You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Бой на детската площадката: Как да реагирам?

Бой на детската площадката: Как да реагирам?

Игрите на детската площадка доста често преминават в раздаване на шамари и шумен плач, на които трябва да реагираме спокойно, но отговорно

Много родители се сблъскват със ситуация, в която детето им е обидено или дори ударено от друго дете на детската площадка. Какво да направите в този случай и какво е правилното решение? По-добре ли е да не се намесвате, да не се карате на малкия разбойник или да накарате своето да отвърне на удара? Всеки родител избира своя собствена тактика, но не винаги тя се оказва правилна.

Защо децата проявяват агресия едно към друго

Детската агресия е често срещано явление и най-често се възприема от възрастните по негативен начин. Но всъщност агресията е просто емоция, с която детето се защитава или съобщава на другите за своите нужди. С думи детето все още не знае как да обясни чувствата си и затова използва физическа сила. Освен това децата все още не разбират как да се държат правилно в обществото и къде са границите на нормата.

Причините децата да се карат са различни:

Имат нужда от емоционален контакт

Повечето майки, виждайки как детето им проявява агресия, му се карат. А за детето дори негативните емоции от родителите са по-добри от безразличието.

Имат нужда да покажат емоционалното си напрежение.

За много деца енергията и емоциите преливат и те ги изливат към другарчето от пясъчника.

Те искат тактилен контакт с други хора

Много деца нямат тактилен контакт с възрастни (прегръдки, целувки), а удрянето също е вид контакт, макар и негативен.

Те са свикнали с такива методи на възпитание

Ако родителите използват физическа сила като наказание за лошо поведение, детето може да остане с впечатлението, че това е нормално.

Те са заимствали модел на поведение от телевизионните програми

Детето можеше да види битки и всякакви прояви на агресия във филми или компютърни игри, след което реши да го превърне в реалност.

Те постоянно наблюдават напрегната ситуация в семейството.

Родителите, които постоянно се карат или участват в нападение, имат отрицателно въздействие върху психиката на детето. В допълнение към всичко по- горе , агресивното поведение при децата може да бъде причинено от стрес (поради преместване, появата на брат или сестра) и различни биологични фактори (темперамент или наследственост).

Забележка! Ако детето редовно се бие с други деца и проявява агресия, а може би и се радва на това, родителите трябва да бъдат много внимателни в тази ситуация. В този случай може да се наложи помощта на специалист.

Защо се бият децата на детската площадка

Какво да правите, ако детето ви е бито и обидено?

Детската площадка е пример за малко общество, в което децата вече започват да разбират някои аспекти от живота на възрастните. И вече там трябва да се справите с агресията. Ако вашето дете непрекъснато е наранявано, удряно или хапано или му отнемат играчките и го обиждат, вие трябва да му помогнете да се справи с това.

Гледайте поведението на децата си

Когато ходите на детската площадка с децата си, наблюдавайте тяхното поведение и способността им да контактуват с връстници. Обърнете внимание дали детето ви е срамежливо и мълчаливо. Опитва ли се само да реши малките си проблеми или веднага тича при вас? Как реагира той на несправедливо отношение? Ще разберете върху какво трябва да се работи и какво да се обясни.

Спрете откритата агресия, но не поемайте всичко върху себе си

Има категория родители, които при първия конфликт тичат да спасят детето си и да решат всички проблеми вместо него. Без съмнение, ако видите битка или сериозно намерение да започнете такава, тогава можете да се намесите. Но само за да спре нарушителя и да му попречи да нарани. Но у дома трябва да говорите с детето и да го научите да защитава правата си сам. Той трябва да може да каже навреме какво не му харесва или да спре нарушителя с жест.

Не наказвайте сами побойника

В никакъв случай не използвайте физическа сила по отношение на чужди деца! По този начин вие се опитвате да разрешите проблема на нивото на децата, но трябва да се издигнете на нивото на възрастните. Ако някой нарани вашето бебе, свържете се с родителите му. Разкажете им за случилия се конфликт и ги помолете да предприемат действия.

Не оставяйте детето си само с проблем

Не пренебрегвайте напълно проблемите на детето си , като твърдите например, че „човек трябва да може да се грижи за себе си.“ Напротив, може да му се стори, че всички са го изоставили и ще се почувства самотен. Децата учат всичко от възрастните, така че вие ​​трябва да подсказвате, преподавате и обяснявате как да го направите правилно и как не.

Какво да направите, ако детето ви е в ролята на насилника

Случва се детето да проявява агресия само към конкретен човек, а в други ситуации да се държи много прилежно. Преди да се скарате или защитите детето си, трябва да разберете подробно ситуацията. Предлагаме общи съвети за родителите на бойци:

Не се обвинявайте

Помислете какви грешки може да сте направили в родителството и се опитайте да ги поправите. Но не се обвинявайте, защото това само ви отнема енергията.

Говорете с детето си

Попитайте го защо се държи така в тази ситуация. Опитайте се да му обясните, че е много важно да изразявате емоциите си вербално и да говорите за чувствата си. Но в никакъв случай не трябва да се използва физическа сила.

Покажете пример

Детето не трябва да вижда използването на груба сила, например по отношение на бащата към майката или родителите към него.

Избягвайте срещи с конкретни деца

Ако се случи така, че между децата възникна враждебност, опитайте се да не ги водите на една и съща детска площадка.

Обърнете се към психолог

Ако не можете да се справите сами с детето си, винаги можете да потърсите помощ от специалист.

Обърнете внимание: Ако причината за агресивността е прекомерно количество енергия, опитайте се да я насочите в положителна посока – запишете детето си на танци, плуване или гимнастика. Ако на детето липсва внимание и физически контакт, бъдете по-нежни и прекарвайте повече време с него. Ако друго дете бие вашето дете на детската площадка, това не е причина да заобиколите тази детска площадка на десетия път или да „отвърнете на удара“ с юмруци. Родителите винаги трябва да оценяват трезво ситуацията, защото са възрастни и знаят как да мислят логично. Разбирането трябва да бъде както от страна на нападателя, така и от страна на жертвата, защото само в този случай е възможно да се стигне до единственото правилно решение.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!