You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Айртон Сена да Силва – властелинът на скоростта

Айртон Сена да Силва – властелинът на скоростта

Четвърт век след смъртта си Айртон Сена остава несменяем като „най-велик” в сърцата на феновете, независимо от статистиките

1 май 1994 до днес минава за най-тъжната дата в историята на Формула 1. На този ден загина Айртон Сена да Силва – трикратен световен шампион, идол за милиони и закрилник на бразилските деца.
По това време само Хуан Мануел Фанджо и Ален Прост имат повече титли от него. Днес в статистиките го изпреварват Михаел Шумахер, Люис Хамилтън и Себастиан Фетел. Каквото и да говорят цифрите обаче, Айртон Сена продължава да бъде преизбиран в класациите за Най-велик пилот във Формула 1 за всички времена.

Талант ли беше?! – Категорично! Харизматичен?! – Остава и до днес! Без да бъде хрисим ангел или „обикновен” колекционер на титли, той притежава онова необяснимото, което кара хората да го обичат и помнят, независимо от новите Господари на мига.

Неговите думи: „Да си втори, означава да си пръв сред загубилите” , са девиз за всеки, устремен към победа, но той е повече от сляпа амбиция. Едно цяло с болида, душа, посветена на Бога и една безкрайна любовна история със скоростта – пилотът живя бързо, загина като гладиатор и остави незаличими дири по пясъка на времето…

Айртон Белята и първата любов на един роден шампион

Първият син на бизнесмена Милтон да Силва и съпругата му – неаполитанката Нелда се ражда на 21 март 1960 в Сао Пауло. Има по-голяма сестра – Вивиан , а по-късно се ражда и брат му Лео. Семейството е задружно, живее охолно и едно бразилско дете би било щастливо с такъв старт в живота.

Беку /както го наричат в семейството/ обаче няма много поводи за самочувствие. Толкова е непохватен, че майка му го води на лекар. С лекота установяват сериозно двигателно смущение и проблем с координацията. След време доня Нелда разказва как само на него винаги му давали по две порции сладолед – просто едната винаги събарял на земята. Трудно за него е дори преодоляването на обикновени стъпала. Хлапето обаче имало странно хоби – непрекъснато бръмчи, имитирайки звуци на колата.

Предвид големите имена на Бразилия във Формула 1, а и страстта на бащата към високите скорости, „лечението” на проблема на момченцето се оказва…играчка. Милтон изобретява за четиригодишния си син карт с двигател за косачка. Това се оказва първата любов на хлапето и срещата му с нея се оказва съдбовна.
Детска снимка на Айртон Сенна


На 13 години Беку да Силва вече не е така непохватен. Печели първата си картинг-титла, след това шампионатите в няколко поредни години, но Господ, с когото имат специална връзка, знае, че младежът е роден за по-големи неща.

Милтон като добър бизнесмен иска да отгледа достоен наследник на всичко постигнато и се налага да се справи с чепатия нрав на големия си син. Айртон обаче не иска да следва в университета, а да отиде в Европа, при това – спонсориран от баща си.

През 1981 година се решава съдбата му. Милтон се налага и синът се прибира огорчен у дома. Есента и зимата се мъчи като грешен дявол в семейната компания, но в крайна сметка получава пари и благословия. За да не дискредитира името на баща си, а и защото „да Силва” е много популярно в Бразилия, бъдещият шампион влиза в големия бизнес със скоростите под името Айртон Сена – с моминската фамилия на майка си.

Най-важното нещо

Любовта е най-важното нещо за амбициозния бразилец…Любовта към скоростта и победите, имаме предвид. Неприлично млад, красив и от сой – той винаги има момичета, но се жени за детската си любов през прословутата 81-ва. Лилиан е приятелка от детството, семействата им се познават и двамата са достатъчно млади и глупави, за да сключат брак.

Скоро обаче разбират, че това е грешка. Айртон Сена е непрекъснато на състезания, посвещава цялото си свободно време, за да изгради от себе си бойна машина. Знае, че за да бъде шампион с болид, трябва да е в перфектна физическа форма. Плановете са му амбициозни, а млада съпруга, копнееща за внимание, само може да попречи. Двамата се развеждат толкова бързо, колкото се събират и винаги ще наричат брака им – „глупава грешка на младостта”.
Сватбата на Айртон Сена и Лилиан
Заменяйки буржоазната сигурност, съпругата и възможността да бъде баща, Айртон Сена расте стремглаво в кариерата. За една година от европейския шампионат преминава във Формула 3, а от там до Формула 1 е на няколко крачки и на две години разстояние.

Младият бразилец стартира в посредствения Толеман, но точно там показва рядък талант и характер на бъдещ шампион. Намира място на почетната стълбица, а от Лотус му дават възможност да се освободи извънредно от тригодишния си контракт. През 1985 година е вече с първата си спечелена Гранд При и на всички вече е ясно, че е дошъл нов герой да мери сили в Битката на титаните.

Поставил си ясна цел един ден да се състезава за „Ферари”, печели три световни титли с отбора на „Макларън”. Става известен с безкомпромисността си на пистата, рисковото каране, блестящо каране по време на дъжд. Заради последното дори го наричат „Рейнмен” /Дъждовният човек/.

Айртон Сена не е с лек характер, което е една от причините за грандиозните му сблъсъци с хладнокръвния Ален Прост. Двамата водят тежки и опасни битки на пистата. Редуват се победите им. Легендарното им съперничество приключва след оттеглянето на Ален Прост, но след това и на тях самите им става ясно колко силно взаимно уважение изпитват. Сближават се дори – търсейки начин да повишат безопасността на пилотите.

Дни преди фаталната катастрофа на „Имола”, Айртон Сена поздравява по радиовръзката своя бивш колега-съперник-побратим с: „Специален поздрав за моя скъп приятел Ален – липсваш ни, Ален“. Двамата никога повече не се състезават. Ален Прост става един от тези, които носят ковчега на Сена към „Морумби”.

Живот извън Формула 1

Катастрофата на „Имола” е посрещната в Бразилия като национална катастрофа. Това не е просто патос на един народ с гореща кръв. Айртон Сена с години носи радост на една истерзана от бедност и престъпления държава. Освен това, той дълго, последователно и анонимно полага грижи за страдащите и изпаднали в немилост сънародници. Той е наясно, че не може сам да реши всички проблеми, но не жали парите си, за да се справят повече хора с бедността.

Айртон Сена и Бразилия
Айртон Сена – любимият син на Бразилия

След смъртта му се оказва, че цялото му състояние от 400 милиона долара ще бъде използвано от фондацията с неговото име, която ще работи в полза на младите хора на Бразилия.

Айртон Сена е от дълбоко религиозно семейство. Искрено вярващ и в последните години на живота си – почти мистик, той винаги носи в джоба си листче с притчата „Стъпки по пясъка”. И до днес има хора, които вярват, че той е неин автор, защото са намерили упование в нея, благодарение на звездата.

Сена дори в напрегнатите минути преди старта се посвещава на молитва. Той е много обран пред репортери, но разкрива, че чувства присъствието на Бог винаги около себе си и непрекъснато общува с него. Това далеч не го прави аскет или безгрешен. Мечтае за свои деца, но така и не намира време да открие майка им.

След безславно приключилия му първи брак има редица еднодневни истории в живота си. „Формула 1” е керван, но и кралство, в което винаги има много красавици, които мечтаят да бъдат кралици.

Най-дългата любовна история на Сена е с Адриана Ямин, наследницата на индустриалната компания „Душаш корона“, започва през 1984 г. и продължава четири години. В годината на първата си шампионска титла Айртон дори и посвещава една от победите си в Гран При. През същата година обаче се разделят.
Айртон Сена и жените му
На нейно място идва още по-бляскава партия – Шуша. Любимката на бедни и богати, телевизионната мега звезда на Бразилия е единствената достойна за некоронования крал на латиноамериканската страна. Двамата изглеждат добре заедно, семейството му я обожава, но Шуша има толкова успешна кариера, че в този живот не би се примирила да бъде просто „жената от бокса”.

Айртон Сена и Шуша - любимците на Бразилия
Айртон Сена и Шуша – любимците на Бразилия

Всичките му истории приключват по един и същи начин…Без последната. Тя се казва Адриана Галистеу, 19-годишна португалка, започваща кариерата си като модел. Запознават се по време на Гранд При в Бразилия през 1993. Във Формула 1 има такова поверие – „Който грабне титлата в Бразилия, той печели шампионата!”. Айртон Сена има двоен повод да празнува – победил е у дома и има основание да се надява за нов голям трофей.

Така или иначе през 1993та година шампион става Прост. Съперникът му обаче среща прекрасна блондинка, работеща като хостеса на пистата. Сена изпраща свой човек да й поиска телефона, а на Адриана й е приятно вниманието му. На купона по повод победата нищо не се случва, но той е настоятелен и нещата между тях се получават.

Семейството му не я приема с ентусиазъм, но двамата са щастливи. Тя управлява кариерата си така, че да може да пътува с любимия. Двамата мечтаят за бъдещето и въпреки, че се карат понякога, тя вярва, че ще бъде Единствената за него.
Айртон Сена и Адриана Галистеу
Желанието на Адриана Галистеу се сбъдва. Тя е последната жена, която шампионът обича. Уви! Писано й е да е да са заедно само кратък като дъх момент в живота й.

Когато пилотът загива, тя и семейството му губят любим, нацията – своят жив ангел-хранител. Тогава обаче се ражда Легендата. Личността на Айртон Сена има въздействие, осезаемо и до днес. На погребението му се стичат повече хора, отколкото са изпратили Елвис, Мерилин Монро и Джон Кенеди взети заедно. Три дена след това в Сао Паоло – града с 11 милиона жители, не е регистрирано нито едно престъпление – бразилците оплакват своя герой. Два месеца по-късно светът отново стана футбол. През незабравимото Американско лято за България световни шампиони станаха бразилците. В разгара на еуфорията играчите опъват транспарант с надпис: „Даваме газ заедно, Сена! Титлата е наша!“

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close