You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Домът на Клод Моне – шедьовър, вечен като картините му

Домът на Клод Моне – шедьовър, вечен като картините му

Къщата и градината, създадени от Клод Моне, са забележителност не само защото са били убежище на талантливия художник

За хората по света Клод Моне е велик художник, „таткото” на импресионизма, „крадец” на светлината. Само хората, които познават отблизо живота му, знаят, че е бил отдаден на семейството си мъж и изкусен градинар. Доказателство за това е едно малко райско кътче в Живерни, Нормандия. Само на 80 километра от Париж поклонниците могат да се насладят на това, което за самия Клод Моне е най-големия му шедьовър!
Къщата на Клод Моне в Живерни, Нормандия, Франция
През 1883 творецът и втората му жена се влюбват в градчето. Двамата имат общо осем деца и ги отглеждат задружно, но не се чувстват добре в дома си. Живерни обаче ги омагьосва от пръв поглед и това дава повод на художника да инвестира известна сума, за да и купят общ дом там.

Алис командва отряда от дечурлига, а Клод Моне разделя времето си между ателието и градината. Сигурно е много зает, но резултатите от всичките му усилия се увенчават с успех. Децата растат щастливи и здрави, картините му са успешни, а домът му обира овациите на всичките им гости от Париж.

На площ от един хектар, между дома и реката, амбициозният градинар създава своя Нормандски двор с перспектива и симетрия. Богатството на цветове е подредено по височина, а Водната градина изглежда като оживяла приказка!

Клод Моне харчи малко състояние в изграждането и поддържането на това великолепие, но резултатът е хиляди отронени въздишки и много, много вдъхновение за картините му! Той не спира да рисува градината, създадена преди това във въображението си и живее в Живерни до сетен дъх.

Къщата в имението изгледа като във вечна прегръдка на цветя, а обзавеждането в нея прелива от клорит. Интериорът е приятно съчетание на прованс и класик. Предразполага към шумни семейни обеди, но и приятни вечери в задушевни разговори.


Почитателите на Клод Моне могат да се докоснат до тази красота от април до октомври, всеки ден, без понеделник от 9.30 до 17.30. Ателието на Майсторът на светлината все още изглежда така, сякаш току-що е оставил четките си!
Къщата на Клод Моне в Живерни

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!