You are here
Home > Хоби и ТВ > Сериали и филми > Берен Саат – турската роза, която показа другото лице на Близкия изток

Берен Саат – турската роза, която показа другото лице на Близкия изток

Тя е лицето на Турция, което промени отношението на хората към Близкия изток — Берен Саат

Наричат Берен Саат турската Анджелина Джоли. А причината не са зелените очи, плътните устни и тъмните коси, по които така си прилича с американската актриса. Двете са свързани не само професионално, но и заради каузите, които подкрепят — повече права за жените и децата в страните от Арабския залив и Близкия изток.

Тя не се бои да зададе неудобните въпроси. Тя се бои да изиграе най-противоречивите роли на малкия или големия екран. Тя не прави разлика между религия, пол, цвят на кожата и раса. Защото, когато става дума за нещо, което си струва да бъде подкрепено, тя е там, за да защити позицията си. И да покаже, че е много повече от красиво лице, което да покаже пред камерите.

 

Живот — сериал

Въпреки че ролите, които избира са изключително противоречиви и сложни, животът на актрисата прилича много на сериалите, в които тя играе. Берен е родена в семейство на спортисти. Родителите й държат изключително много тя да се образова и да получи отлично образование, заради което тя посещава най-добрите училища в Анкара. След това следва и бизнес администрация, но киното и театърът я привличат като магнит.

„Много обичах да пея и танцувам. Като малка често пеех пред огледалото с дезодорант или четка за коса в ръка, все едно е микрофон. Един ден майка ми ме видя и реши да ме запише на спортни танци. Хареса ми и продължих да се занимавам с това. Въпреки че беше хоби, наистина се забавлявах. Но семейството ми държеше да имам сериозна професия“, спомня си актрисата.

Още като студентка тя се запознава с приятеля си Ефе — голямата любов на живота й. „Бяхме неразделни. Много щастливи и много се обичахме. Щяхме да се оженим след завършването ми. Той беше човекът, който ме насърчи да пробвам в „Звездите на Турция“, спомня си още актрисата. През 2004 година тя печели второ място в шоуто. Първата награда получава дългогодишния й приятел и човекът, който я подкрепя в едни от най-трудните й моменти — Енгин Акюрек.

Берен Саат сн. Flickr
Берен Саат сн. Flickr

Трагедия и нов живот

Двамата се сприятеляват в шоуто, но те никога не преминават границите на платоничното приятелство. Но именно той е до нея, когато тя преживява най-голямата си трагедия — смъртта на гаджето си.

„Случи се, след като спечелих второ място на състезанието. Цели четири месеца той беше до мен в Истанбул. Накрая се прибрахме в Анкара изморени, но все пак доволни. Не беше малък успех за мен. Една вечер се разделихме. Той ме изпрати до вкъщи, на сутринта трябваше да отидем заедно на едно прослушване. След няколко часа майка му се обади и ми каза, че е мъртъв. Катастрофирал по пътя. За последен път го видях в моргата“, със сълзи си спомня Берен.

Тя получава много подкрепа от неговото семейство, както и от своето. Всички си мислят, че ще се откаже от киното, но тя се посвещава с двойна сила на актьорството и на шоубизнеса. Най — вече заради любимия си. „Не можете да си представите едно 19-годишно момче така да ви подкрепя“, разказва актрисата в интервю за „Хюриет“. И малко по-късно получава шанс за пробив — продуцентът и режисьор Томрис Джиритлиоулу я забелязва и я кани за ролята на Зилян в „Щастливи заедно“.

Това е първа изява на Берен в телевизията, но тя се справя блестящо. Критиката се изказва топло за нея, следват и няколко филмови проекта.

От „Крилете на нощта“ до „Забранения плод“

Като всяка млада актриса, Берен се пробва и в киното. Тя играе в лентата „Есенна мъка“, където е гръцко момиче на повикване, в което се влюбва влиятелен наследник на богата фамилия. Краят на историята им е драматичен, но актрисата прави много силна роля там. Другият ранен кинопроект, който снима, е „Криле на нощта“. Някои от сцените са прекалено откровени, което води и до спор между актрисата и продуцентите. Филмът обаче води до още по-голяма популярност на Берен като актриса. И й печели покана за главна роля в „Забранения плод“.

Саат е известна като актриса готова да разбие табутата и го прави. Някои от по-откровените сцени с Къванч Татлату в сериала разбунват духовете. Турция е скандализирана от сюжета на сериала. Берен е заклеймена от консерваторите, но публиката е очарована. И я обожава.

За ролята си на Бихтер самата Берен разказва, че е била огромно предизвикателство за нея. „Исках да покажа образа на жена, която в желанието си да има лек и комфортен живот се е омъжила по сметка за по-възрастен мъж, който я обича, но тя не изпитва нищо към него. И прави грешката да се влюби в друг. Връзката им е скандална, забранена, а тя се разкъсва между любовта и брачните окови. За да бъде унищожена накрая от собствената си майка, която така и не й прощава, че й е отнела мъжа, когото е избрала за себе си“, споделя за ролята актрисата.

Турската роза, която вдъхна надежда на жените по цял свят

Целият екип е във възторг от ролята на Берен, но самата тя плаща и сурова цена. Мнозина я идентифицират с образа на Бихтер и я хулят. Веднъж, когато актрисата е в заведение, пияна компания я напада и обижда. Друг път й се подиграват, докато обядва. Дори веднъж я гонят от заведение. След всички тези обиди тя остава невъзмутима. И избира още по-противоречива роля — на Фатмагюл в сериала „Пепел от рози“.

Драматичната история на едно момиче изнасилено от трима богати младежи предизвиква невероятен скандал в Турция. Стига се до дискусии в парламента, дали сериалът да не бъде спрян. Самата актриса признава, че е снимала два дни сцената и то с помощта на психолози. „Беше най-ужасното и най-трудното нещо в живота ми“, разказва по-късно тя. Колегите й пък признават, че са се чувствали толкова зле от заснемането на сцената, че месеци след това, където се срещнели със звездата, не спирали да й се извиняват.

„Това беше най-тежката сцена, която сме снимали някога. И до днес ми е трудно да говоря за това“, казва Енгин Йозтурк, изиграл една от водещите мъжки роли в поредицата.

За Берен Саат обаче филмът е много повече. „Исках да отправя послание на жените в Турция. Да им покажа, че не трябва да се отказват. Че трябва да се борят. Че те имат права и гласовете им трябва да бъдат чути. Нечовешко е законът да оневинява насилника, след като той се венчае за жертвата си. Това е престъпление“, казва по този повод актрисата.

Филмът печели множество награди и е излъчват в цял свят. А актрисата получава за него наградата „Златна пеперуда“ / най-високо отличие за актьорско майсторство в Турция, което между другото печели три пъти – б. а./, наградата за принос към обществото на университета в Анкара, както и множество национални отличия. Заради тази своя роля, през 2016-та година Берен Саат става и първата актриса от Турция със своя статуя в музея на мадам Тюсо в Истанбул. Следват множество номинации, награди и отличия, а също и молба звездата да бъде лице на различни обществени каузи.

Кьосем

Подобно на героинята си от едноименния филм, Берен се превръща в пътеводна светлина за милиони жени от Близкия изток и по цял свят. И то още преди да сложи короната на Анастасия — кипърското момиче, което става по-късно Кьосем султан.

Кампании свързани с ранна диагностика на рака на гърдата, в помощ на жени и деца претърпели насилие и останали без дом, в помощ на децата страдащи от аутизъм, за деца болни от левкемия, за хора със слухови увреждания, както и много, много други. Берен подкрепя всички инициативи. Най-ревностно обаче актрисата защитава правата на жените претърпели насилие, както и тези, които искат да се учат. Тя озвучава филм под наслов „Татко, изпрати ме на училище“ — в помощ на момичетата от консервативни семейства, които не могат да посещават училище. Проблемът с образованието в Турция, особено в Анадола е много сериозен, но за него почти не се говори. Актрисата обаче смело извисява глас. Както и на протестите на „Таксим“ през 2014 година, когато е една от най-ревностните защитнички на бунтовниците.

Предвид всичко това, ролята й в „Кьосем“ е естествено продължение на избора й.

След „Отмъщението“ /базиран на американския едноименен сериал/, Берен се оттегля за известно време в Америка. През 2014 — тя се омъжва за дългогодишния си приятел — певецът Кенан Доулу. Сватбата е в тесен кръг, на плажа в Малибу, като сред приятелите поканени на събитието, са актьорът Къванч Татлату, с когото Берен изключително много се сближава, докато снимат „Забранения плод“, сценаристките Едже Йоренч и Мелек Генчоолу, както и режисьорката Хилял Сарал. След като си взема заслужен отдих от киното, Берен се завръща. И този път с роля, която я превръща в любимка на Турция — Кьосем.

За тази роля тя воюва с един куп турски актриси — Сонгюл Йоден, Туба, Бергюзар Корел, Джансу Дере. Но побеждава. Екипът се спира на нея и тя получава знаковата роля в поредицата. Берен играе младата Кьосем, която достига върха на могъществото и славата си. Три актриси влизат в образа на султанката, като първа е младата гръцка звезда Анастасия Цилимпиу, а последна — Нюргюл Йешилчай. Тя играе вече възрастната Кьосем, трагично убита от една от снахите си.

Международно признание

„Пепел от рози“ и „Забраненият плод“ й извоюват славата на световна звезда, то участието й във филма на иранския режисьор Бахман Гобади й отваря пътя към Холивуд. Следва роля в драмата „Моят свят“, като Берен се утвърждава като една от най-талантливите чуждестранни актриси в САЩ. Филмът почти стига до номинация за „Оскар“, но в крайна сметка не влиза в златната петорка. Берен обаче сбъдва една от мечтите си — играе с изключителната Моника Белучи, която също й предсказва бъдеще на световна звезда.

След толкова слава и популярност за актрисата, единственият непокорен връх в киното си остава този на Холивуд. Дали Америка ще оцени таланта й и ще застане ли рамо до рамо с най-големите имена в световното кино — предстои да видим.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close