You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > АD10S! Диего Армандо Марадона: 60 години в черно и бяло

АD10S! Диего Армандо Марадона: 60 години в черно и бяло

Диего Марадона не беше ангел в личния си живот, но беше божество на терена

Неуморното сърце на Диего Армандо Марадона спря да бие изведнъж – едва навършил 60, на прага на златната възраст на живота му. Сигурно сам би избрал такъв край. Кой може да си представи дон Диего – немощен старец, който живее в пълен покой?!

Той изживя дните си със страст и опита всичко в живота. Независимо от всичките си крайности, остави семейство, което го обича и милиарди, които го боготворят. Да, той не беше ангел, но кой ще отрече, че беше божество на терена?!

Историята на Диего Марадона: Футбол, жени, скандали

Дълго чакан

Диего Армандо Марадона се ражда на 30ти октомври 1960г в 5 сутринта. Неделя е, но кой има време за почивка в семейството на един обикновен мелничар с четири деца и едно на път?! Майка му доня Далма вече има четири дъщери и поредно раждане не може да я уплаши. Слава Богу, този път е момче!

„Беше ми по-лесно, отколкото с другите. В събота се чувствах чудесно през целия ден, а през нощта ме заведоха в клиниката. Той се роди много бързо. В този момент се молих само за едно: да се роди здрав и да стане добър човек. Всичко това, за щастие, се сбъдна и дори бих казала – в повече!“

Диегито прохожд
а на 10 месеца и като всички момчета в Аржентина има едно любимо занимание – да рита топка по улицата. Това дори не е футбол. Просто бягане и пасове с коженото кълбо.

Чак на 7 получава първата си топка – подарък от братовчед. Така се вълнува, че заспива като я гушка. Показва я на приятелите, но не си я дава – пази я у дома като съкровище!

След това баща му показва първите важни удари. Започва да се включва в игрите на учениците. Става все по-желан в отбора на всяко момче.

Баща му се бъхти до изнемога на работа. Иска сина му да учи. Диего го разбира. Със сестрите му правят каквото могат, за да подкрепят семейния бюджет, но това не променя факта, че живеят в тристаен апартамент в бедните покрайнини на Буенос Айрес. Един ден Марадона ще казва:

„Ако родителите ми поискат Луната, ще направя всичко, за да им я дам и пак не е достатъчно!”

На 8 среща приятели, които му показват, че футболът не е просто махленско забавление. Оказва се на подходящото място, в подходящото време, където прави впечатление на футболен „скаут”, който търси нови таланти за юношеския отбор. Човечецът остава изумен от самородния талант и дори в началото не вярва, че е толкова малък.

Той му дава възможност да играе в «Лос Себолитас» («Луковички») – отбор от момчета, които помагат на големите в тренировките им.

Звезда на 10 години

Смешният им аматьорски отбор се оказва футболна сензация. Героят на мачовете вече прави страхотно впечатление. Той е само на 10, вкарва голове като машина и вече започват да пишат за него. Бъркат името му в началото, но скоро никой не смее да погледне с ирония на Диего Марадона.

Кариерата му започва да се развива стремглаво. Семейството му все още бедства, но се раждат още три деца. Баща му не спира да работи, но на всички е ясно- талантът на Диегито може да ги спаси от мизерията!

Първите си пари печели само на 16 години. Хонорарът е малък, но впечатлението, което произвежда за 10 минути на терена е достатъчно. Вече е в състава на „Архентинос Хуниор”. Изявите му стигат да получи покана за националния отбор за младежи. Тринадесет дни преди световното първенство разбира, че няма да играе и това му съкрушава сърцето.

„… Беше ужасно у дома. Беше като на погребение. Мама плаче, татко плаче, братята и сестрите ми плачат. Казаха ми, че съм най-добрият, че няма от какво да се разстройвам, защото имам време да играя в още пет първенства. Но всички плакаха. И това беше най-лошото. В онзи най-тъжен ден от кариерата си се зарекох да взема моето. С краката си, сърцето си, мислите си чувствах, че все пак ще им покажа на всички. Ще играя още много световни първенства.”

\
През 1979та вече е титуляр в младежкия национален отбор и вярва, че там е бил с най-добрия екип на света.

Диего е много млад, но вече започва да трупа постижения за спортната статистика и да създава главоболия на треньора си.

Ръководството на отбора вече недоволства, с половината си съотборници не говори, но пък се оказва лесно и финансово изгодно да ги замени. Кариерата му продължава в „Бока Хуниорс”. Там проблемите продължават да го следват, но той може да си позволи конфликти. Провокира скандали, но вкарва голове и получава предложение, което е грях да откаже. През 1982ра година вече е час от „Барселона” и истинска звезда!

В Европа

След най-успешния трансфер в аржентинското първенство, в Испания го посрещат като величие. С „Барса” създава спектакли на терена – както с голове, така и със скандали. Бележи уникални победения, включва се в препирните, дисквалифицират го за грубо поведение и често е извън терена заради контузии.

След два изключително успешни и твърде емоционални сезона той и „Барселона” са готови да се разделят. Искат го от „Наполи” и той отива в прародината на семейството си. Обществото не предполага, че в Барселона е опитал от „бялата отрова” за първи път.

Посрещат го с ентусиазъм и такава любов, че това за него е незабравим ден. В Италия трупа попадения и пише истинска история във футбола. Каквото и да прави на Ботуша обаче не му стига. Предстои Мундиал в Мексико, а той вече е пристрастен към кокаина.

„Този шампионат ще бъде мой!”

Диего Марадона е по-близо до Родината, но дори в Латинска Америка, той не забравя, че е „на война”. Ужасно е горещо, футболистите се опитват да се климатизират, но звездата на отбора вдига скандали…като за Световно!

Независимо от безобразните му изпълнения извън терена, геният на Марадона е неоспорим. С лекота извежда отбора си на 1/8-финал.
Четвъртфиналът е въпрос не само на спортна чест. Аржентина играе срещу Англия, а само преди четири години държавите са воювали за Фолклендските острови.

На 51-ата минута Марадона открива резултата. Стив Ходж неуспешно отбива топката на вратаря си Питър Шилтън. Марадона, който е на 20 см зад вратаря, я вкарва във вратата с лявата си ръка. Реферът на срещата не е регистрира нарушение на правилата. Този гол предизвика бой на трибуните: британците нападат аржентинците. Мачът така или иначе завършва с победа на аржентинците. След играта невъзмутимият Диего казва:

„Не докоснах топката, това беше ръката на Бог.“

Марадона вече има нов прякор. Наричат го „Микеланджело на футбола”…е, и „Божията ръка” също!

Диего Марадона на Световното в Мексико
„Това първенство ще бъде мое!“

От там до финала времето и мачовете минават като сън. Аржентина става Световен шампион, а в Родината Диего Марадона е живо Божество! Посрещат го с възторг, равен на този, с който са посрещали Евита преди години.

В Италия поклонниците на „Наполи” го очакват да продължи с успешната си серия. Той не ги разочарована, макар понякога да им сервира неприятни изненади. Марадона е мъж с две лица – добър приятел на новаците и щедър с внимание към публиката, понякога обаче се държи като съкрушена примадона, която болезнено се нуждае от жестове на любов.

Време за загуби

Следващото първенство е дълбока рана за Марадона – в пряк и преносен смисъл. Отборът му стига до сребро, но той преживява травми и в типичен стил обвинява всички за загубеното първо място. След финала се прощава с капитанската си лента и обявява, че напуска националния отбор завинаги.

Година по-късно го дисквалифицират от „Наполи” за 15 месеца. Причината – откриват му кокаин в кръвта. Той иска да се прибере у дома – в Аржентина, за да бъде със семейството си. След няма и месец обаче е арестуван с приятели за притежание на наркотици. Не е осъден, само изпратен на рехабилитация, но в Италия вече е с условна присъда. Футболистът, разбира се, трудно признава вината си – обвинява властите, че са му устроили клопка.

Завръща се към играта, но твърди, че не иска да посети Италия дори като турист. Слага край на славното време в „Наполи”, за да отиде в „Севиля”. Там, вместо възкресение, го очаква нова поредица от крайни емоции и скандали. Разочарова дори на най-верните си фенове и решава, че е крайно време да се прибере у дома завинаги.

В аржентинския футбол винаги има място за Марадона. Подписва с „Нюълс Олд Бойз”, но вместо титла, подарява на отбора си нов скандал – стреля с пневматична пушка по фоторепортери, обградили дома му.

Независимо от пороците, присъдите и скандалите, Големият футбол все още го иска. Завръща се като Блудния син в националния отбор и заминава за Световното първенство в САЩ. Там изнася последното си феноменално шоу, но преди последния мач с България е уличен с допинг и дисквалифициран отново за 15 месеца.

Краят на футболната кариера на Диего Марадона е в любимия „Бока Хуниорс”. Между опитите да се избави от наркозависимостта и скандалите, здравето на легендата се влошава все повече. Слага край на шеметната си кариера на 30 октомври 1997 година пред погледа на феновете – точно на рождения си ден.

Жените на Марадона

Момичетата обичат футболистите – особено, ако са звезди и имат много пари. Диего Марадона никога не е страдал от липса на внимание, но той е типично преуспяло момче от гетото – избира тази, която е била до него от началото.

Среща Клаудия, когато е само на 16 години. Тя е от квартала, две години по-голяма и не е чак такава красавица. Той обаче я харесва и му трябва година преди да я покани на танци. След вечер в дискотеката я запознава с родителите си. Любовната им връзка продължава 25 години – в добро и зло, в богатство и бедност.

Да, той не винаги е почтен, никога не е верен, но не си позволява да я унижава. Тя го следва по света, осигурява му дом, в който да се прибере сред всеки бурен скандал на терена или купон с приятели.

Клаудия преглъща новината, че любимият ѝ е станал баща на син и година по-късно му ражда дъщеря. Кръщават момиченцето Далма – на майка му. След още една година имат още едно момиче – Джанина Динора.

Марадона и Клаудия се женят през 1989година в Буенос Айрес. Сватбата им струва милиони, гостите са хиляда, но някой очаквал ли е нещо друго от футболиста?

„Клаудия така дълго чака това, че аз не можех да не я зарадвам.“

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Бракът им продължава до 2003година. Клаудия си тръгва след всички скандали и изневери. Тя и Марадона обаче успяват да запазят добрите си отношения. Толкова са близки, че футболистът я назначава за свой мениджър.

Embed from Getty Images
Много жени разказват на медиите за аферите си с него. Някои твърдят, че е баща на децата им. Той никога не се съгласява на тест за бащинство. Просто плаща и отсича:

„Да се съгласиш, не означава да признаеш. Имам две дъщери – плод на моята любов. Казват се Далма и Джанина. Плащам с пари за грешките си. Съдията ме принуди да му дам пари, но той не може да ме принуди да изпитвам любов към него.“

През 2013та става баща отново. Този път признава сина си и поддържа връзка с него. Майката на момчето е Вероника – учителка от стария му квартал. По това време той вече е дядо и разярен тъст, който не може да прости на мъжа, посмял да нарани дъщеря му.

Диего Марадона изживя последните години на живота си по познатия начин. Твърдеше, че най-после се е освободил от клопката на дрогата. Забавляваше се да провокира журналисти и публика с поведението си. Печелеше и губеше пари. Не успя като треньор, но стана феномен като водещ. До сетния си дъх на 25ти ноември 2020 остана човекът, който може да си позволи да каже:

„За тези, които не вярвахте – направете ми сви*ка. Извинявам се на дамите, но продължавайте да го д*хате. Аз съм или бял, или черен. Никога няма да бъда сив в живота си. Вие имахте своя момент. Сега продължавайте да го д*хате. Аз съм благодарен на своя отбор и на хората в Аржентина. Не благодаря на никого, освен на тях. А останалите – продължавайте да го д*хате.“

Скандализирани ли сте?! Та това е Дон Диего Армандо Марадона – най-добрият футболист на ХХ век!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close