You are here
Home > Здраве и красота > 5 начина за премахване болката от слънчево изгаряне и запазване на тена без белене и петна

5 начина за премахване болката от слънчево изгаряне и запазване на тена без белене и петна

Дългите слънчеви бани могат да ни донесат както красив шоколадов загар, така и безсънни нощи заради болезнено слънчево изгаряне и „люспене” на кожата

Увреждане на кожата, т.е. слънчево изгаряне, може да възникне при много слънчево и горещо време, но също и когато е облачно, защото UV светлината прониква през облаците.

Един ден на басейна или плажа може да бъде развален само от слънчево изгаряне, особено ако това е първият ни тен за годината. Трябва да знаете, че SPF кремът е задължителен, независимо дали сте с по-тъмен или по-светъл цвят на кожата.

Има няколко вида изгаряния:

Изгаряния първа степен: кожата е възпалена, зачервена и болезнена при допир.

Изгаряния втора степен: в допълнение към тези симптоми се появяват мехури.

Изгаряния трета степен: най -опасният и тежък вид изгаряния. Препоръчително е незабавно да се консултирате с лекар. Освен възпалена и болезнена кожа и мехури, покриващи над 20% от кожата, се появяват и симптоми като главоболие, висока температура, треска, дехидратация.

Как можете да си помогнете, когато изгорите?

Охладете кожата

Веднага щом забележите зачервяване на кожата, трябва да се измъкнете от пряка слънчева светлина и да покриете кожата.

Препоръчва се незабавно да се започне охлаждане на кожата – с лед или алое вера. Също така студеният душ може да помогне за облекчаване на възпалена кожа и зачервяване.

Хидратация

След като охладите кожата, нанесете овлажняващ крем, съдържащ алое вера или препарат, съдържащ овесено мляко. За по-добър ефект можете да оставите тази козметика известно време в хладилник преди да я нанесете.

Пийте вода

Важно е да не забравяте или пренебрегвате хидратацията отвътре. Опитайте се да пиете колкото е възможно повече вода, особено ако имате мехури по кожата си. Мехурите отнемат вода от кожата и е важно да се замени изгубената течност.

Правилно обгрижване на мехурите

При малко по-тежки изгаряния по кожата се образуват мехури. След като се оформят, трябва да ги оставите да се спукат и да отцедите течността.

Тъй като кожата под мехурите е много чувствителна и нервите са изложени на въздух, не дърпайте и не премахвайте „кожата“.

По този начин ще увредите и здравата кожа, а и възможността да останете с белези е по-голяма.

Покрийте кожата

Покриването на кожата с естествени материали като памук или лен ще ускори процеса на оздравяване. Пазете кожата от пряка слънчева светлина и горещ и сух въздух.

5 начина за премахване болката от слънчево изгаряне и запазване на тена без белене и петна

Съвети за запазване на цвета без белене и петна:

– Не се опитвайте да придобиете тен за един ден. Наистина е невъзможно само за няколко дни да се върнете към тен, който обикновено получавате след няколко седмици.

Въпреки че дори един дълъг уикенд е достатъчен за съблазнително загорели крака или рамене, идеята да прекарате целия ден под силното слънце просто не е умна, дори и с висок SPF.

– Позволете на кожата да се регенерира след слънчеви бани.

Продължителното излагане на слънце значително изсушава кожата, създавайки напуквания и увреждания по нея, а това е една от основните причини за неравномерния тен.

– След всяко излагане на слънце кожата се нуждае от време, за да се възстанови – точно колко зависи от типа кожа и продуктите, които използвате.

Специализирани формули, предназначени за дълбоко обновяване и хидратация, ще помогнат на клетките на кожата сами да възстановят щетите от слънцето, като по този начин ще предотвратят нежелания процес на цветен белене на кожата.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!