You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Еньовден сбъдва любовна магия и дарява здраве! (Традиции и ритуали)

Еньовден сбъдва любовна магия и дарява здраве! (Традиции и ритуали)

Еньовден сбъдва любовна магия, дарява здраве и прави иманярите богати

Еньовден е! Най-магичния от всички български празници е ден не само на иманярите, но и билкарите и лечителите.  Вярва се, че на този ден Еньо облича ямурлука си и тръгва към зимата. А сутринта слънцето се къпе във всички реки, води и езера, давайки им магична сила и  здраве. Поверията гласят, че трябва да се наберат рано сутринта 77 билки и половина, които да се свият на венец. Той пази от зли болести през цялата година. 77-те билки лекуват различни болести, а половинката е за непозната болест. На този ден обаче празнуват и иманярите.

Еньовден е!
Еньовден е!

Вярва се, че в нощта срещу Еньовден златото не се пази, така че само се показва, къде е скрито със син огън. Легенди и предания се носят, как в нощта на Еньовден сред горите и полята пламва син огън, който разкрива къде е скрито имането.

Много поверия има за празника. Смята се, че ако сутринта се отърколите в росата, всички болести ще избягат от вас. А дъхавия венец от 77 билки и половина, има магическа сила, като пази дома и обитателите му от всякакви зли сили.

Eniovden

Той обаче трябва да съдържа звъника (кантарион), бял и жълт равнец, босилек, наричан още ангелското цвете, мащерка, пелин, мушкато, маслодайни рози, седефче, което пък се нарича магическо, дяволско цвете, защото е с много силна неприятна миризма и от него бяга дори и дяволът. И задължително еньовче — магичното цвете на празника. Ако през годината някой от дома се разболее, къса се китка от венеца и се кади с него в дома, за да избяга по-бързо болестта.

Има стотици ритуали, които могат да се направят на Еньовден, но се вярва, че ако сутрин човек застане срещу слънцето и огледа сянката си, ще бъде здрав през цялата година. Вярва се още, че мълчаната вода на този ден е по-силна отколкото във всеки друг.

Традиции и ритуали

По традиция момичетата стават рано и отиват да вземат вода от три извора, като през цялото време мълчат. След това се хващат в плътен кръг около съдовете с вода и обикалят три пъти около тях, за да заключат водата. Водата се носи в селото и се поръсват всички за здраве. В същото време, ако се поръси в дома, ще накара всяко зло да побегне надалече.

На Еньовден се вярва също така, че ако се направи любовна магия, девойката ще плени избраника си. А с цвете валериана може да изгони нежелан жених. За да приготвите любовна отвара е нужно да се смесят равни части от босилек, розмарин, роза и джинджифил. Момата, която си измие лицето с тази отвара става красива като слънце. И няма момък, който да й устои.

enio

Друг ритуал е рано сутрин да се види слънцето. Която мома го зърне, от пари и здраве няма да се отърве цяла година.

Поверия

На този ден е забранено да се жъне. Знае се, че светецът ще порази с гръм, всеки, който е отишъл на полето и не е почел празника му. За сметка на това магьосниците и баячките смело ходят рано сутринта по нивите. Те се събличат голи и чакат класовете да им се поклонят.

Който клас не го направи, той е царят на нивата и носител на плодородието. Те го късат и го носят в нивата на човека, който им е го е поръчал. Ритуалът се нарича още „мамене“ или „грабене“ — вярва се, че по този начин плодородието си отива от нивата, заедно с класа.

Що се отнася до тези, които нямат възможност да посрещнат празника на село, или да спазят традициите, за да предпазите дома си от зли сили, на Еньовден рано сутринта откъснете стрък босилек и го поставете над входната врата, след като сте го поръсили с вода преди това на слънчева светлина. Така ще предпазите дома си и неговите обитатели от негативните енергии, съветват енергийните специалисти.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!