You are here
Home > Здраве и красота > Бавен метаболизъм: Какво го предизвиква и как да го предотвратите

Бавен метаболизъм: Какво го предизвиква и как да го предотвратите

Изразходването на енергия за основните функции на тялото намалява с възрастта, а хората губят мускулна маса, движат се и тренират по-малко

В допълнение към естествения процес на стареене, ключовите елементи, които забавят вашия метаболизъм, са свързани отново с физическата активност:

– По-малко движение всеки ден, по-бавен начин на живот с малко активност.

– Не спортувате.

– Губите мускулна маса, защото не правите силови упражнения.
В допълнение към тези три основни елемента има някои други неща, които влияят на забавянето на метаболизма:

Гени

Някои хора просто се раждат с по-бавен метаболизъм и тъй като не можете да промените гените, трябва да се съсредоточите върху навиците. Трябва да сте сигурни, че водите по-активен начин на живот с повече движение и упражнения.
Бавен метаболизъм: Какво го предизвиква и как да го предотвратите
Хормони

Някои хормонални промени могат да доведат до промени в метаболизма- заболяване на щитовидната жлеза или повишено отделяне на хормона на стреса водят до забавянето му. Ако имате медицинско състояние, което води до промени в метаболизма ви, много е важно да държите това състояние под контрол и да следвате инструкциите на Вашия лекар.

Ако сте постоянно подложени на стрес, тялото ви отделя хормон, наречен кортизол. Кортизолът има за цел да даде на тялото енергиен тласък, но ако сте заседнали в зона на стрес, тялото постоянно произвежда кортизол. Високите нива на този хормон влияят върху начина, по който тялото използва инсулин и той забавя метаболизма ви и насърчава увеличаването на теглото. За да върнете метаболизма си към нормалното, трябва да намерите начини да се справите с предизвикателни ситуации без или с възможно най-малко стрес.

Липса на сън

Новите поколения спят все по-малко. Повечето възрастни се нуждаят от 7 до 9 часа сън, в противен случай метаболизмът им и начинът, по който тялото използва енергията, се нарушава. Сънят е важен за нормалното функциониране на тялото и ако не спите достатъчно, това може да забави метаболизма ви.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!