You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Джеймс Бари – човекът, който мечтаеше да бъде Питър Пан (И неразказната история на детето, което отказваше да порасне)

Джеймс Бари – човекът, който мечтаеше да бъде Питър Пан (И неразказната история на детето, което отказваше да порасне)

Любимият писател на малки и големи — Джеймс Бари създаде невероятния Питър Пан заради едно изключително приятелство

Ако сте гледали „Пътят към Невърленд“, тази история със сигурност не ви е оставила безразлични. Талантлив писател се запознава със семейна двойка и преоткрива света на приказките за децата им. Така се ражда и една от най-обичаните детски книги за всички времена — „Питър Пан“. А писателят е Джеймс Матю Бари — един от известните създатели на пиеси и писатели в Англия от началото на миналия век.

Питър Пан/Майкъл Дейвис/ и Джеймс Бари - момчето, което не искаше да порасне сн. Уикипедия
Питър Пан/Майкъл Дейвис/ и Джеймс Бари – момчето, което не искаше да порасне сн. Уикипедия

Малцина обаче знаят, че жената, която го вдъхновява за невероятната история на малкия голям герой е Силвия Луелин Дейвис. Тя е майка на петте деца и негова близка приятелка, а връзката, която двамата имат е изключително объркана и сложна. Но пък става повод за раждането на една от най-обичаните детски книги в световната литература.

Писателят с обикновен живот

Когато Джеймс Бари създава своя герой, той вече се е утвърдил като творец. Под перото му са излезли сборника с разкази за шотландската провинция  -„Идилии“, спечелил е публиката с драматизациите „Малкият свещеник“ и „Възхитителният Крайтън“, но е загубил вдъхновението си. По времето когато се ражда Питър Пан, Бари е на 40 години, отегчен от живота, уморен от брака си с известна актриса, която не обича и примирен, че няма деца. Съдбата обаче има други планове за него и му готви наистина голяма изненада.

Годината е 1895 и Бари купува малка къща на улица Глостър Роуд край Кенсингтън. И докато съпругата му е заета да обзавежда новото им жилище той се развлича с разходки из градините на двореца.  Именно по време на една от тях случайно се запознава с децата на семейство Луелин Дейвис – три очарователни момчета, които обожават да правят пакости и са безкрайно любопитни. Джордж, Джак и малкия Питър Луелин Дейвис всекидневно излизат на разходка с бавачката си Мери Ходжсън, а срещата им с големия писател се оказва съдбоносна и преобръща живота на всички. Децата са очаровани и от огромния санбернар Портос, който Бари притежава. И постепенно се сближават с него. Скоро след това писателят се среща и с родителите на своите малки приятели, които стават част от близкия му приятелски кръг, а по-късно и неизменна част от живота му.

Семейство Луелин Дейвис с децата си сн. Уикипедия
Семейство Луелин Дейвис с децата си сн. Уикипедия

Силвия Луелин и историята на Невърленд

Приятелството на семейство Луелин Дейвис и Джеймс Бари бързо се задълбочава. Писателят таи искрена привързаност и към Артър, и към Силвия. След трагичната смърт на съпруга й обаче, чувствата му към вдовицата се променят, а междувременн собственият му брак претърпява куп промени и приключва.

Докато „чичо Джим“ прекарва времето си с многодетното семейство, съпругата му Мери Ансел се впуска в бурна афера с негов сътрудник. Бари се опитва да спаси брака си, но съпругата му предпочита развод и скандал, а не да продължи да поддържа фасадата на отношенията им.

По същото време се ражда и малкият Питър, когото Силвия кръщава на герой от пиесата на Бари „Призракът на Ибсен“. През 1903 година се ражда и синът й Нико, чийто кръстник става самият писател.

Питър Пан

За да забавлява децата на семейство Дейвис, Бари измисля различни истории /най-често с пирати, които преживяват невероятни приключения в далечни страни/  от които се ражда и историята за Невърленд — магичен свят, в който децата не искат да пораснат. На Джордж и Джак, най-големите синове на семейството, Джеймс Бари разказва, че по-малкият им брат Питър е като птица и може да лети. Затова родителите слагат решетки на прозорците, за да не могат бебетата да избягат. Тези забавни истории полагат по-късно основите на романа „Питър Пан“.

Създаването на Питър Пан започва през 1901 година, когато Джеймс кани семейството във вилата си „Блейк лейк котидж“. А там организира на децата истинско горско приключение. Малчуганите се преобличат като приказни герои и участват в най-различни сценки, написани от писателя. По това време се ражда и четвъртият син на семейството — Майкъл, а Бари заснема приключенията на децата в албум, който по-късно подарява на баща им Артър. От него обаче оцелява една-единствена снимка от ваканцията, която носи името „The Boy Castaways of Black Lake Island“.

Постепенно историите за малките деца — пирати, прерастват във вълнуващи приключения за дете, което не иска да порасне и живее в приказна страна, сражавайки се с опасни морски разбойници. В приказния свят на Питър Пан се появяват още момиченцето Уенди, феята Тинкърбел, изгубените момчета и злият капитан Кук. И пиесата, и романът след това са вдъхновени до голяма степен от срещите на Джеймс Бари със семейство Дейвис. И той не крие това.

През 1904 година историята е поставена  в театъра на херцога на Йорк в Лондон и се радва на невероятен успех. Горе-долу по същото време започва семейната драма на Бари. През 1908 година Мери офизиално признава за връзката си с един от сътрудниците на Бари – Гилбърт Кенън. Писателят се опитва да спаси брака си, като отказва развод, но съпругата му е твърдо решена да се бори за личното си щастие. Накрая се стига до скандална раздяла, която не е широко отразена в пресата, благодарение на приятелите на писателя.

Мери се омъжва за Кенън, а Бари продължава да я подкрепя финансово дори след сватбата. И как би могъл да й откаже подобна помощ – самият той изцяло е отдаден на Силвия, а чувствата му към нея стават все по-дълбоки.

Трагична любов

Успехът на пиесата „Питър Пан“ е огромен, но щастието е помрачено от смъртта на Артър Дейвис през 1907 година. От този момент нататък бремето за грижите на децата на семейство Дейвис пада върху раменете на крехката Силвия, а по-късно и на Джеймс Бари. „Чичо Джим“, както децата наричат Бари, осигурява финансова подкрепа на цялата фамилия и се грижи за тяхното образование и ежедневни разходи. Джеймс дори твърди, че е предложил брак на Силвия и двамата са били сгодени, но до сватба не се стига. Тя умира само три години след смъртта на съпруга си, като оставя завещание, в което прави Джеймс попечител на децата, заедно с гувернантката им, майка си Ема, брат си и девера си.  Бари приема последната й воля и заедно с гувернантката отглежда децата. Той се грижи за тяхното образование и кариера, а момчетата говорят с искрена привързаност и уважение към него.

Като настойник Бари е грижовен, но и справедлив. Като истинско непораснало дете, той вдъхва в душите им любов към книгите и литературата, но се грижи да им осигури и стабилни професии и сигурно бъдеще. Момчетата учат в престижни училища, имат възможност за успешна кариера и остават близки със своя чичо Джим.

Питър и Уенди Първо издание на романа от 1911 година сн. Уикипедия
Питър и Уенди Първо издание на романа от 1911 година сн. Уикипедия

Момчето, което не искаше да порасне

Близкото приятелство на Бари с децата на семейство Дейвис става повод и за някои неуместни обвинения. Но най-малкият от тях – Нико, дори след години отхвърля всякакви подобни слухове: „Той беше невинен! Затова единствен можеше да напише Питър Пан“.

И въпреки че като първообраз на Питър Пан, Бари използва малкият Майкъл, който той определя като „дяволит“, по време на една от пиесите за приказния герой, децата на семейство Луелин Дейвис казват: „Не ние, а той е Питър Пан. Той е момчето, което не искаше да порасне“.

Малцина знаят, че чрез „Питър Пан“ Бари преживява и своята лична трагедия. Когато е едва на 6 години, по-големият му брат Дейвид умира само ден преди 14-я си рожден ден, докато кара кънки. Това съсипва майка му, която дълго време дори не си спомня за по-малкия си син. По-късно Бари разказва, как се обличал като брат си и започнал да свирука като него, в опит да запълни мястото му. Веднъж Бари влиза в стаята и я чува да говори на брат му „Ти ли си?“, „Мислеше, че аз съм мъртвото й момче, че говори с него“, разказва той в биографичната си изповед. Когато й признава, че е по-малкият й син Джеймс, тя е шокирана и озадачена. Но някак намира утеха в това , че мъртвият й син ще си остане дете завинаги и никога няма да порасне и да я напусне. Именно в този момент се заражда и образът на Питър Пан, който отказва да порасне.

Същото казва за него и 3-годишната принцеса Маргарет. През 30-те години на миналия век, Джеймс Бари многократно е канен в дома на херцога на Йорк – крал Джордж VI, за да развлича с истории бъдещата кралица Елизабет Втора и принцеса Маргарет. Бъдещата кралица е очарована от историите на писателя, но по-малката й сестра е във възторг. Още след първата си среща с него 3-годишната Маргарет заявява на всеослушание. „Той е най-големият ми приятел и аз съм неговият най-добър приятел“. А Бари доказва, че дори и на 70 години не е забравил какво е да бъдеш дете.

Невърленд

Смъртта бележи живота на Бари може би от самото му раждане. Самият той перифразира продуцента от Бродуе Чарлз Фроман, в пиесата си „Питър Пан“, където малкият герой казва „Защо се страхуваме от смъртта? Това е най-красивото приключение, което ни дава животът.“ От трагедията с брат му, през тежката загуба на скъпите му приятели – семейство Дейвис, до кончината на три от децата им – писателят има изключително чести и близки срещи със смъртта. Първата световна война убива най-големият син – Джордж, а през 1921 година, трагичен инцидент с удавяне застига и Майкъл – първообразът на Питър Пан. Бари обаче сякаш намира утеха в писането и в подкрепата на секретарката си Синтия Асквит, която остава неговият най-близък човек до смъртта му през 1937 година.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close