You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Джулай Морнинг: 30 години любовна история с изгрева (Истини и легенди)

Джулай Морнинг: 30 години любовна история с изгрева (Истини и легенди)

Джулай Морнинг се роди от порива на младите към свобода, украси се с ентусиазъм и любов към музиката

Джулай Морнинг и тази година събра хиляди на морския бряг. Хора от няколко поколения посрещнаха раждането на Слънцето под звуците на вечната песен на „Юрая Хийп”. Възрастни и деца създадоха нови спомени. Някои преживяха своя първи Джулай, други – поредния, но е ясно, че всички ще имат истински истории за разказване.

Джулай морнинг истинска история на Джулая July morning

Както обичайно, и днес се спомена началото и се породи вечния спор „Как се роди Джулая?”. Ясно е, че е било през 80-те – възродило идеалите на хипи-движението. Стремежът на младите е бил към свобода и бунт срещу ограниченията, наложени от Желязната завеса.

Някои разказват, че първият Джулай морнинг е бил самотен. Войник давал наряд и с тъга си спомнял за приятелите, които не били в казармата. Обещал си вече никога да не бъде сам на Първи юли и още на следващото лято изпълнил намерението си.

От първите приветстващи Джулая
От първите приветстващи Джулая

„Споделеният” Джулай се състоял през 1986 (според други – 1983) година, а войникът бил популярен хипар – Тяната. Компанията се събрала на поляна в Морската градина. Никой не го осъзнавал, но така се родил феномен!

Всяка година приятелите избирали ново място, където да посрещнат първото юлско утро. Годините минавали, те остарявали, но идеята им вдъхновявала все повече хора.

july

Не само на хипитата се харесала идеята да се посрещне изгрева на Първи юли. Хората били различни, местата – също, само ентусиазмът и песента на „Юрая Хийп” не се променяла.

И това е Джулай Морнинг (автор icemana)
И това е Джулай Морнинг (автор icemana)

Джулая премина през Варвара, след това стигна до Резово. После намери естествен пристан в Камен бряг, местността „Огънчето” – не без помощта на самия Джон Лоутън.

Песента

Вокалистът на „Юрая Хийп” с изумление установил, че старата песен на бандата е нещо повече от Златно парче. Тя вдъхновила хиляди, обединявала ги в търсене на свобода и любов. Нямаше как да не приеме да пее на Джулая в Камен бряг и го прави в продължение на няколко прекрасни години.

july_morning_john 2

„Джулай морниг” е от онези необикновени парчета, които се радват на вечен живот за изумление на създателите си. „Юлско утро” се ражда в далечната вече 1971 година. Времетраенето й е цели 10 минути, което не се харесва особено на радиата и не залагат особено на нея.

Тя е съчетание от различните мотиви на Кен Хенсли и Дейвид Байрън. Музикантите – независимо един от друг, написали композиции в „до мажор”. Вместо да правят творчески компромис, решили да предизвикат аудиторията с дълго парче.

Мъдрото решение се отблагодарило веднага – July morning печели популярност в света и създава вълшебство в България.

july_morning_john

Джулай морнинг XXI век

Днес Джулая е навсякъде – от Шабла до границата ни с Турция. Вече не е нужно дори да си на морето. Рокаджии посрещат Слънцето на Витоша, а Джон Лоутън изпя песента си в Тутракан.

julay kamen bryag

Джулай Морнинг вдъхнови творците да създават не само рок. Роди се първият игрален филм, посветен на посланието. Парскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер и Яна Титова дадоха своя принос към магията с „Джулай”.
julay film

Първите хипари вече водят внуците си на морето и заедно посрещат с мощен рев раждането на новия ден. Рокаджиите преминават километри със своите мотори и знамена и цели семейства превръщат емоцията в празник и традиция.

Джулая и християните

Въпреки името и популярността вече и в Европа, този ден си остава български. Доста напомня на езически обичай, а от Църквата свиват с уста. Това все пак е и денят, в който се почитат братята Козма и Дамян – безсребърници и лечители.

kozma i damyan

Примерните християни обаче са намерили мост към традицията. Това е денят, в който се редят и разпределят всички билки от Еньовден.

Казват: „Всеки лек отива, където трябва, рани се затварят, белези избледняват, счупено зараства, ударено не боли, лоши думи не ловят, а добрите прихващат най-здраво и покълват!“ Затова и християнството протяга ръка към древното знание – денят е наречен Свети Врач в чест на всички „вещи в занаята”- лечители.

julay krasivo

Независимо дали почитате красотата на природата и раждането на Слънцето, отбелязвате свободата на духа или предпочитате светците-закрилници, бъдете свободни да избирате. Момичетата от „Жена на Върха” ви желаят озарен, щастлив и благословен Джулай Морнинг!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!