You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Анне Бурда: Презряната домакиня, която се превърна в моден диктатор

Анне Бурда: Презряната домакиня, която се превърна в моден диктатор

Анне Бурда наказа неверния си мъж като отмъкна подаръка за любовницата му и го превърна в Модната Библия

Дълго, дълго преди пазарът у нас да бъде залят от всевъзможни женски издания, дамите от различни поколения се вдъхновяваха от списание „Бурда”. Немското списание беше истинско откровение за дамите от соца. В магазините се търсеха дефицитни стоки, купуваше се конфекция, а те си предаваха от ръка на ръка поредния брой с кройки на модели и съвети за стилни жени.

Днес малко списания се радват на ентусиазма, с който се посрещаше „Бурда” – не само заради хегемонията на интернет. Това издание строши клетката на Желязната завеса, научи момичетата на стил и превърна красивите им мечти в реалност. Това е сериозна атестация за един продукт. Оказва се обаче, че зад лъскавите му корици се крие една вълнуваща история като във филмите.
Историята на Анне Бурда - една жена на върха

Отчаяна съпруга, измамена на средна възраст

Анна Лемингер била типична немска провинциалистка. Родена е през 1909, омъжила се млада и родила три сина на мъжа си. Животът й въплъщавал на арийския идеал Kinder, Küche, Kirche (Децата, кухнята и църквата).
Историята на Анне Бурда - една жена на върха
Както модерните момичета знаят това тежко бреме е трудно за понасяне. Тя обича момчетата, но не е съвсем доволна. Наема икономка и бавачка, за да бъде нейният дом образцов.

Преживели дори Втората световна война без особени драми и всичко би продължило спокойно, докато нейният уреден свят не рухнал.

Точна както пише в книгите – на средна за онова време възраст (40 години) научила, че съпругът й изневерява. Издателят Франц Бурда се забъркал в афера със секретарката си! Какво клише!

Клишето обаче не се състояло да я разхожда с автомобил, да плаща обеди и наема й. Секретарката родила дъщеря и получила дял от бизнеса и едно от изданията му „Ефи моден”.

Отмъщението

Образцовата немска съпруга не вдигнала грозен скандал. Намерила адвокат и измъкнала от мръсницата многотиражката, която отгоре на всичко била в плачевно състояние.
Aenne-Burda-history 3
Списанието не печелило нищо, но доскорошната домакиня се амбицирала. Анне Бурда решила да помогне на пострадалата от войната немкиня. Съвети за домакинството, кройки на елегантни модели, рецепти – такива дребни радости, които не костват много на семейния бюджет. Шефката, в действителност, никак не била изкушена от домакинството. Обичала само да готви. Натрупала обаче пари със съвети за шиене и чистене.

Издателите на сериозната преса може би са гледали с ирония на домакинята от Офенбург, но успехът им ги накарал да замлъкнат. Годината била 1950 – излязъл първият брой, Анне се сдобрила с мъжа си и дори приела да й стане съдружник.

От финансовия успех до културната революция

Вече си научила урока – може да се е помирила с Франц, но парите им завинаги останали разделени. Популярността на списанието станала такава, че накарало читателките да загърбят лошите спомени от войната. Целият соц блок изяждал броевете „от кора до кора”.
Aenne-Burda-history 4
Един ден влиянието на Анне било официализирано. Била приета от първата истинска президентша на СССР. Раиса Горбачова позирала гордо с нея, а министър Геншер казва, че направила повече за затопляне на отношенията между двете страни, отколкото политиците.
Aenne-Burda-raisa

Жена на Върха

Анне никак не била лесна като характер. Точно това обаче я задържало на върха. Управлявала бизнеса си до солидните 85 години, когато предала изданието в ръцете на най-малкия си син.
Историята на Анне Бурда - една жена на върха
Починала само след няколко години. Родният й град наричат на шега Бурдапеща. Кръстили са на нея улица, а за изданието работят половината му жители. Споменът за Анне Бурда е още жив, а списанието все още е любимо за стотици хиляди по света.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!