You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Димитър Цонев – Легенди за телевизионната легенда

Димитър Цонев – Легенди за телевизионната легенда

Димитър Цонев остави скъп спомен в сърцата на близките си хора, колегите и зрителите

Димитър Цонев си отиде без време – още млад, спечелил хората с широка усмивка, търпение и поведение на истински благородник. В момента десетки хора споделят спомените си за него, но още приживе той се радваше на много любов и доверие – не само от страна на зрителите.

Роден да бъде изключителен, той преливаше от чувство за хумор и интересни семейни истории

Детето на Коста и Анахид – „Синът на отряда”

Митко Цонев има наистина впечатляващ произход. Семейството на баща му е „неблагонадежно”, предвид ценностите и идеологията преди Десети ноември. Единият от чичовците – Иван заминава за Германия още през 1942 година, но войната променя плановете му да учи. Вместо да се прибере в родината, заминава за Австралия, където печели състояние. Според легендата синът на бедния софийски бояджия станал милионер. Историята е прерасна, но създава куп проблеми на семейството в България.

Коста Цонев обаче се справя с клеймото „роднина на невъзвращенец”. Рано добива популярност като актьор и се влюбва в абитуриентката Анахид Тавитян.
dimitar tsonev roditeli
В деня на премиерата на „Командирът на отряда” – 30 август 1959, майката на актьора го посреща от снимки и му казва: „Честито!”. Цонев-старши се учудил, че го поздравява и я попитал няма ли да дойде на официалното събитие. Жената отвърнала: „Каква премиера?! Честито за сина! Син ти се роди!”.

„Командирът на отряда” е знаков за Коста Цонев. След него не спират да валят предложенията за работа, но и с удоволствие разказва, че в паузите между снимките е създал сина си.

Три години след раждането му съпругата му Ани става соц версията на суперзведа. Печели конкурс за телевизионни говорителки и България се влюбва в арменката, която се представя като Ани Цонева.

С двама супер популярни родители е болезнено трудно и всички очакват много от него. Първият му звезден миг обаче едва рано и го дължи единствено на собствен „талант”.

dimitar tsonev ushi

Режисьорът на „Таралежите се раждат без бодли” търси момченце, което може да си мърда ушите. Митко Цонев печели първия си хонорар и истинска слава в училище.

Уви! Строгият татко се връща от поредни снимки, научава, вдига скандал и спира възможността да участва в нов филм. В крайна сметка го докарва до малки епизодични роли, но няма илюзии, че ще създаде династия в театъра.
dimitar tsonev kosta tsonev
Димитър Цонев кандидатства три пъти без успех във ВИТИЗ. Съдбата обаче има други планове за него. Завършва право в Софийски университет. Естествено обаче залита към журналистиката и от студентстването му е останала престижна диплома и…семейството.

Митко Цонев с баща и син
Митко Цонев с баща и син

Любов като тази

Среща съпругата си Мариана в първи курс. Тя и семейството й са живели дълго време в чужбина. Младата дама абсолютно не познавала семейството и едва когато по-късно я завел в дома си разбрала кой е „н. а. Коста Цонев”.

Хубавицата ясно, че не била златотърсачка, но не била и наивница. Той бил напорист, открил сам телефонния й номер, а тя не смятала да губи време. Попитала дали е ходил войник, за да не се налага да го чака две години. Димитър Цонев се засегнал страшно – не само бил изпълнил дълга пред родината, ами и служил в т. нар. „черен полк”. Пак заради неблагонадежден произход го изпратили да служи в най-нежеланото и опасно поделение.

Ухажването им минало странно. Като добър син Митко носел тухли и вар през почивните дни, за да построи баща си вилата им в Бистрица. Оженили се след три години и създали едно от най-здравите семейства.
dimitar tsonev mariana
В началото не било лесно, Мариана не умеела нищо. Желязната му тъща, която наричаше „маршал”, не била немарлив родител, а със стратегия. Като й се карал, че не е научила дъщеря си на нищо, тя го парирала с точен удар “За да се научи да прави всичко според вкуса на съпруга си“.

Тъщата заема особено място в сърцето на Димитър Цонев. Дамата не е за подценяване, но отгледала двете му деца и живя със семейството му по-късно. Митко с удоволствие цитираше максимата: „Зад всеки успял мъж стои една горда жена и една … учудена тъща”

Наследството

Вместо да стане мастит, столичен адвокат Димитър Цонев става редактор в „София прес”. Национална известност обаче добива през 1991, когато се превръща в едно от знаковите лица на „По света и у нас”.
dimitar tsonev po sveta i u nas
По време на управлението на Симеон Сакскобурготски става говорител на кабинета му. След това поема отдела по ПР на БТК.
dimitar tsonev pr
В крайна сметка се връща при Голямата си любов – телевизията. Прави „В неделя с…“ („Неделя х 3”) по БНТ, „24/7“ по bTV Action, „Лице в лице” с Цветанка Ризова. В крайна сметка се завръща в Телевизията –майка, за да остане с нея до последен дъх от ефира на „Още от деня“.

Медиите са му страст, но не и най-важното в живота. С Мариана създават две деца, с които се гордеят.


Деси го наследи в професията и му роди първия внук. Смуглата красавица завърши прочутия колеж „Бокони” в Милано. Благодарение на нея потомъкът на „неблагонадеждно” семейство се сроди с истински червени принцове. Зет му беше първородният син на Янчо Таков.

Бракът на дъщеря му не успя и се разтури шумно и публично. Деси обаче откри своя път и е щастлива с живота си на работеща майка.

Синът на Цонев – Митко-младши не е изкушен от медиите. Завърши УНСС и се вълнува от новите информационни технологии. Загубата на живота му го беляза завинаги. Той се сбогува с най-близкия си човек точно в деня, когато празнува раждането си.

Момчето, което не обича показността и излиянията, написа вълнуващ пост в социалните мрежи:


И за да почетем Димитър Цонев както би му харесало, ще разкажем за две от запазените му марки – усмивката и мустака.

Известен вестник го разкритикува, че в емисиите се „хили като пъпеш”. Той поиска извинение и справедливост по съдебен път. В крайна сметка историята завърши щастливо. Изданието учреди награди „Златен пъпеш” за журналистика и той стана един от носителите й.
dimitar tsonev papesh
Характерният му мустак го направи не само разпознаваем, но и любимец на цялата аудитория. Той не беше се бръснал с десетилетия, докато не дойде знаковото му първо участие в „Шоуто на Слави”.

Трифонов му предложи единствен по рода си облог – да му обръснат мустака в ефир срещу абсолютната неприкосновеност на Царя. Слави обеща „никога, ама никога” да не се подиграва на г-н премиера
dimitar tsonev mustaci
Димитър Цонев беше отдаден ПР. Жертва 24-годишното си бижу. Слави беше впечатлен и с основание подхвърли: „Екатерина Михайлова нямаше да го направи за Костов!”

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!