You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Ерол Флин – порочният морски капитан, на когото простиха всичко от любов

Ерол Флин – порочният морски капитан, на когото простиха всичко от любов

Преди високите технологии и супергероите, Ерол Флин подари на Холивуд куп красиви смелчаци на екрана

С днешна дата Холивуд е лъскав, подчинен на високите технологии и фалшивата красота. Истински остават само чувствата, предизвикани в зрителя пред екрана. Такива бяха и преди – в първите десетилетия на миналия век. Тогава киното беше черно бяло, техниката допотопна, но мъжете като Ерол Флин въплъщаваха всичко от женските мечти – красота, чар, смелост и любов към опасностите!

Той изглеждаше великолепно – стройна фигура, пагубен чар, добре поддържани мустаци. Умееше да пие, да се бие, да разбива сърца и да играе страхотно пред камера. Целият свят беше в краката му, а той просто искаше да бъде капитан…

Васко да Гама от Тасмания

Ерол Лесли Томсън Флин е роден през 1909 г. в Тасмания. Семейството му е толкова свързано с морето, че едва ли са предполагали различно бъдеще за него. Баща му е морски биолог, а майка – потомка на Флетчър Кристиан, един от организаторите на бунта на „Баунти“.

Младежът показва буен нрав от рано – гонят го от няколко частни училища за лошо академично представяне (и от училище в Сидни – за връзка с дъщерята на училищната перачката). Едва на петнадесет чаровникът Ерол Флин започва работа като писарушка в корабната компания, която се намира в Сидни. Година по-късно заминава за Нова Гвинея, където той сменя редица професии – корабен готвач , надзирател на тютюневата насаждения, ловец на перли, златотърсач, полицай и журналист.

Връщайки се у дома през 1929 г., той си купува със спестеното лодка „Sirocco“ и заедно с трима приятели отплават за Папуа, преминавайки разстоянието от 3000 мили. Историята на този седем месечен круиз става основа на книгата му „Beam Ends“, която се чете като роман на Жул Верн. След това се среща с някой си д-р Ербен, който учи тропически болести. Наемайки Флин на своята яхта плува по река Сепик в Нова Гвинея и заснема документален филм за този регион.

Казано простичко – на възраст, в която момчетата едва се откъсват от полите на мама, Ерол Флин кръстосва реки и морета, без да му пука за никого. Долу-горе така живее и в Холивуд…

Случва се не това, което искаш, а това, което е писано

Животът на Ерол Флин

Морякът със сърце на капитан Флин изненадващо се сблъсква със света на киното през 1933 година. Снимките му падат в ръцете на един продуцент и той го кани на снимките в полу-документален филм „Пътят на изобилието“ – в ролята на неговия прародител Флетчър Кристиан. Ерол Флин вижда в това като добър знак (като всички морски хора той е доста суеверен). В сърцето му пламва интерес към тази различна професия и заминава за Англия, където да научи занаята. Приемат го в театралната трупа в Лондон, където не без успех играе година и половина. През 1934 г. той участва в първия си филм, наречен „Убийство в Монте Карло“. Драмата е успешна и от двете страни на Атлантическия океан, забелязват го в „Уорнър Брадърс“ и получава покана за филма „Одисеята на капитан Блъд.
Ерол Флин като Капитан Блъд
В щатите му партнира красавица – новобранка с интересна биография като него. С Оливия де Хавиланд снимат общо осем филма и ще станат Супердвойка на Холивуд. Първият им съвместен проект печели пет „Оскара” и отваря широко вратите пред тях за голямото кино.

Рицар на екрана, баща – в живота

По това време той е успява и да се ожени: първият му избор е французойката Лили Дамита. Тя беше четири години по-голяма от него и преди това – съпруга на режисьора Майкъл Къртиц, автор на известната „Казабланка“. По-късно, Ерол Флин прави прочутото си изказване: „Мъжът се жени заради слабост на ума, развежда се заради слабост на търпението и се жени отново заради слабост в паметта.“.

Висок, добре сложен, с аристократичен вид, той е идеален за приключенски жанр, и е неустоим в романтични роли. Майор Джефри Викърс в „Атака на леката бригада“, благородник Майлс Хендън в „Принцът и просякът“, отмъстител в „Приключенията на Робин Худ“, граф Есекс „Частния живот на Елизабет“ (в двойка с Бети Дейвис), кралски пират Джефри Торп „Морски Ястреб „, капитан Кортни “ Сутрешен патрул „, шериф Уейд Хатън „Додж Сити“, Джеб Стюарт в „Пътят към Санта Фе“ (в тандем с Оливия де Хавиланд) … – всички тези роли на Ерол Флин изиграва с един и същ образ на благороден смел, галантен към дамите и безмилостен към врага, различно е само мястото на действие и историческия периоди. Очарованието на неговите герои е, че тяхната „прилика“ не е скучна.

Ерол Флин и Оливия де Хавиланд - Златната двойка на Златните години на Холивуд
Ерол Флин и Оливия де Хавиланд – Златната двойка на Златните години на Холивуд

До края на 30-те години той се превръща в един от водещите американски актьори, хонорара му нараства до $ 2500 на седмица (за тази цифра дори не е мечтал от Кларк Гейбъл, друг „хубав тип с тънък мустак“).

През пролетта на 1941 г. Флин става баща – Лили Дамита ражда сина им Шон. По това време той започва да се появява в героични ленти за пропаганда. По време на Втората световна война, а Холивуд имаше желание да подчертае антихитлерския дух на американската нация. Но, уви, не „Отчаяно пътуване“ или „Бомбардировач“ или дори военна мелодрама „Те умряха с обувките си“ за Гражданската война (където Ерол за осми и последен играе с Оливия де Хавиланд) нямат такъв успех. Зрителите го приемат по-скоро като авантюрист, отколкото патриот, може би, защото той избягва армията и аромата на барут.

Според едни, той е освободен от служба поради слабо сърце, други твърдят, че просто е страхливец. За милиони американци Ерол Флин е капитан Питър Блъд и Робин Худ. Екранният рицар.

Пълен нокаут „In like Flynn“

През 1942 г. „Уорнър Брадърс“ пуска лентата „Джентълменът Джим“, в която Флин играе боксьора Джеймс Корбет, световен шампион през 1892 г. Зрителите с учудване установили, че техният герой е умел не само лък и меч, но и боксова ръкавица.

Но не само това привлече вниманието на обществеността. През април, актьорът се развежда Лили, а през октомври две непълнолетни кукли 17-годишната Бети Хансен и 16-годишната Пеги Сатърли го обвиняват в изнасилване. Втората твърдяла, че актьорът я принудил на интимност два пъти на яхтата му, а първата доброволно се съгласила „да се усамотят”. Според законите на Калифорния и при взаимно съгласие, сексът с малолетна гарантира 30годишна присъда. Може би по тази причина всеизвестният женкар отрича да е прелъстявал момичетата.

През 1943 съдът се произнася и Ерол Флин е оневинен. Оказва се обаче, че актьорът и Нора Еддингтън, 19-годишна дъщеря на шерифа на Лос Анджелис, която работи като стенограф по време на процеса, са влюбени. Ражда се поредната романтична история на актора, а през август 1943 г. двамата се женят.

Пуританската Америка прощава всичко на своя любимец. Скандалът не само не унищожава репутацията на актьора, а му придава още по-голяма тежест. Дамите до една са луди по него! Заливат го хиляди писма с подкрепа, а общественост придобива израза „In like Flynn“, т.е. да бъдеш популярен сред жените като Флин.
Ерол Флин биография
Кралят на купона

След любовта на феновете преживява своя ренесанс, актьорът потъва в безкрайни забавления. Пие, взема наркотици, води неописуем начин на живот (въпреки слабото сърце …). Ясно е, че всичко това не допринася за нормалната връзка със съпругата му, която е била петнадесет години по-млада от него. След година брак, Нора подава молба за развод, но след раждането на дъщеря им, Диърдри, променя решението си и се връща при мъжа си. Няколко години по-късно, през 1947 г., се ражда втората им дъщеря – Рори.

Личният му живот прилича на въртележка в лунапарк, но кариерата на Ерол Флин е повече от задоволителна. Годишният му доход достигна 200 хиляди долара. Флин си купува нова луксозна яхта „Zaka“ и имоти в Ямайка и Бостън. Бившият Робин Худ ражда нов афоризъм: „Всеки, който е оставил 10 000 долара след смъртта си, е загубеняк.“

Красив залез

От началото на 50-те години славата му постепенно започва да избледнява. Злоупотребата с уиски и бурен нощен живот променят изисканата красота на Ерол Флин, който вече е на четиридесет и нещо. Това обаче не му пречи да изиграе добре своята версия на приключенията на Дон Жуан.

Нора вече не търпи неговите непрекъснати изневери и запои и намира щастие след развода си. Година по-късно, възрастният Флин започва връзка с румънската принцеса Ирина Гика, която работи в Париж. Мислят да се женят, макар, че тя вече е в законен съюз с друг.

През 1950 Ерол Флин се жени все пак, но не за нея, а за 24-годишната актриса Патриша Уаймър, с която работят във филма „Rocky Mountain“.

След две години Warner Brothers прекратява договора със звездата и той заминава за Англия, където той е инвестирал почти всичките си пари във филма „Вилхелм Тел“. Лентата не се харесва и това води звездата почти до банкрут.

Заради финансовите злоупотреби на своя финансов мениджър Флин продава цялата си собственост и остава само яхтата, на която живее известно време със семейството си.

В същото време той продължава да работи – главно в Европа. Докато снимат в Италия, Патриша ражда дъщеря, която наричат Арнела Рома.

Въпреки славата, филмите и жените, в сърцето на Ерол Флин най-голямо място имат морските приключения. Той не спира да обикаля с яхтата си. Едва успява да се установи в Ямайка, където най-малката му дъщеря израства.

Актьорът се връща понякога да снима в Холивуд, но от този период остава скандалното му залитане по 15-годишната Беверли Аадленд- „Мини Мис Америка”. Той иска да се ожени дори за нея, но до сватба не се стига.

Две години по-късно, той вече е на 50, заминават заедно, за да продадат прословутата му яхта. След две седмици той получава инфаркт, от който не се възстановява.

Малката Патриша иска да погребе любовника си в Ямайка, но все още законната му съпруга е на друго мнение – пристанът за неспокойния му дух се оказва Форест Лоун Мемориал парк в Лос Анджелис.

Трудно е да си представим, че това би му харесало. Сам казва приживе: „Някои хора мислят, че в моите вени има повече алкохол, отколкото кръв. Грешат! Там има повече морска вода“.

Наследство

Много красиви филми, разбити женски сърца, куп истории в три книги и четири деца – това остава след любимия герой на Америка. Казват, че открил Библията към края и твърдял, че ако я може да я прочете по-рано, би живял по друг начин.
Единственият му син Шон е красавец като баща си. Пробва да пробие в Холивуд след като завършва „Дюк” и в действителност снима в няколко филма. Разбира навреме обаче, че звездата в семейството ще е само една.

Шон Флин и Ерол Флин
Красавецът Шон наследи красотата и скиталческия дух на баща си

Влюбен във фотографията лесно намира новото си поприще. Става репортер на свободна практика и престижни издания като „Time” публикуват снимките му. Иска да снима от най-горещите точки на планетата. Снима във Виетнам, иска да прекоси Камбоджа на мотоциклет.
Военен отряд го арестува с неговата спътница и го хвърля в затвора. От този ден нататък съдбата му е неизвестна. Обявен е за мъртъв 13 години по-късно, макар да се появяват легенди, че е успял да избегне смътната присъда и са го видели в Мексико.

Изкусителният блясък на Холивуд обаче свети за новото поколение.

Люк Флин и Шон Флин
Люк и Шон – In Like Flynn

Внуците на Ерол Флин -Люк и Шок, приемат фамилията на дядо си и се представят в шоубизнеса с нея. Единият от тях планира да направи филм за актьора и дори да го изиграе в главната роля. Тази година вече се очаква да види бял свят биографичната лента, която ще се казва, разбира се, In Like Flynn.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close