You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > 7 прекрасни грозници, които промениха хода на историята

7 прекрасни грозници, които промениха хода на историята

Повечето от тези жени не могат да се нарекат красавици, но са неповторимо магнетични – каква ли е тайната им

За красавици в класическия смисъл на думата тук не може да се говори. Защо обаче в тях се влюбват поети, художници и философи? Трябва да има някаква тайна, а ние от Жена на върха сме твърдо решени да я разгадаем. Явно тези дами ги свързва общо излъчване, което въздейства на околните по неповторим начин.

Хеди Ламар – фаталната актриса от Холивуд, която всъщност е изобретател

Сред холивудските омайници има една актриса, която ни е оставила в наследство не толкова филмовите си участия, а патента за дистанционното управление. Нейната разработка се използва и до днес. Хеди никога не е страдала от липса на мъжко внимание. Ето какво казва тя: „Всяка девойка може да бъде пленителна, ако просто стои смирено и гледа глупаво“. Нейни думи са също: „Голямата любов на живота ми? Това е моят баща. Кога съм се чувствала щастливо? Между обвързванията си. Какво бих искала да променя в себе си? Лака си за нокти.“
hedi-lamar
По всичко личи, че Хеди е имала завидно самочувствие, осъзнавала е чара си и е знаела как да го прилага на практика.

Лола Монтес (Елиза Жилберт) – танцьорка и авантюристка

Лола е имала кратък живот. Тя си отива едва на 40 години, но за това време успяла доста да постигне. Гастролирала е из Европа като танцьорка, била е възлюбена на Балзак, Александър Дюма – старши, Ференц Лист, както и фаворитка на крал Людвиг I. За нея мъжете са се сражавали помежду си и са й оставяли имуществото си. Ето какво обичала тя да казва за себе си: „Каквото Лола иска, това получава!“, „Показах на жените какво означава, да се възползват умело от слабостите на мъжете, и те престанаха да се назовават слабия пол!“.
lola-montes

Гала Дали (Елена Дяконова) – гений и модел

Гала Дали е умеела да провокира безумна страст в мъжете. Първият й мъж е бил Пол Елюар. Бракът им бил нестандартен – съпрузите обичали групов секс и имали любовници заедно, както и поотделно. Пол се гордеел със своята Елена и навсякъде показвал нейните снимки. Веднъж той се похвалил с нея пред Салвадор Дали, след което съжалил горчиво, защото впоследствие Елена става негова половинка и започва да носи името Гала. Жизненото й кредо гласи: „Аз никога не бих могла да бъда просто домакиня. Аз чета много, прекалено много. Аз правя каквото поискам, съхранявайки и своята женственост в същото време, никога не пренебрегвам себе си. Моите нокти са винаги лакирани, ухая на парфюм и сияя като кокетка!“.
gala-dali

Луиза Саломе – философ и психотерапевт

Писателят Кърт Волф казва за нея, че е единствената със силно влияние в своята страна, която говори немски. Ницще и Рилке са си загубвали ума по нея, Толстой, Тургенев, Вагнер и Ибсен обожавали да комуникират с нея. Тя била изключителна личност, макар често да я наричали „вампир“, „хищник“, „абсолютно зло“. Приживе Лу споделяла: „Само този, който се чувства насаме пълноценен, може да разчита на дълга и истинска любов“, „Няма нищо по-глупаво за жените от това да се съревновават с мъжете в професионално отношение.“, „Каквито и страдания да ни поднася животът, ние сме длъжни да ги приветстваме. Слънце и Луна, ден и нощ, мрак и светлина, любов и смърт – човек се намира постоянно между тях. Който се бои от страданието, той се бои и от радостта.“
lou-salome-4

Зинаида Гипиус – поетеса, критик, драматург

Тя е била елегантна и умело се е справяла с мъжете около себе си. И въпреки че 19 години е била омъжена за Дмитрий Мережковски, това не я е спряло да има и странични връзки, както с мъже, така и с жени. Тя не отказвала да я наричат с дяволски определения, защото й харесвало да шокира публиката.
zinaida_gipius
Цитати от Гипиус:

„В мислите си, желанията си, в душата си – аз съм мъж, само тялото ми е на жена.“
„Един човек не е никога само мъж или само жена, в нас се съдържат и двете начала. Но при всеки преобладава едно от тях.“

Александра Колонтай – борец за равни права

Наричали са я сексуална революционерка, демонът на 8-ми март. Още като 16-годишна, дъщерята на генерал, имала отношения не само с връстниците си, но и с възрастни мъже. Разбивала сърца и скандализирала обществото от ранните си години. Омъжила се за свой далечен роднина, отказвайки на 40-годишен военен, против волята на своите родители. По-късно избягала зад граница и се запознала с Ленин, Роза Люксембург, Кауцки. Впоследствие се завръща в Русия и става първата жена министър и посланик.
alexandra-kolontay
Нейният девиз: „Ние сме млади, затова ни обичат!“

Лиля Брик – муза на Владимир Маяковски, привърженик на свободната любов

И до днес не секва спорът, как тази жена е имала такова влияние върху Маяковски. По спомените на нейните съвременници, в нея имало някаква магия. Лиля Брик била обаятелна, ярка, самоуверена, егоцентрична особа и имала невероятна власт над мъжете.

В нейната глава нещата са стояли така: „Ако искате да завоювате мъжа, трябва обезателно да играете по неговото его и слабостите му. Да предположим, че той харесва две жени. Едната му забранява да пуши, а другата му предлага огънче. Познайте коя от двете ще хване той за ръка?“
vladimir_mayakovskiy_lilya_brik_01
„Аз винаги съм обичала един мъж. Един Ося, един Володя, един Виталий, един Вася.“

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!