You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Дизайн на интериора: Цветовете, които управляват живота и емоциите в дома ни

Дизайн на интериора: Цветовете, които управляват живота и емоциите в дома ни

Психологията на цветовете не е измислена модерна наука, а нещо, чиито основи е добре да познаваме преди ремонта на дома си

Разнообразие от цветове и нюанси ни заобикалят от раждането, предизвикват различни емоции и по този начин „контролират“ настроението ни, създавайки психологически комфорт или, напротив, дискомфорт. Затова трябва да подходим с особено внимание към нюансите на обзавеждането в дома си.
За да сме ви в помощ, ще ви разкажем в общи линии как цветовете и техните комбинации влияят върху нас, както и как цветът и орнаментиката могат да променят визуалното възприятие на пространството.

Основни характеристики на цветовете

Цветовете са топли и студени. Първите са червено, оранжево, жълто – тоест тези, свързани със слънчева светлина, огъня, топлината. Студените са всички нюанси на синьо, синьозелено и виолетово. Зеленото може да бъде топло или студено, в зависимост от това какво е съотношението в него на жълто или синьо.
Цветовете също се делят на хроматични и ахроматични. Хроматичните цветове включват цветови спектри, тоест червено, оранжево, жълто, зелено и други; до ахроматични – бяло, черно и сиво.
Също толкова важна е яркостта на цвета: цветът може да бъде или чист, ярък, или мек, пастелен.

Всички тези характеристики се вземат предвид при определяне на цветовата схема на интериора. Така например, в стаи, обърнати на север, или такива, в които има проблем с липсата на слънчева светлина, препоръчително е да използвате светли топли цветове, докато студените цветове могат да ви накарат да се почувствате хладно в помещения, обърнати на юг. Интересен факт: температурата в оранжевата стая изглежда 3-4 градуса по-топла, отколкото в синьо-зелено.

Не си струва да претоварвате дома с изобилие от различни цветови комбинации. По-добре е да изберете два или три цвята и техните нюанси. Хармонията може да се намери както в контрастни комбинации, така и в нюанси на един и същи цвят. Важно е да се има предвид, че контрастните цветови комбинации могат бързо да уморят. Следователно ярките цветове трябва да бъдат „заглушени” с неутрални.

Сега е време да поговорим за това как различните цветове и комбинации влияят на психологическото ни състояние и как това може да се използва в интериорния дизайн.

Бял

Свързва се с чистота, светлина и простор. Най-подходящият цвят за създаване на интериори в стила на минимализма, тъй като ви позволява да се насладите на неговата простота и изискана елегантност в най-голяма степен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Стандартният тристаен апартамент вече е в миналото, днес се срещат различни варианти Недвижимите имоти се променят с времето и онзи тристаен апартамент, състоящ се от напълно отделни помещения, отдавна вече не е на мода. И не само, че не се вписва в актуалните тенденции, но и самото строителство не го предполага. Всеки от нас обаче има различни представи за удобство и практичност в жилището. #преустройствоапартамент #ремонт #тристаен http://www.moyatdom.com/planirane-i-preustroistvo-na-tristaen-apartament/

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на


Белият цвят се комбинира с всеки друг цвят и може да създаде успешен фон за по-ярки мебели и декор. Въпреки това, в затъмнени помещения, противно на общоприетото мнение, не си струва да боядисвате стените в бяло, защото при лошо осветление придобие мръсно сив нюанс.

Червен

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Вградените кухни са удобно и функционално решение за тези, които ценят комфорта, но не разполагат с пространство или искат да имат повече простор Вградените кухни са това, което ви е необходимо, ако разполагате с малко помещение за готвене и по принцип искате да имате още едно помещение за гости. #вграденакухня #вграденимебели #кухняинтериор #малкакухня #малкакухняинтериор http://www.moyatdom.com/vgradenata-kuhnya-pochti-idealno-reshenie-za-malko-pomestenie/

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на


Един от любимите цветове на дизайнерите, тъй като е в състояние да направи всеки интериор ярък – както в буквалния, така и в преносния смисъл на думата. От древни времена червеното се свързва с богатство и власт. Следователно, няма нищо изненадващо във факта, че тези, които се стремят към лидерство, имат предпочитание към този цвят. Освен това червеното, подобно на розовото, е много чувствено и създава усещане за интимност. Но не забравяйте, че червеното е най-„агресивният“ от всички цветове и дългият престой в червената стая може да предизвика дразнене и негативни емоции. По-добре е да го използвате като не като основен, а допълващ цвят.

Жълт

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Нов гръб за кухня – нова визия на кухнята Вместо голям ремонт, който да побърка семейството, просто сложете нов, атрактивен „гръб” за кухня Новият гръб на кухня променя цялата обстановка на помещението. Независимо от количеството ремонти, които се налага да правим в жилището, рядко серешаваме да правим цялостен такъв в кухнята. #гръбзакухня #кухненскигръб #кухня #кухняинтериор #обзавежданенакухня http://www.moyatdom.com/nov-grab-za-kuhnya-nova-viziya-na-kuhnyata/

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на

Това е цветът на радостта и оптимизма. На Изток обаче жълтото отдавна се смята за символ на Вечността. Той стимулира зрението и умствената дейност, активира двигателните центрове, подобрява настроението и носи заряд от положителна енергия. Подходящ за кухня и детска стая. Въпреки това, не е препоръчително да използвате ярко жълт цвят на големи повърхности, тъй като в такава стая ще бъде трудно да се отпуснете.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Може да ви е комфортно дори да разполагате с малка всекидневна, където да се съберете със семейството си Мнозина от нас трудно си позволяват удобството на големия апартамент. Малкото жилище означава малка всекидневна, кухня, баня, спалня и дори модифициране на едно помещение в две. Стремежът към уют и удобство е разбираем и трябва да се съобразим с него. #всекидневна #всекидневнаидеи #всекидневнаинтериор #гостна #малкавсекидневна #обзавежданевсекидневна #обзавежданезавсекидневна #хол http://www.moyatdom.com/malka-vsekidnevna-golemi-vazmojnosti-za-obzavejdane/

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на

Оранжево


Оранжевото, подобно на жълтото, засилва усещането за топлина и радост в интериора. Дори при слаба осветеност този цвят прави стаята светла и ярка.

Кафяво

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Антрето и коридора са малки, но изключително важни помещения, които изискват внимателно обзавеждане Театърът започва с фоайе и гардеробна, а домът ви – с антрето и коридора. За съжаление, интериорният им дизайн често не прави правилно. Ремонтът на помещенията се извършва, както се случи, ако може – да се слее с общия фон. #антреидеи #декорнакоридора #коридор #коридоридеи #обзавежданенакоридора http://www.moyatdom.com/dizain-na-koridora-osobenosti-i-sekreti-v-oformyaneto-mu/

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на

Кафявото е предпочитано от тези, които ценят традиционните ценности и основи. Ако тъмно кафявото трябва да се използва само в добре осветени помещения и винаги в комбинация с по-светли цветове, в противен случай може да създаде мрачна атмосфера, тогава бежовото е идеално за почти всеки интериор.

Зелено

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

По-добре е да имате малка баня, отколкото по-голяма, но непрактична за семейство с повече членове В старото строителство, а оказва се и днес – много се харесва разделянето на мокрото помещение. Вместо голяма, хората предпочитат малка баня и тоалетна в съседство. #банябезтоалетна #малка #малкабаня #обзавежданезабаня http://www.moyatdom.com/dizain-na-malka-banya-v-koyato-nyama-toaletna/

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на


Зеленото носи къс от природата у дома. Успокоява нервната система, облекчава главоболието, умората, раздразнителността, понижава кръвното налягане и балансира чувствата. В интериора тъмнозеленото в комбинация със златото е цветът на лукса. В същото време светлите нюанси на зеленото придават усещане за свежест в лятна сутрин и действат успокояващо.

Синьо

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Когато човек започва да мисли за създаването на семейство и уютен кът за своето потомство, неизбежно възниква нуждата от зониране на детската стая Независимо от социалното положение, финансовата възможност на семействата и стила на обзавеждането на дома, една детска стая има за цел да бъде нещо като остров за малкия му стопанин. В нея то ще расте, ще учи, ще се забавлява и ще си почива. #детскастая #детскастаяидеи #детскастаяинтериор #зонираненадетскастая http://www.moyatdom.com/zonirane-na-detska-staya-osnovni-pravila-i-preporaki/

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на


Синьото се свързва с цвета на небето и водата. Благоприятно е за творчеството, а наситеният нюанс помага да се създаде перфектната атмосфера за сън. Синьото е чудесно за тези, които обичат мира, но продължителното излагане може да ви доведе депресия. Не забравяйте, че това е „най-студеният“ от всички цветове, така че е нежелателно да го използвате в затъмнени и прохладни помещения.

Лилав

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на

Той е мистериозен и мистичен, любим цвят на много хора на изкуството. Тъмно лилавото в интериора в големи количества може да създаде потискащо впечатление, но разредено с преплитане с други цветове създава атмосфера на изтънченост и чар. Светлите нюанси на лилавото – цветът на лавандула и люляк – внасят нотки на мекота и изтънченост в интериора.

Черно

Черният цвят перфектно допълва други цветове и повишава яркостта им. С негова помощ можете да постигнете изразителни контрастни комбинации. И все пак, когато декорирате дом, не трябва да злоупотребявате с черно.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

За мнозина да се спрат на черно-бял интериор у дома е доста нетипично решение Вярвате или не, може да се окаже, че сте сред изключенията, които са решили дома си (или се каните) в черно-бял интериор. Причината е, че повечето хора намират комбинацията за стерилна и безлична, или пък я свързват с офисната обстановка. Това съвсем не е така, въпреки че всичко е въпрос на вкус, както знаем. #цвятинтериор #чернобялинтериор #чернобялообзавеждане http://www.moyatdom.com/cherno-byal-interior-u-doma/

Публикация, споделена от moyatdomcom (@moyatdom) на


Цветът е в състояние не само да внесе определено настроение в интериора, но и да промени представата ни за вътрешното пространство. Както знаете, студените и светли цветове правят един предмет да изглежда по-далеч, отколкото всъщност е, докато това, което е боядисано в топли и тъмни цветове, визуално се приближава.

Например, ако страничните стени на стеснената стая са боядисани в студен цвят, а предната стена е топла, стаята ще изглежда по-широка и по този начин проблемът с нейната диспропорция може да бъде решен.

Със светли цветове на стените стаята изглежда по-голяма, докато тъмните стени я правят визуално по-малка.

Таванът ще изглежда по-висок, ако е боядисан по-светъл от стените, а по-нисък, ако е по-тъмен.

Не само цветът, но и орнаментите влияят върху начина, по който възприемаме интериора. Тапетът с вертикални ивици прави стаята да изглежда по-висока, докато хоризонталните ивици могат визуално да разширят пространството на стаята. Голям, контрастен орнамент визуално намалява стаята, а малък орнамент, изграден върху нюанси от същия цвят, го увеличава.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close