You are here
Home > Здраве и красота > Да спрем да забравяме: 15 техники за подобряване на паметта

Да спрем да забравяме: 15 техники за подобряване на паметта

В модерното ни ежедневие забравянето се превръща в навик

Затова и никак не е случайно, че все повече хора попадат в капана на лошата памет. Учените свързват забравянето с три основни фактора. Преди всичко значение имат генетичните фактори, а едва след това се нареждат наследствената обремененост и начинът на живот. Разбира се, от генетиката няма как да избягате, но ако системно нарушавате правилата за здравословен и лишен от стрес начин на живот, много скоро паметта ви ще започне да ви изневерява.

Да умееш да помниш, е изкуство
Да умееш да помниш, е изкуство
Снимка: pikist.com

Независимо какви са причините за проблема, все пак съществуват редица техники, с чиято помощ постепенно да го преодолеете. Ето най-важните от тях:

1. Осигурете редовна почивка на мозъка си. Неговата дейност е от изключително значение. На практика той работи дори по времето, когато вие смятате, че цялото ви тяло е в покой. Затова и миговете за мозъчен релакс в ежедневието са толкова важни. Когато усетите, че прегрявате, оставете всичко, отпуснете се, затворете очи и оставете в главата си “бяло петно”. Подобни леки почивки насред работата, ангажиментите и терзанията на семейството автоматично ще ви заредят с нови сили и ще дадат възможност мозъкът ви да изстреля на предни позиции именно най-важното.

2. Изберете си време, след което да “забравите” всичко. В края на работния ден и след приключване на домашните задачи не е време да прехвърляте в ума си какво трябва да свършите утре. Ако е нужно, запишете си всичко и си позволете да го забравите. Пълноценният сън има нужда от изпълнителен човек, който умее да си почива. Докато спите, мозъкът ви ще намери начин да филтрира информацията и да ви остави “златния пясък” от нея.

3. Определете си време за учене на нови неща. Тренировката на паметта е чудесна основа за бъдещи подвизи. Дори да изберете да учите само по 5 думи на ден на френски например, изберете си час, в който да го правите. Когато мозъкът придобие система, незабелязано ще усетите колко по-лесно е да запомняте думите си за деня.

4. Подредете дома си. Хаосът у дома създава хаос в ума ви. Освободете се от всичко излишно и нека всеки предмет намери своето най-подходящо място. Ако системно забравяте ключовете си на необичайни места, приемете, че те може да имат само едно място. В мига, в който свикнете да ги оставяте там, следващия път ще знаете къде да ги търсите. Така създаването на нови навици ще ви се отплати и с “по-подреден” мозък.

5. Създайте рутина в придобиването на нови знания и от време на време я променяйте. Ако сте свикнали да учите вечер, мозъкът ви е подготвен да възприема нова информация по това време. Разчупвайки стереотипа обаче, вие му давате шанс да се изненада. А изненадата често е отлична възможност да запомняте по-добре.

6. Използвайте асоциации. Ако ви е трудно да запомните ангажиментите си за деня, може да ги обвържете с любимите си комикс герои например. Свежата нотка в главата ви ще направи по-лесно дори изпълнението на работните задачи.

7. Визуализирайте. Дали ще си представяте шефа като Дядо Коледа, или плащането на сметките като Апокалипсиса, мозъкът ви ще ви е благодарен за различно представената информация.

8. Повтаряйте, дори ако в крайна сметка наизустите повтаряното. При нужда “песента” сама ще се излее точно когато ви трябва.

9. Говорете. Ако ви се налага да организирате събитие например, систематизирайте плановете си в главата си и си намерете подходящ душеприказчик, на когото подробно да разясните какво смятате да правите. Когато мислите ви се подредят в логична последователност, при това на глас, много трудно ще забравите нещо.

10. Поддържайте мозъка си активен с решаване на кръстословици, судоку, пъзели, игри на скрабъл. 10 минути на ден в компанията на подходяща кръстословица ще направят чудеса с паметта ви.

11. Поддържайте активно и съзнанието си. Четете книги, като се опитвате да правите кратък анализ на прочетеното, обсъждайте с приятели, провокирайте дискусии. Гледането на филми по-скоро прави мозъка мързелив и му дава наготово всичко, което трябва да види. Отличен вариант за услужливата памет е да сравните обстойно конкретна творба и филм по нея.

12. Хранете подходящо мозъка си. Ако му сервирате алкохол и пържени храни в доволни количества, много скоро той няма да ви бъде толкова полезен. Осигурете му витамини и антиоксиданти. Омега-3 мастните киселини, плодовете и зеленчуците, ядките, зеленият чай са изключително полезни не само за тялото, а и за ума.

13. Спрете да правите няколко неща едновременно. Изградете си система – всяко нещо по реда си. Когато нещата в ежедневието се напаснат по този начин, много скоро и хаосът в главата ви ще се подреди.

14. Намерете си хоби, което ще ви позволи да съчетаете полезното с приятното. Дали ще отглеждате цветя, или ще колекционирате музика, или пък ще танцувате зумба, това са все начини едновременно да се забавлявате и да учите (нови имена, мелодии, движения и пр.).

15. Елиминирайте стреса от ежедневието си. Понякога единственото, което е нужно да дадете на хаоса в главата си, е приемането, че нещата са такива, каквито са. Мозъкът ви сам ще намери начин да подреди приоритетите ви според ситуацията.

Успех!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!