You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Ако шефът ви тормози, или как да се справите с токсичния диктатор

Ако шефът ви тормози, или как да се справите с токсичния диктатор

Едно от най-важните условия за удовлетворение от живота, който водим, е да се чувстваме добре на работа

Разбира се, конфликтите далеч не са изключени и в работното ни ежедневие. Проблемите с колегите очаквано рефлектират върху работата, но ситуацията става особено драматична, ако и шефът има пръст в тях. Деспотичният ръководител е в състояние да отрови всеки работен процес. Мнозина не успяват да издържат на психологическия натиск и неминуемо се разделят с уж удовлетворяващи позиции. Финансовият елемент не е за подценяване и понякога шефът наистина смята, че може да прави, каквото си иска, само защото плаща добре. Когато обаче атмосферата в офиса е като тиктакаща бомба, в интерес на самия служител е да си тръгне възможно най-скоро.

Психологическият натиск от страна на шефа днес се превръща в глобален проблем. Ръководствата изискват пълно отдаване на работата, независимо от това какво ще се наложи да жертва служителят. Много от подчинените избират да търпят зловредната среда в дадена компания или институция, защото професията им осигурява престиж и високи доходи. Когато обаче ситуацията излезе извън контрол, може да пострада дори здравето на съответния служител. Доста хора отключват психологически, а дори и психиатрични проблеми именно заради тормоза, на който са подложени. И докато конфликтите с колегите не изглеждат толкова сериозни, драматично е, когато натискът идва и от горе.

Токсичната среда в работата може да съсипе всеки
Токсичната среда в работата може да съсипе всеки
Снимка: pikist.com

Ето на какво да обърнете внимание, за да разберете дали шефът ви прекрачва установените граници:

1. Позволява си директни нападки и обиди. Когато добрият тон е преминат, може би е време да освободите място за нови жертви. Щом шефът веднъж си позволи да ви засегне съвсем съзнателно, не си заслужава да губите ценно време и нерви в негов интерес.

2. Сарказмът е типичният му маниер на поведение. Разбирате, че насмешката има за цел да подкопае професионалните и личните ви качества. Подобен психологически тормоз се използва от властните натури, за които служителят дори не е нормално човешко същество. Добрият шеф личи по човешкото отношение към подчинените си.

3. Подлага ви на манипулации, а често дори и заплашва. Ниското самочувствие и комплексите на подобни екземпляри могат да разклатят и най-здравата нервна система. Все пак не печелите пари, за да се лекувате, нали?

4. Липса на конкретни, ясни и разбираеми изисквания към работата ви. Ако сте оставени да плувате по течението и да се оправяте, както се случи, имате сериозен проблем. Добрият ръководител умее да поставя точни цели и да осигурява всичко необходимо, за да си свършите работата.

5. Липса на свобода на действие. Тук попадаме в другата крайност – всичко трябва да бъде свършено по начина, по който шефът иска. Той не се интересува от понякога по-добрите ви начини да си свършите работата другояче. Методите му на работа са остарели и неадекватни към съответната ситуация, но вие сте принудени да ги използвате.

6. Груба намеса в личния ви живот и свободното ви време. Ако шефът ви използва всички канали за комуникация, за да ви тормози с поредното хрумване, може би е време да си потърсите нова работа.

7. Принуждава ви да се откажете от личния си живот в името на професионалното израстване. За съжаление, доста ръководители товарят неспирно служителите си, от което страда личното им време, посветено на семейството и почивката.

8. Безцеремонно принизява професионалните ви качества. В крайна сметка, ако постоянно трябва да се чувствате като непрофесионалисти, намерете място, където ще ви оценят по заслуги.

9. Подлага ви на личната си емоционална буря. Неуравновесените шефове са бич за служителите. Ако подобен субект не успява да се владее, не е нужно да разклаща и вашата стабилност.

Така, щом шефът ви попадне в графата на токсичните ръководители, има някои прости правила, които можете да използвате, за да се справите с него.

1. Преценете личните си мотиви да останете в съответната компания. Ако собствените ви цели имат нужда от точно тази работа, впрегнете всичките си усилия, за да спазвате следващите точки.

2. Пазете дистанция. Личните теми са забранени, когато разговаряте с ръководството. Вие сте там, за да вършите работа, а не за да давате отчет за интимните си терзания. Шефът ви рядко ще си позволи да нападне най-дистанцирания си служител.

3. Установете граници и ги отстоявайте. Не отговаряйте на съобщения и не вдигайте телефона си в извънработно време. Дайте на шефа си малко време и ще се научи, че не бива да ви притеснява постоянно.

4. Имайте смелост да имате мнение. Когато начинът му на работа не ви пасва, обяснете му възможно най-деликатно как ще се получи по-добре.

5. Сарказмът идва на помощ. Много често и хората си идваме на мястото, когато ни ударят със собствените ни средства на общуване. Саркастичната престрелка в офиса понякога прави неочакваното – разсейва токсичната среда.

6. Намерете си отдушник, към който да се насочите в свободното си време. Подходящият спорт, рисуването, четенето и пр. умеят да балансират всяка разбалансирана душа.

7. Огледайте се за нова работа. Ако стигнете до точката, от която няма връщане, не се страхувайте. Финансите и човешкото отношение понякога са на една ръка разстояние.

8. Вземете си почивка. Няколко дни на спокойствие ще възстановят изгубената ви хармония и ще ви помогнат да уталожите гнева и негативните си емоции към деспота в работата.

9. Доверете се на професионалист. Професионалното и емоционалното прегаряне вече са проблеми, за които може да се говори открито. Ако не издържате в токсичната обстановка на работа, говорете със специалист и се вслушайте в неговите съвети.

Успех!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!