You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > 7 начина да „отучите” детето си от телефона

7 начина да „отучите” детето си от телефона

Не оставяйте детето си да прекара лятната ваканция в компанията на телефона, защото така ви е по-удобно

Дете в „компанията” на телефона е честно срещана, неприятна гледка. Въпреки това, много родители го разрешават, защото са уморени до смърт, малките капризничат или просто нямат волята да налагат ограничения. Ако все пак се решат да направят „нещо”, вероятно налагат пълна забрана. И от това няма полза! Ефектът дори е обратен!

Ако не искате детето ви да прекара ваканцията пред телефона, най-доброто, което може да направите е да се опитате да постигнете споразумение и да разрешите проблема мирно.
Най-лесно е да се спазват конкретните препоръки от лекари, които позволяват детето да познава виртуалния свят, но в рамките на здравословното:

На първо място използването на устройства от деца под 5 години не трябва да се допуска. Децата на 6–8 години могат да прекарват до 80 минути у дома и до 40мин. в училище.

9–10 години – всяко от времената се повишава с 10 минути.

11–14 години – 120 мин. у дома и до 60мин. в училище.

Сравнете тези норми с това, което се случва във вашето семейство и направете изводи.

Последици от пристрастяването към смартфона

Ако не се чувствате достатъчно мотивирани за промяна, но детето ви наистина е като залепено пред телефона, не забравяйте, че го грозят:

Физически неразположения. Заради стоенето в едно и също положение не само се появяват схващания, но и лошата стойка и заболявания на опорно-двигателния апарат, болки в гърба и значително влошаване на зрението.

Липса на комуникация. Вместо да общува с връстници и други интересни хора, детето се потапя във виртуалното пространство, затваря се в себе си и се десоциализира.

Пристрастяване. Електронните устройства и игри могат да причинят зависимост, която трудно се преодолява.

Проблеми в училище и липса на концентрация. Прекомерното потапяне във виртуалния свят променя към лошо качеството на учебния процес. На детето вече не му е до уроците и домашните и ще търси всеки начин да се „лепне” за телефона.

Как да върнем детето към реалността

Най-лесно е да се скарате и да „конфискувате” устройството. Но това може да доведе до неприятни последици- детето със сигурност ще се опита тайно да наруши забраната, защото забраненият плод е най- сладък. Ако наистина се притеснявате за здравето и психологическото състояние на детето си, се пригответе не за спринт, а за маратон. Най-добре е да постъпите така, както съветват психолозите:

1. Говорете откровено

На първо място трябва да сте наясно къде се крие чудната „омая” на телефона. Това почти винаги е вик за помощ, тотална самота. Вероятно детето има проблем в реалността: скука, стрес , липса на внимание от родителите или конфликти с връстници.

2. Наложете правилата

Спокойно се споразумейте с детето си колко време може да използва телефона всеки ден.Разкажете за опасностите от честото използване, как се отразява на здравето. Отделете определен брой часове, когато телефонът е забранен, например по време на уроци или преди лягане. Разбира се, трябва да знае и кога му е разрешено да го използва.

В никакъв случай не разрешавайте нито на себе си, нито на него използването на телефона в кухнята или всекидневната – стая, където се събирате, за да общувате.

3. Проследете интересите му

Попитайте какви приложения използва, какви сайтове посещава, каква информация търси. Проведете разговора за безопасното използване на интернет. Помогнете му да го прави и го научете как да използва интернет като полезен инструмент. Включете като пример същите неща, от които се интересува вашето дете – тогава то определено ще ви слуша.

4. Предлагайте атрактивни алтернативи

Дайте му възможност да избира между игри на открито, спорт, четене, хоби или просто интересно прекарване на свободното време в компанията на приятели. Едно дете винаги ще предпочете да е навън с хора, които харесва. Освен ако, разбира се, вече няма тежка зависимост.

5. Бъдете пример

Ако родителите постоянно работят или си „почиват” в интернет, най-вероятно детето ще развие същия навик. Опитайте се да водите активен начин на живот и ограничете използването на електронни устройства. Покажете на децата, че има и други начини за забавление, че социалните връзки и общуването на живо в реалния свят са много важни. Личният пример е най-добрия начин да се възпитава.

6. Правете неща заедно

Мръсните чинии и гладенето могат да почакат. Направете сладкиш заедно, разкажете му за любимия си детски сериал, играйте семейни игри. Така не само ще го откъснете от телефона, но и ще го научите на ценни неща, които ще са повод да го похвалите и да вдигнат самочувствието му.

7. Вземете домашен любимец

Това е ефективен, но и противоречив метод. Трябва да се обясни на децата, че домашният любимец не е играчка, а сериозна отговорност. Методът ще работи само ако детето се грижи за животното. То трябва да го храни, ако е необходимо, да се разхожда с него, да го дресира и да се грижи за него. Това ще помогне не само да възпита в него чувство за отговорност, но и да се социализира.

Всички ограничения, включително тези, свързани с телефона, не предизвикват много приятни емоции, но това е важно за здравето и развитието на децата. Организирането на родителски контрол не е лесна задача. Изисква  внимание и искрено желание за промяна. Ето защо, е важно да не карате, а  да имате търпение и  любов. Ако подходите към въпроса спокойно и деликатно, „връзката“ на детето ви с реалността ще бъде възстановена!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!