

15. Ако имате огледало в стаята, тя ще изглежда не само по-голяма, но и по-светла.

16. За да не създават вид на претрупани, стаите трябва да „дишат“ и да не се стремите да запълвате непременно всеки ъгъл.

17. Използвайте красиви кошове за дребните вещи.

18. За малките апартаменти са много удачни гостните, които са заедно с кухнята. Така докато приготвяте ястията, ще имате контакт с останалите членове на семейството или други хора, които сте поканили да са с вас на масата.

19. Закачете някои от съдовете в кухнята на закачалки близо до мивката или печката – както на вас ви е удобно.

20. Ако не ви се хвърлят средства за различни настилки за пода в апартамента, купете само един вид. Отсъствието на преход може да не е особено елегантно, но пък за сметка на това е изключително практично.

21. Още един начин за разширяване на пространството е да очертаете символично кръг в средата на стаята. Това може да стане с помощта на килим.

22. Дизайнерите препоръчват употребата на един голям шкаф, отколкото на пет малки, които нито ще поберат необходимите вещи, нито пък ще има място за тях в стаята.

23. Картините прекрасно допълват или заменят други картини и оформят наистина стилен интериор.

24. Понякога стаята не се нуждае конкретно от ремонт, а от едно добро разчистване. Опитайте се да се отървете от всичко излишно – ей така, без жал. Ще останете изненадани и..ще отложите ремонта!

25. Златните декоративни елементи в стаята биха могли да бъдат приковаващ акцент, но правилото да не се прекалява с тях, трябва да се спазва.

26. Не е задължително да залагате на скъпите арт сувенири. За да ви се получи ефектно, може да го изработите и сами – пак ще се получи стилно, а и ще ви достави удоволствие.

27. Използвайте буркани за съхранение на паста, леща,боб и подобни продукти, вместо да се чудите как да ги напъхате в някой шкаф, за да не ви дразнят опаковките им.

28. Ако ви се прииска бърза и евтина промяна, сменете щорите, тапицерията на дивана, дръжките на шкафовете.

29. Ваза с живи цветя създава невероятна хармония в стаята, повече от всеки скъп сувенир.

30. Правете необходимите замервания, преди да закупите мебелите и да правите промени по интериора, защото в противен случай може да си дадете парите на вятъра.

31. Кухнята ви веднага ще се превърне в уютна стая, ако поставите на масата ваза с нежни цветя, свещ, дребен аксесоар.

32. Грешно е да се правят икономии от нещата, които се очаква да ви служат дълго – прозорци и дограма, покритие за пода, ВиК инсталации.

33. Ето колко необичайно и също толкова красиво стоят тези чинии на стената!

34. Предпочитайте класическите стилове, ако не сменяте интериора си всяка година. Само тогава бихте могли да робувате на модата.

35. Може да съчетавате няколко стила, ако стоят в синхрон. Разчупете атмосферата с различни по цвят столове, малък диван или пейка.

36. Съставете си цветова схема преди същинския ремонт. Ако го следвате, после ще се радвате на съвършени резултати.

37. В кухнята ще ви е приятно да си висите с часове, ако осветите зоните, които предимно използвате.

38. Не слагайте мебелите плътно до стената. Дори и на малко разстояние от нея, прави стаята да изглежда далеч по-уютна.

39. Стъклените мебели са един отличен избор да добавите още пространство в стаята.

40. Понякога е нужно време, за да създадете идеалния интериор. Не бързайте, избирайте спокойно и с мисъл.

41. Ако стаята не е голяма, откажете се от тежките и плътни завеси. Изберете леки и тюлени пердета, които ще добавят въздух и обем.

42. Да погледнете отстрани на интериора в стаята си, може да помогне една снимка. Ако не успявате да прецените с просто око, използвайте фотоапарата и после си съставете изводите.

43. Препаратите за миене на чинии и течният сапун може да поставите в красиви дозатори, за да стоят елегантно във вашата кухня.

44. За да стане стаята ви интересна и нестандартна, поставете детайл от друго време или стил.

45. Високите гардероби заемат доста пространство в стаята, но ако имат огледало, нещата се компенсират до известна степен.

46. Избирайте мебели в един цвят, но ако се налага, може и да са от различен материал.

47. Фототапетите от миналото днес имат своите 3D наследници и те могат да създадат уникална атмосфера. Не се притеснявайте да ги използвате в интериора.

48. Интериорът ще бъде безличен, ако следвате принципът той да бъде решен в един стил – това е едно остаряло клише!

49. Ще внесете много свежест у дома си, ако си направите стена с истински подправки в саксия.

50. Не се бойте да вкарате подредба, която не е типична и не е по правилата. Още едно ретро схващане е, че има някакво изискване за целта. Не пречи да сложите масата или диванът напречно в средата на стаята, стига на вас да ви харесва и да постигнете небрежен ефект.
interior saveti
51. Грубо изработената дървена мебел добавя неповторимо очарование в стаята.

52. Използвайте ъглите на стаята, когато всеки квадратен метър е от значение.

53. Още един трик за създаване на усещане за повече пространство: мебелите трябва да се издигат над пода, а не да лежат върху него. Избирайте дивани, столове и маси с крака.

54. И най-луксозният интериор ще пострада от висящите кабели и нескритите контакти. В магазините продават специални канали и други решения, които могат да решат този проблем.

55. Ако провесите щори от тавана, а не от началото на прозорците, стените визуално ще станат по-високи.

56. Не забравяйте за сезонните промени във вашия интериор. Стаите ще бъдат по-зелени и прохладни, ако съобразите цветовете през лятото, а през зимата обратното – заложете на по-интензивните тонове и новогодишните декорации.

57. Двуетажните легла са много добър избор при обзавеждането на малка стая за две деца.

58. Битува мнението, че за малка стая е подходящ малък килим. Всъщност не е точно така – малкият килим, разположен до дивана, визуално „изяжда“ пространството, отколкото ако имаме един голям килим. Пробвайте и сами ще се убедите!

59. Камината е много уютна придобивка за дома. Във всяка стая тя създава приятна обстановка, като не е задължително да се използва целогодишно или дори да е истинска. Може да се направи подходяща отливка и да се превърне в декоративен елемент.

60. В стая със скромни размери голямо осветително тяло, което се спуска от тавата, е особено неуместно. Поставете лампи тип „лунички“ или плафони.

61. С ярките цветове трябва да се внимава, но един такъв акцент може доста да осъвремени дизайна в апартамента.

62. Белите ключове за осветлението могат да изпъкнат, ако стените са цветни, затова ги боядисайте в същата гама, за да се слеят.

63. Дрехите, които носите често, може да окачите на подвижна закачалка. Така може и да си спестите някой шкаф в спалнята.

64. Винаги се обкръжавайте с вещи, които ви допадат, с обзавеждане, което ви се нрави, така че да обитавате една стая, в която влизате с удоволствие. Поставете в нея любими предмети от пътувания или подаръци от близки хора.

65. Ако живеете само двама души в дома, то не е нужно да се спирате на варианта с огромна кухня, а столовете може да замените с барови и да сложите малка плоскост за маса.

66. Ако се налага да обособявате зони, но не ви се иска да преграждате, за да не бъде засегнато пространството, изберете прозрачни врати или прегради.

67. Всеки ъгъл в кухнята трябва да бъде използван ефективно.

68. Мнозина считат, че зоната за хранене отнема доста място в кухнята и редовно се отказват от нея. А ако сложите малък диван до стената и компактна табуретка, вие сте готови и едва ли ще заемете толкова пространство. Наблизо дръжте още сгъваеми столове, ако се наложи да посрещнете набързо гости.

69. Широкият перваз може да се употребява и с друга цел, освен да поставите саксии. Може да е място за игра, за работа или зона за почивка с книга в ръка.

70. В кухнята сигурно не достигат квадратите, но винаги може да си купите някакъв вид модерна сгъваема маса, която да ви послужи при случаи на повече гости.

71. Използвайте мястото под леглата за съхранение на вещи.

72. Когато стаята е малка, предпочитайте по-малко цветове на брой за съчетаване. Правилото е за три, но понякога и те биха била повече, ако площта е скромна.

73. Меката мебел в тон със стените е най-удачният вариант за стаи, които не са големи.

74. Собствениците на малки апартаменти винаги се сблъскват с проблема с поставянето на спалнята. Може да си устроите ниша или с помощта на завеса да отделите пространството, където да се разположи спалнята.

75. Стаи с ниски тавани ще се сдобият с повече „въздух“, ако използвате ниски мебели.

76. За да изглеждат прозорците по-големи, може да провесите щори или завеси на извит корниз.

77. В малките бани може да се постави душ кабина от стъкло.

78. Още един способ да направите стаята по-голяма е, да боядисате стените й наполовина.

79. Всички четири ъгли на стаята биха могли да се окажат подходящи, ако търсите място къде да поставите красиви вази, фигурки или рамки със снимки.

80. Екстра стилно е да поставите огромния телевизор в рамка за картина.

81. Радиаторите в стаята могат да се превърнат в цветен акцент.

82. Може да си направите табла за леглото от подръчни материали, вместо да купувате дизайнерски модели.

83. Ако поставите огледало в близост до полилея, когато осветлението е пуснато, ще се създаде визуална представа за уголемяване на пространството.

84. Таван с различни нива може да създаде илюзията, че стаята е по-голяма.

85. Картините и предметите на изкуствата, когато са мащабни, трябва да се поставят на височина от 145 до 152 см от пода.

86. Виниловите тапети стоят много добре на стените.

87. Смесвайте цветове, текстури и стилове, които ви карат да се чувствате в еуфория, да не ви потискат и да ви създават мрачна атмосфера.

88. Ако вашето дете обича да рисува по стените, направете му дъска, където може да твори на воля.

89. За облицовка на гърба на кухнята, когато стаята не е просторна, дизайнерите препоръчват да се използват малки плочки.

90. Във високите шкафове на кухнята може да сложите вещите в красиви кошници, за да може по-лесно да ги вадите и да ги връщате на мястото им.

91. Ако изберете подът да е раиран с помощта на съответния материал, на който сте се спрели, стаята ще изглежда по-широка и просторна.

92. Високият вход създава елегантна атмосфера и уширява помещението.

93. Ретрото е особено шикарно за стил в банята. Може да използвате изделия от месинг.

94. С помощта на магнити може да закрепите доста органайзери, поставки, буркани и чаши, които да ви бъдат от полза при подредбата в кухнята, в банята или в гаража.

95. Гирляндите не са само за празници. С тях може да подчертаете сезона, да допълните интериора, да отправите послание и т.н.

96. За малка стая, където живее студент или ученик, може да спестите пространството като сложите мебел, включваща бюро и на втори етаж – легло.

97. В кухнята ще постигнете уютно излъчване, ако сложите подложки за сядане, особено ако те са меки и от везани материи.

98. Малките снимки в рамка не е нужно да поставяте на стените, а подредете по масата, бюрото, камината, тоалетката. Така ще придадете индивидуалност, а и няма да се губят визуално на фона на големите по площ стени.

99. Легло с балдахин е не само приказно и интимно, но и ще ви е полезно, когато искате да отделите спалнята си от останалата част на помещението.

100. Не е задължително в дневната да има диван, ако той ви се струва излишен. Може да поставите няколко кресла, които ще свършат същата работа.

101. Фруктиера със сезонни плодове върху кухненската маса ще ви предизвиква всеки път да посегнете към тях, което е не само полезно, но и освежаващо. А освен това ще създаде приятна атмосфера в стаята!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!