You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Бурнеши – Клетвените девици плащат висока цена за честта да „водят бащина дружина”

Бурнеши – Клетвените девици плащат висока цена за честта да „водят бащина дружина”

Жените-мъже на Балканите, наричани с по-романтичното „клетвени девици”, заменят любовта и децата за свободата да носят оръжие и бранят честта на фамилията си

Не е лесно да си жена още от времето на Ева. И днес ортодоксалните евреи благодарят на Господ в молитвите си, че са се родили мъже. На Балканите нищо не е по-лесно. Между ориенталското мислене на вековния поробител и емпанципацията на западния свят жената се разкъсва да бъде силна и грижовна, да брани семейството и да не накърнява егото на „стопанина си”. Една група жени още от XV век са направили избора си. Клетвените девици на Балканите отрязват косите си и се отказват от мечтите за любов и деца, за да заместят синовете на бащите си. Съдбата им изглежда жестока на модерния свят, те обаче не приличат на жертви и далеч не се оплакват от съдбата си.

Бурнешите – Господ срещу Кануна

Заклетите девици на Албания са останали малко и е твърде слабо да се каже, че са атракция за всеки, изкушен от културните феномени. Наричат се „бурнеши” и са истинска находка за фоторепортери, които запечатват многолика Европа с камерите си.

Те са жив спомен за онова диво време, в което въпрос на чест всеки мъж с име и наследство да остави син, който да брани имането и фамилията. Ако той има една дъщеря, най-доверената сред тях отрязва косите си, навлича мъжки дрехи, заклева се да води целомъдрен живот и става мъж в патриархалното му общество. Този ритуал се основава на традицията, наречена Канун.

Бурнешите от Албания /сн. Пепа Христова
Бурнешите от Албания /сн. Пепа Христова

Бурнешите нямат право да обичат, да раждат, да стават пленници на суетата. За сметка на това носят оръжие, влизат в кръчмите на равна нога с останалите съселяни, пушат и уреждат бизнес сделки.
Целомъдрената наследница взема мъжко име и забравя, че Господ някога я е създал да се плоди и множи. Днес дори в Албания са останали малцина бурнеши. Остарелите клетвени девици обаче нито за миг не съжаляват, че са се отказали от себе си. В замяна на уреден брак в някое далечно село са останали свободни и непокорни в бащиния дом.

Казват че Канунът отмира. Не съществува вече в Далмация и Босна, но в Косово, Черна гора и според проучванията – дори в Македония, могат да се открият жени с подчертано мъжествено поведение. Има ги както сред мюсюлманите, така и сред християните – православни и католици. Те няма да се поколебаят да извадят оръжие, ако направите някакъв неделикатен намек за сексуалността им!

Бурнешите от Албания
Бурнеши все още бродят из планините на Албания /сн. GQ

По законите на планината в Черна гора

В далечните планински селца на Черна гора, когато синът загине, а понякога вендетата налага, едно момиче може да поеме от баща си отговорността за семейството си. Достатъчно е да бъде до него, когато върши всичките си дела. Никой няма да посмее да се обърне към нея с женското й име. За всичките си познати на север тя е Наследникът.

Клетвените девици са гордост за всяко семейство. Самата девойка по особен начин се счита за доста „повече” от посестримите си на село. Високият й статут в обществото я освобождава от целия слугинаж в семейството, а може да изразява мнението си високо и силно сред останалите мъже.

В нашите очи това изглежда варварство, но в действителност това е акт на свободната воля на едно голямо момиче. Понякога зад това стои лична трагедия – убит годеник и нежелание да се врича на друг са принуждавали не една да се раздели с дългите си коси и да грабне пешката.

Казват, че последната клетвена девица в Черна гора е починала преди три години, но изследователите на феномена са категорични, че все още съществуват жени-мъже високо в планините, далеч от хищния поглед на модерния свят.

Последната известна

Родена е около 1930 година. Станка Церович от Шавник след смъртта на двамата си братя обещава на баща си да му стане син. Полага клетвата и започва да се държи като момче – пие, пуши, работи мъжка работа. Майка й се опитва да я вразуми, когато навършва възраст за женене. Тя обаче презрително отвърнала, че ако не иска да живее с нея и баща им, да отива където иска!

Бурнешите клетвени девици на Балканите
Станка, която избра да бъде Стан, за да изпълни дълга към баща си

Целият живот на Станка минава сред сестрите й като управлявала съдбата им. Останала съвсем сама, издъхнала на 85 и е погребана като единствения син на семейството.

„Жените и мъжете не могат да бъдат сравнявани. Жените просто трябва да клюкарстват: Всичко ще обсъдят: от морето до Дунав. А мъжете ще говорят за войни, за героизъм. Чухте ли, че са разрешили на жените да гласуват?! Помислете само! Накъде върви тази страна!?! „, казва в интервю последната черногорска клетвена девица.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!