You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Антидепресанти по време на бременност: Повишават ли риска от аутизъм при децата?

Антидепресанти по време на бременност: Повишават ли риска от аутизъм при децата?

Приемът на антидепресанти по време на бременност може да се окаже опасен за бебетата

Води ли приемът на антидепресанти по време на бременност до аутизъм при децата?  Професор Аник Берард от университета в Монреал, който е експерт в областта на фармацевтичното здраве по време на бременност проведе мащабно проучване. Той изследва децата от болницата CHU Sainte-Justine и стига до изненадващо откритие – приема на антидепресанти по време на бременност значително увеличава риска от появата на аутизъм при новородените.

Берард и неговите сътрудници проучват изследванията на 145 456 деца на 10-годишна възраст. Те наблюдават развитието им от раждането им, използвайки и всяка информация за лекарствата, които са използвали техните майки по време на бременност. Предвид са взети и генетичните предразположения за развитие на аутизъм, както и различни други социално – икономически фактори.

 Антидепресантите влияят на мозъчните клетки при бебето

„Взехме като база, на кои майки са предписвани лекарства срещу депресия през второто и третото тримесечие. Решихме този период да бъде ключов, с оглед на факта, че през него се развиват ключови мозъчни клетки при детето.

Сред децата в хода на изследването, отличим тези, на които е поставена диагноза някаква форма на аутизъм или синдром на Аспергер. В края получихме зашеметяващ резултати. Почти 87% при децата, чиито майки са приемали антидепресанти, се е развил по един от посочените нарушения. Повечето аутизъм“, заяви проф. Берард.

Антидепресантите могат да доведат до аутизъм
Антидепресантите могат да доведат до аутизъм

Доказано е, че антидепресантите предизвикват аутизъм, ако се консумират по време на развитието на мозъка на детето. А за неговото развитие основна роля има серотонина – химикал, който регулира мускулните контракции, температурата, апетита, чувството на болка, поведението, кръвното налягане и дишането. Повечето антидепресанти функционират по начин, който намалява количеството на серотонин, и така действат негативно на мозъка на детето.

Резултатите от това изследване са огромно откритие, защото от 6 до 10% от бременните жени в света се лекуват от депресия.

Депресията се превръща във водещо заболяване, наравно с рак и СПИН

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че депресията ще бъде втората най-голямата причина за смърт до 2020 г. Което означава, че антидепресантите ще продължават масово се предписват, дори и по време на бременност. Така че бременните жени трябва да бъдат внимателни и грижливо да избират какви лекарства ще приемат по време на бременност.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!