You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > 7 начина да удължите живота на букет лалета над 10 дни

7 начина да удължите живота на букет лалета над 10 дни

Пролетта идва с пъстра феерия от лалета – да ги запазим по-дълго живи, дори да сме ги сложили във ваза

Кокичето може и да е предвестник на пролетта, но неин символ завинаги ще си останат лалетата. Те са прекрасни – с различна форма на чашката и различни цветове, великолепни в букет и най-естествената украса на дома за сезона. Най-хубавото е, че тези цветя са наистина издръжливи и могат да останат свежи до 10 дни във ваза, ако се погрижите за тях правилно – спазвайки съветите, които ще ви помогнат да направите това:

1. Изберете затворени цветя

Ако купувате лалета, изберете тези, чиито цветове не са отворени. Още по-добре е цветето да не е напълно оцветено, а малко зелено. Не се притеснявайте, цветето ще се отвори след няколко дни и във вазата ще издържи много по-дълго. Ако вземете вече цъфнали лалета, те ще издържат само ден-два.

2. Не забравяйте за водата

Най-добре е да увиете стъблата с хартия, напоена със студена вода, веднага след като ги купите. Ако са без вода, лалетата започват да изсъхват много бързо.

7 начина да удължите живота на букет лалета над 10 дни

3. Отстранете листата

Преди да поставите лалетата във ваза, отрежете два сантиметра от всяко стъбло настрани. Това помага на цветята да „пият“ водата по-бързо. Отстранете и венчелистчетата, които растат в края на цветето. Ако листата паднат във водата, те ще започнат да гният и ще „убият“ лалетата твърде бързо.

4. Изберете правилната ваза

Вазата трябва да е поне половината от височината на стеблото. Още по-добре е, ако е по-висока и държи цветята изправени. Ако вазата е твърде ниска, лалетата ще висят над ръба. Въпреки че този ефект може да се хареса на мнозина, по този начин лалетата ще изсъхнат по-бързо.

5. Добавете малко „храна“

Можете да си купите течна храна за цветя като готов продукт, но можете да си направите нещо и у дома. Например сложете малко сол, малко лимонов сок или монета във вазата. Според някои това също работи, но не е толкова добре, колкото купуването на течна храна.

6. Вода, вода и още вода

Лалетата се нуждаят от много вода, така че внимавайте да не изсъхнат и сменяйте водата си всеки ден.

7. Правилното място за вазата

Дръжте лалетата далеч от слънцето. Мястото им не трябва да бъде изложено на слънчева светлина или твърде много топлина, тъй като цветята ще изсъхнат.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!