You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Днес почитаме Св. Злата Мъгленска и Св. Лука

Днес почитаме Св. Злата Мъгленска и Св. Лука

Празник на Златките и художниците е 18 октомври

Празник на художниците и на застъпницата на българите в чужбина е 18 октомври. Днес църквата празнува деня на Св. Злата Мъгленска и св. Лука. Народната мъченица е загубила живота си заради вярата. Според житието й, тя е измъчвана от турците, защото отказала да смени вярата си и да омъжи за млад турчин. Дори молитвите на близките й не я разколебали, заради което я убили и разкъсали тялото й. Църквата обаче я почита като мъченица и светица заради силната й любов към Бога и християнската вяра.

Почитаме Св. Злата Мъгленска  сн. Уикипедия
Почитаме Св. Злата Мъгленска сн. Уикипедия

Злата Мъгленска се смята за покровителка на българите в чужбина. Неслучайно на 18 октомври й палят свещ много от тях, както и семействата им. Мнозина я смятат за своя защитница и се обръщат към нея, когато тръгнат на път или заминат да работят в друга страна.

Празникът на светицата се почита, като жените не пипат домакинска работа — не се пере, не се чисти, не се шие. Вечерта се приготвя богата трапеза, а именниците черпят, както са решили.

Освен Злата Мъгленска, днес почитаме и Свети Лука. Един от четиримата автори на Евангелието е и иконописец, поради което се почита от всички художници. Мнозина вярват, че той закриля творците и му отдават почит на 18 октомври.

Що се отнася до именниците, днес празнуват всички с имена Златка, Златина, Злата, Златан, Златомир, Златомира, Златко, Лука и Лукан.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!