You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Енергийните вампири: Как да се справим с хората, които изсмукват радостта ни

Енергийните вампири: Как да се справим с хората, които изсмукват радостта ни

Ако успеете о време да разпознаете енергийния вампир, с лекота ще ограничите токсичното му въздействие

След като прекараме време с някои хора, се чувстваме сякаш буквално се реем над земята. Изпитваме радост, мир и оптимизъм. Ние буквално бликаме от енергия, толкова сме позитивно настроени за действие. Съществуват обаче и хора, благодарение на които жизнената ни енергия почти тлее. Вместо да подхождаме към предизвикателствата с положителна нагласа, започваме да изпитваме безпокойство, тъга, раздразнение и силна умора. Причината са така наречените енергийни вампири.

Как да разпознаем енергиен вампир?

Ако сте около такъв човек, ще изпитате някои от следните симптоми:

Умора
Стрес
Физически проблеми като главоболие и болки в тялото
Психическо и физическо усещане за умора
Раздразнителност и/или тревожност

Енергийните вампири се отличават с:

Голямо его, те обичат да спорят и да се карат
Агресивно поведение
Параноя
Проблеми с гнева
Нарцисизъм
Системно разкаяние
Клюкарстване
Несигурност, т.е. постоянна нужда от одобрение и приемане
Манипулативно поведение
Ревност

Има различни видове вампиризъм . Най-популярната класификация днес е създадена от клиничния психолог Албърт Дж. Бърнщайн, който е автор на книгата „Емоционални вампири“.

В него той характеризира следните 5 основни вида енергийни вампири:

1. Вампирът-актьор е човек, който обича да бъде център на вниманието. Всички погледи трябва постоянно да са приковани към него. Харесва монолози, които са много трудни за слушане. След един час комуникация с него ти се иска да избягаш на другия край на света, толкова е уморително да слушаш изказванията му.

2. Вампирът- нарцисист винаги търси похвала. Никой не може да бъде по-добър от него. Успехите на приятелите му го дразнят и нарушават безценното му спокойствие. Затова, когато си в добро настроение, правивсичко, за да го развали възможно най-бързо. Той е ужасно ревнив и няма реален интерес към никого освен към себе си. Той очаква много от обкръжението си, но не дава нищо в замяна.

3. Антисоциалният вампир има непокорен характер и често не успява да се съобрази със социалните норми. Той обича да ги чупи. Той е емоционално нестабилен, безотговорен и не може да порасне. Когато прекарваме време в неговата компания, винаги треперим той да не вкара нито нас, нито себе си в неприятности.

4.Обсесивно-компулсивният вампир е човек, с когото е много трудно да се разбереш, защото живее в собствен свят. Той често се затваря в себе си, не показва никакви емоции, дори само отрицателни, до краен предел студен и неприятен човек. Комуникацията с недоволен вампир го лишава от волята за живот.

5. Параноичният вампир е човек, който живее в свят на конспирации. Той подозира всички в зли намерения. Не се доверява докрай на никого, дори да са му роднини. Той винаги очаква предателството на партньора си, изневярата на приятел или несправедливостта на шефа. Борбата без причина е неговата визитна картичка.

Техники за справяне с енергийните вампири

Как да се преборите с енергийния вампир?

Може да сте плячката, но няма нужда да бъдете жертва. За да подобрите запазите енергията си, трябва да направите нещо.

1. Избягвайте продължителен контакт с очите

Контактът с очите е може би най-енергизиращото нещо. Колкото повече гледате другия човек в очите, толкова по-оплетен сте в това, което казва.

2. Задайте времеви лимит

Времето ви е ценно, така че няма нужда да седите 2 часа с човек, който изцежда енергията ви. Задайте времеви лимит от 5, 10, 15 минути за този човек.

3. Научете се да не реагирате

Това е много важно. Енергийните вампири се хранят с реакциите на другите и това ги кара да продължат взаимодействието. Важно е да се научите да бъдете неутрални във взаимодействието, тоест да не показвате твърде много положителни или отрицателни емоции.

4. Научете се да не спорите и да не се съпротивлявате

Въпреки че изкушението може да е голямо, не можете да промените другите, ако те не искат. Колкото повече съпротива им оказвате, толкова по-голяма съпротива ще получите.

5. Създавайте приятели с други хора

Свързването с някой друг ще намали вашите усилия и вниманието, което енергийният вампир ще получи.

6. Слушайте повече, отколкото говорите

Много често енергийните вампири търсят някой, който да ги изслуша. Колкото повече говорите, толкова повече енергия губите. Използването на думи като защо, кога и как ще насърчи другия човек да продължи да говори и това ще ви помогне да запазите енергията си.

7. Придържайте се към леки и прости теми

Разговорите ви не трябва да са депресиращи. Поемете контрола, когато е необходимо, и сменете темата.

8. Визуализирайте

Много хора твърдят, че представянето на щит около тях им помага да се защитят и да запазят спокойствие.

9. Избягвайте ги, когато е възможно

Въпреки че не винаги е възможно, това е техника, която наистина ще ви помогне. Избягвайте да общувате с тези хора, когато е възможно.

10. Прекъснете контакта

Понякога в името на вашето щастие и здраве трябва да вземете някои трудни решения. Трябва внимателно да избирате с какви хора да се обграждате. Ако продължавате да страдате, най-добре е напълно да прекъснете контактите с тези хора.

Как да се защитите от хора, които крадат от енергията ви?

Като за начало трябва да осъзнаете, че не дължите нищо на никого. Що се отнася до енергията ви, не я дължите дори на най-близките си членове на семейството. Повярвайте ми, ако застанете на пътя и не им позволите да изпият енергията ви, нищо лошо няма да се случи на тези хора, те ще си намерят нова жертва. Трябва да положите малко усилия и да спрете този процес, който няма край. Първо трябва твърдо да решите, че искате да се отървете от тези хора. След това, след като изясните в главата си, че тези хора ви влияят лошо, когато сте около тях, можете да направите едно от следните неща:

• Кръстосайте ръце и крака. Хората, които се занимават с езика на тялото, наричат такава позиция отбранителна позиция. С това се отдалечавате от събеседника си не само физически, но и на енергийно ниво.

• Поставете дясната длан върху пъпа, а лявата върху него. По този начин вие също блокирате кражбата на енергия.

• Представете си стъклена сфера около вас. Колкото и близо да седи някой до вас, представете си себе си под прозрачно тяло, което ви предпазва от негативна енергия.

Резултатите ще усетите веднага. Не затъвайте в идеята, че трябва да сте мили през цялото време. Направете една от изброените техники и крадците ще забележат, че се разграничавате и ще спрат комуникацията.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!