You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Енергийните напитки и децата: Опасностите, които крие фалшивият прилив на енергия

Енергийните напитки и децата: Опасностите, които крие фалшивият прилив на енергия

Увлечението на тийнейджърите по енергийните напитки е твърде опасна мода, която може да има дълготрайни, дори фатални последици

Енергийните напитки днес могат да се купят на всеки ъгъл без ограничение във възрастта. Но това не означава, че те са безопасни за здравето на децата. Дори напротив. Тийнейджърите днес ги консумират редовно, позират с тях в социалните мрежи и са го наложили като „тренд” в културата си. Малцина от тях обаче разбират, че любимото им питие оказва сериозна вреда на здравето им.

Как действат енергийните напитки?

Енергийните напитки, противно на името си, не „инжектират“ нова енергия в тялото. Те имат ниско съдържание на калории и относително ниско съдържание на захар. Тези продукти дължат ефекта си на компоненти, които принуждават тялото да консумира вътрешни енергийни ресурси с ускорени темпове. След изпиване на 1-2 кутии енергийна напитка се усеща как чувството на умора изчезва и се появява жаждата за активност. Този ефект обаче не трае дълго – от 3 до 5 часа. Тогава по правило се усеща още по-голяма загуба на сила и физическо изтощение. Това отново се обяснява с факта, че тялото е изчерпало ресурсите си и има нужда от почивка, за да се възстанови.

Енергийните напитки карат тялото да изразходва ресурсите си с ускорени темпове.
Вредите от енергийните напитки за децата и тийнейджърите

Състав на енергийни напитки

Какви компоненти принуждават тялото да усети прилив на нова сила? Разбира се, кофеинът играе ключова роля в енергийните напитки. Всеки от нас по един или друг начин е запознат с неговия ефект: стимулира умствената дейност и повишава сърдечно-съдовата издръжливост, улеснявайки физическата активност.

Тауринът е втората съставка, открита в по-голямата част от енергийните напитки. Това е аминокиселина, която се натрупва в мускулната тъкан и временно подобрява работата на сърдечния мускул. Въпреки че не всички са съгласни с последното твърдение. Сред специалистите има мнения, че ефектът на таурина върху организма е минимален или никакъв.

Екстрактите от гуарана и женшен са растителни компоненти със стимулиращи свойства: повишават тонуса и намаляват болката по време на физическа активност, като премахват млечната киселина от мускулната тъкан.

Карнитинът ускорява метаболизма и окисляването на мастните киселини. Освен това намалява мускулната умора, като помага да се отървете от физическата умора.

Какви увреждания причиняват енергийните напитки?

Всеки лекар ще ви каже, че енергийните напитки са противопоказани за хора, страдащи от хипертония и сърдечно-съдови заболявания, бременни жени, деца и юноши. Максимално допустимата граница за здрав възрастен е две кутии енергийна напитка на ден (разбира се, не за ежедневна употреба). В противен случай съществува риск от високо кръвно налягане и нива на кръвната захар. Ясно е, че при юноши тези ефекти могат да се проявят дори при минимална доза.

Витамините, с които често се обогатяват енергийните напитки, се съдържат в твърде високи за тийнейджър дози. По този начин излишъкът от витамин B може да причини ускорен пулс и треперене в ръцете и краката. Ето защо е по-добре да поддържате витаминните резерви на тялото на детето със специални комплекси – те съдържат внимателно балансирана дозировка на всички компоненти в съответствие с възрастта.

Енергийните напитки причиняват високо кръвно налягане и тахикардия.

Освен това, поради високото си съдържание на кофеин, са особено опасни. Като всеки стимулант, в големи количества той изтощава нервната система и с течение на времето води до пристрастяване. Много от нас са запознати с чувството, когато събуждането най-накрая настъпва само след изпиване на чаша силно кафе. Кофеинът също е диуретик, което означава, че премахва необходимите минерални соли от тялото.

За разлика от възрастните, тийнейджърът се нуждае само от една кутия енергийна напитка, за да изпита нейните странични ефекти, които включват нервност, тахикардия, високо кръвно налягане и психомоторна възбуда.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!