You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > 5 съвета за развитие на концентрацията и самоконтрола в децата

5 съвета за развитие на концентрацията и самоконтрола в децата

Концентрацията и самоконтролът не са проблем само на „различните” деца, това са качества от изключителна важност за тяхната социализация и обучение

Разсеяността и липсата на самоконтрол са често срещани в ранното детство са черти, с които може успешно да се справим и развием. Проблемът е, когато се оказват пречка в развитието и общуването с израстването. Въпреки това, има начин да се справите, дори когато детето ви е „различно”. Трябва да обърнете малко внимание и да следвате определени съвети на детски психолози. Обещаваме ви, че скоро ще пожънете плодовете на труда си и детето ви ще придобие необходимите самоконтрол и концентрация, които ще му помогнат и в училище, и в живота.

Съвет №1. Не забравяйте да играете игри, които развиват определени функции

„Открий предмета“. Играта се състои в това да кажете на детето, че в стаята има нещо червено и квадратно. И детето трябва да намери този предмет.

„Редене на пъзели“. Не е нужно да купувате пъзели от магазина. Можете да използвате снимки от списания, нарязани на произволен брой части.

„Светофар“. Ако има няколко деца, можете да организирате отборно състезание. Казвате „Зелена светлина“ и всички деца започват да тичат из района, имитирайки коли. Веднага щом кажете „Червена светлина“, всички трябва да замръзнат, а този, който е продължил да се движи, отпада. След като почувствате, че децата могат се справят, можете да добавите Жълта светлина.

Съвет №2 Четете на глас

Прочетете на глас стихотворения, приказки, истории и от време на време спирайте и помолете децата да повторят малка част от диалога или описанията. Постепенно детето не само ще слуша гласа ви, но ще се научи да разбира същността и да развива паметта като бонус.

5 съвета за развитие на концентрацията и самоконтрола в децата

Съвет №3 Променяйте правилата на играта

Чудесен начин да развиете гъвкавост и фокус. Помолете децата да сложат всички играчки на една купчина. След това помолете да поставите колите на една купчина, а фигурите на роботи / кукли / войници – на друга. След това можете да усложните задачата, като поискате да подредите всички играчки по цвят, като създадете няколко купчини. Детето не само ще бъде заето с това, което обича, но и ще развие пространствено въображение.

Съвет №4 Поощрявайте детето да фантазира

Помогнете на децата да развият въображението си. Предизвикайте го да се преструва на възрастен, който чете вестник в кухнята и пие кафе. Нека се опита да се преструва, че случайно е разлял кафе на масата и е избърсал въображаема локва с въображаем парцал. Ако има няколко деца, можете да дадете роли на всички и след това да ги смените. Тази проста задача ви позволява да използвате въображението си и да симулирате ситуации, които можете да избегнете в живота.

Съвет№ 5 . Редувайте тренировки с почивка.

За да може материалът да бъде покрит добре, детето не трябва да се преуморява. Всичко трябва да е хармонично и да не предизвиква емоционален стрес. За да направите това, редувайте тренировките с почивка, а също така занимавайте детето си с други дейности.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!