You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > 5 полезни съвета за това как да се отървете от лош навик без усилие

5 полезни съвета за това как да се отървете от лош навик без усилие

Лошите навици не са присъда, а временна пречка за това как да постигнем най-добрата версия на себе си

Над 40% от всички действия на ден, които извършваме, са машниални. И много от тях не са полезни за нас. Въпреки това, да се отървете от лошите навици е много трудно. Но има начини, с чиято помощ лесно може да се отървете от тях.

1. Изкоренете само една вредна привичка

Понякога ви се струва, че целият ви живот е трупане на лоши навици и най-накрая разбирате, че е време да промените всичко. Да, от утре. Справяте се известно време, след което казвате: „Веднъж не се брои“. И тогава се сривате.

Опитайте се да започнете с малко: фокусирайте се върху един лош навик. Постепенно можете да се отървете от всички.

Чарлз Дюиг съветва да се мисли за промяна като дългосрочен проект в „Силата на навика“. Ако се опитате да промените всичките си навици наведнъж, вероятно всичко ще излезе извън контрол много бързо.

Важно е да се знае, че да се отървете от лошите навици ще отнеме осем до девет месеца. Но помислете какво огромно влияние ще има това върху целия ви бъдещ живот. Струва си да отделите един месец, за да промените един навик. Ще се радвате на резултата през следващите десетилетия.

Няма нужда коренно да променяте живота си. Просто се отървете от един лош навик. Дайте си месец за това и след това преминете към следващия.

2. Не спирайте веднага, просто бройте

Не се опитвайте веднага да се откажете от навика веднъж завинаги. Не се опитвайте да се отървете от навика – отървете се от непостоянството.

С други думи, не се опитвайте да се откажете от пушенето за миг – опитайте се да пушите определено количество цигари на ден или час. Или проверявайте Facebook не повече от 10 пъти на час. Такива малки усилия във времето ще доведат до пълно премахване на навика.

Това се потвърждава от експерименти. Психологът Хауърд Рахлин в своето изследване доказва, че съсредоточавайки се върху постоянството на един навик, а не върху самия него, е по-вероятно да успеете. Пушачите, които имаха за задача да пушат едно и също количество цигари на ден, постепенно започнаха да пушат по-малко, дори да са нямали намерения да се откажат.

Подобно е и отслабването с помощта на броенето на калории. Не са достатъчни само упражненията. Доказано е, че хората, които правят упражнения и се информират винаги за калоричността на храната, успяват по-бързо и лесно с отслабването.

Няма нужда да се отказвате от всичко наведнъж. Просто обърнете внимание на числата и продължете с рошите навици. Но не забравяйте за постоянството!

3. Не променяйте себе си, а своето обкръжение!

Всеки ден инсталирам Instagram на телефона си и всеки ден го изтривам. Звучи ли ненормално? Не точно. Това е най-лесният начин да го проверите веднъж на ден. Вече не искам да проверявам Инстаграм 600 пъти на ден. Трябва да положите усилия, за да го изтеглите. И това е още една голяма тайна, за да се отървете от лошите навици.

Навиците ни държат в плен заради въздействието на околната среда. Когато се отървете от външните стимулатори или намалите тяхното въздействие, по-малко вероятно е да бъдете привлечени от нежелано поведение. Околната среда ви влияе много повече, отколкото си мислите.

Средата ни влияе. Според Дан Ариели, професор по поведенческа икономика, това е едно от най-важните открития на социалните науки през последните 40 години. Ако отидете на стол или шведска маса и храната е подредена по един начин, ще вземете едно. Ако храната е подредена по различен начин, ще вземете нещо друго. Смятаме, че сами взимаме решения, но средата ни влияе до голяма степен. Ето защо трябва да помислим как да променим нещата около нас.

Другото е правилото за 20те секунди. Ако отложите нещо само с толкова, по-голяма е вероятността да се откажете от него.

Например:

Ако махнете батериите на дистанционното за 20 секунди, много по-вероятно е да не включите телевизора, а да се заемете с нещо друго.

Няма нужда да се променяте в момента. Променете нещата около себе си.

4. Отпуснете се!

Какво често ви тласка към лоши навици? Стрес. Ако сте отпуснати, по-вероятно е мозъкът ви да вземе правилното решение, казват невролозите.

Стресът отслабва префронталната кора и тази част от мозъка не разполага с безкраен ресурс. Тя не може да бъде бдителна през цялото време. Докато тя губи част от вниманието си поради стрес, се свързва стриатум, който ви „съветва” да пиете бира или да ядете чипс. Но ако се отървете от стреса, префронталната кора може да поддържа навиците ви под контрол.

Не се тормозете. Останете спокойни и поведението ви ще се промени към по-добро.

5.Прощавайте си!

Не сте успели от първия път. Нормално е. Имайте предвид, че старите навици могат да се върнат. Разгледайте това като временна стъпка назад, а не като причина да изоставите всичко, което сте замислили като цяло.

Какво да правите, когато загубите контрол над себе си? Простете си и продължете напред.

Самокритиката води до спад в мотивацията и намаляване на способността за самоконтрол. Той е и един от основните показатели за предстояща депресия. За разлика от тях лоялното и добродушно отношение към себе си води до повишаване на мотивацията и по-добър самоконтрол.

Опитвате се да подобрите живота си и е добре, ако понякога се препънете в усилията си.

Заключение:

5 полезни съвета за това как да се отървете от лош навик без усилие

Триковете, които ще ви помогнат да се отървете от лошите навици:

Един по един. Съсредоточете се върху един лош навик на месец и след година ще сте различен човек.

Не спирайте, а само бройте. Не се опитвайте да се отървете от лошото поведение веднага. Постигнете последователност в зависимостите си.

Не се променяйте – променете средата. Правилото двадесет секунди. Направете малко по-трудно да повторите лош навик.

Отпуснете се. Поради стреса вредните неща стават по-привлекателни. Запазете спокойствие и поведението ви ще се промени към по-добро.

Простете си. Самообвиняването само ще влоши ситуацията. Доброто отношение към себе си ще ви помогне да се върнете към правилния път.

Два бонус съвета:

Чувствително по-лесно е да откажете лош навик, ако го замените с друг!

Пуши ви се? – Пийнете глътка студена вода! Иска ви се поничка с шоколадова глазура! Първо вземете дъвка без захар- ако след половин час още ви се иска, тогава може да вземете!

Обградете се с хора, на които искате да подражавате!

Помните ли как едно време мама как искаше да си играете с послушни деца и отличници?! Е, мама е била права! Обкръжението неволно вдъхновява и прави по-ясни стъпките, които трябва да направите!

Сега е моментът да напишете приятел, на когото искате да приличате, и да си уговорите среща. Приятелите не ни правят само по-щастливи. Те ни помагат да станем по-добри.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!