You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Гадание с Таро – какво означават малките и големите аркани?

Гадание с Таро – какво означават малките и големите аркани?

Да се гадае на Таро не е толкова лесно, колкото изглежда

Гледането на карти изглежда забавно, но умението да се гадае на Таро карти е цяло изкуство. И ако не знаете какво означават отделните карти, много лесно може да се заблудите.

Гадание с Таро сн.  maxpixel
Гадание с Таро сн. maxpixel

За правилно гадание с карти Таро трябва да съумеете да изберете подходящите карти за целта. На пазара има най-различни видове, но популярно сред широката общественост е т.нар. „Марсилско таро“ или „Таро на Уейт“, създадено от окултиста Артър Уейт. В общи линии то използва символи и образи от алхимията, но значението е променено и е съотнесено към важни събития от живота. А ето и значенията на отделните аркани.

Големи аркани

Свързани са с най-важните моменти от живота на човек – раждане, израстване, любов, деца, семейство, духовно просветление, смърт. В отделни ситуации и в различните комбинации могат да означават най-различни неща. Големите аркани не са свързани по никакъв начин с конкретен образ или ежедневни събития. Те означават големи събития, дават насоки в каква посока да тръгне човек и разкриват какво може да се случи, ако направи един или друг избор. Но не трябва да забравяте, че каквито и събития да предсказват картите Таро, то те са свързани с настояща ситуация и настоящ момент. Едно ваше решение или действие може да промени смисъла и значението на картите при следващо подреждане.

По-долу ще ви разкрием значението на големите аркани в Таро в прав и обърнат вариант.

Глупакът

Картата означава пътешественик, търсач, въпроси без отговор. Обърната символизира път без изход, заблуди, неясноти и мистерии

Магьосникът

Картата символизира познанието, силата и могъществото. Също така може да се тълкува като духовен наставник, учител, неочакван подарък или помощник. Обърната символизира душевен хаос, загуба, объркване, проблеми в духовен план.

Магьосникът е свързан още със слънцето, властта, силата и богатството. Той е висша фигура, но не толкова в материален, колкото в духовен план.

Висшата жрица

Тази карта е свързана с женското начало. Символизира също така и луната. Висшата жрица живее между света на живота и смъртта, между доброто и злото. Картата символизира подкрепа, мистерии и загадки. Също така и получаване на висше знание, изясняване на трудни и заплетени случаи, учение. Обърната означаване забулване, нови загадки, път без изход.

Императрицата

Картата символизира светската власт, но също така и влиянието на жената. Може да бъде свързана с издигане, повишаване, раждане, благополучие. Свързана е също така с материални облаги, увеличаване на благополучието и парите в дома. Обърната карта символизира загуба на подкрепа, понижение, отхвърляне, пропадане.

Императорът

Буквално, картата символизира влиятелен мъж с високо положение, който подкрепя, награждава и в същото време може да бъде съдия и палач. Значението на тази карта винаги се свързва с успехи, издигане в работата, по-висок социален статут, силна власт. Обърната, картата означава загуба на влияние, понижение в йерархията и неразбирателства.

Жрецът

Той обединява в себе си светската и духовна власт. Жрецът може бъде молител и учител едновременно. Той властва не само над духа, но и над живота. Ако изтеглите тази карта, очаквайте получаване на важни новини, ново познание, разширяване на кръга от приятели или последователи, а също така и пътуване в неизвестна посока. Животът ви ще се промени и то най-вече в духовен план. Обърната карта означа разсеяност, недоверие, съмнения, разрушение. А също и тайна, която може да повлияе на живота ви или да ви въведат в заблуждение.

Любовниците

Картата символизира любов, връзка, съчетаване. В същото време, според някои тълкуватели може да се интерпретира и като брак. В различния контекст по-скоро би означавала събиране с любим човек или среща със сродната душа. Обърната означава раздяла или голямо любовно разочарование.

Колесницата

В Таро тя символизира продължителността на живота, издигане напред, продължаване на пътя. Също така е символ на успех – целите ще бъдат постигнати, трудностите преодолени, а приятелите и враговете ще покажат истинските си лица. Най-често тази карта се свързва с издигане в професионален план – постигане на цел, сбъдване на желание. Обърната означава трудности, неочаквани препятствия и е добре да внимавате с хората около вас. Не е ясно кой ви е приятел и кой враг.

Сила

Тази карта символизира властта и постиженията. Достигнали сте етап от живота си, в който сте получили всичко, което искате. Ценени сте, уважавани сте, имате признанието и уважението на околните, имате и достатъчно власт и влияние. Обърнатата карта символизира объркване, несигурност… Лъвът пада, но заедно с него може да се разпадне и всичко, което е изградил. Най-често обърнатата карта означава загуба на доверие от важни за вас хора, лишаване от власт и дори финансови загуби.

Отшелникът

Тази карта символизира нуждата от уединение, от търсенето на просветление и отговорите на някои въпроси. Имате нужда от време да подредите приоритетите си, искате да се откъснете от всичко. Отшелникът също така означава оттегляне от суетата и аскетизъм. Обърнатата карта показва изолация, отхвърляне, отблъскване.

Колелото на съдбата

Ако сте в трудна ситуация, тази карта може да покаже пътят ви. Животът се върти като колело и последните стават първи. Успехът е пред вас, ще реализирате плановете и желанията си. Но внимавайте. Колелото е непостоянно – може да се завърти и отново да паднете долу. Тази карта е предупреждение – дори на върха, не забравяйте, че може да паднете отново на земята. Обърната символизира именно падението.

Справедливост

Деветата карта изобразява мъж с червена роба, меч и везни. Той е и съдия и палач. Внимавайте с тази карта. Търсенето на справедливост е нож с две остриета – не само можете да мерите и отсъждате кое е правилно и кое не, но и да се наложи да бъдете палачи. Обърната, картата означава, че вие самите сте съдени и осъдени от другите.

Обесеният

Това е картата на загубата, объркването. Светът е надолу като главата на обесения. Това е и предупреждение за загуба и дори смърт. Права, картата означава пропадане, път надолу, хаос в живота, лоши решения, които водят до още по-лоши резултати. Обърната символизира край на трудните ситуации – нещата започват да се подреждат малко по малко. Пътят пред вас все още е крив и неясен, но трудностите стават все по-преодолими.

Смъртта

Очаквано, след картата на Обесения идва и картата на Смъртта. Тя символизира край на нещо, смърт в буквалния смисъл, погребване на стария живот. Но също така картата може да означава ново начало, прераждане и поемане по нов път. Обърната тя означава скрита опасност, с която сте се разминали на косъм, предотвратено нещастие, но също така и загуба на нещо важно. Смъртта е само спирка по пътя на живота. А в Таро символизира момент, когато трябва да решите дали да продължите по този път, който сте избрали, въпреки че води до разруха или да потърсите друг изход.

Умереност

Умението да балансирате се крие като съвет именно в тази карта. Радвайте се на живота, но също така не забравяйте да се трудите и обратното. Не злоупотребявайте с нищо, бъдете умерени във всичко и никога няма да претърпите загуба или разочарование. Обърната символизира злоупотреби, болести, проблеми и грижи.

Дяволът

Тази карта символизира най-големите ви страхове, мрачни желания и пороци. А също и изкушенията. Картата символизира ограниченията, страховете, дори личните демони на всеки човек. Обърната означава преодоляване на тези пороци, но също така може да символизира заблуда или самоизмама.

Кулата

Тази карта обозначава падението. Обикновено е свързана със спорове и раздори за материални блага, скандали, драми. Може да символизира конфликт в семейството или в работата, унищожаване на връзки и разпадане на статукво. Също така и развод. Обърната символизира разобличаване, разкриване, преодоляване на враждите.

Звездата

Тази карта символизира успеха, търсенето и постигането на целта, сбъдването на мечтите. Тя също така означава ново начало, нов път и нов живот. А освен това може да се свърже с раждането на дете. Обърната означава трудности пред постигането на целта и отказ, както и разочарование, но не и бягство от пътя.

Луната

Всичко е потънало в мъгла, луната крие лицето си. Картата е символ на заблудите, загадките, сенките в живота ви. Тайни не искат да бъдат разкрити, а заплетените ситуации така и не се разплитат. Всичко е в мъгла, забулено и неясно. Период, в който не трябва да предприемате никакви действия.

Обърната означава разбулване на загадки и изплуване на стари тайни. Лош период за сключване на сделки и риск от измами.

Слънцето

Разчистване на пътя, яснота, стабилност и сигурност. Слънцето символизира власт, победа, постигане на целите и успехите. Обърната, картата символизира изпитания и предизвикателства. Но всяка трудност е преодолявана лесно.

Страшният съд

Падат маските, въздава се справедливост, истината се разкрива. Изтеглите ли тази карта, бъдете сигурни, че всякакви загадки пред вас ще се разбулят и всички ще разкрият истинското си лице. Картата означа още среща с някого, когото не сте виждали отдавна, а също и край на ситуация без изход. Обърната, картата символизира неприятни истини, които няма да ви харесат.

Светът

Тази карта означава цялост, завършеност, пълен кръг. Всичко е подредено, всичко е в хармония и баланс. Обърната означава нов път, незавършен цикъл, ново начало, което може би ще бъде трудно.

Малките аркани

Малките аркани обичайно се свързват с ежедневието, конкретни хора от него, както и конкретни събития. В комбинация с големите аркани обаче служат за изясняване на различни ситуации и изясняване на важни въпроси. Освен това помагат да се разтълкуват по-добре въпросите, които сте задали и отговорите, които сте получили. В тази статия няма да се фокусираме върху значението на всяка малка аркана, а ще ги разгледаме общо.

Аркани мечове

Символизират целите, препятствията, сблъсъците и конфликтите по пътя. Съдържат карти от 1 до 10, паж, рицар, крал и кралица. Фигурите символизират трите възрасти на човека, както и половата идентичност. Картите са свързани със средата, която ни заобикаля, страховете ни, проблемите и трудностите.

Аркани чаши

Символизират желанията, мечтите, интимния ни свят. Отново съдържат четири фигури и карти от 1 до 10. Тези карти са свързани с емоционалния ни свят, желанията ни, скритите тайни, целите и мечтите. Помагат за изясняване на интимните връзки, отношенията с другите, както и за взимането на решения в личен план.

Аркани пентакли

Символизират материалното състояние. Свързани са с мястото ни в обществото, социалния статус, показват отношенията ни с хората около нас. Също така помагат за изясняване на проблеми в работата, при финансови въпроси, както и как ни възприемат околните.

Аркани жезли

Символизират до голяма степен нашия вътрешен свят и нашето отношение към външния свят. Те са символ на нашите цели и амбиции, на нашите търсения – рационални или духовни. Показват нашето отношение към околния свят в рационален план.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close