You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Готови ли сте за брак? Въпросите на които всяка булка трябва да отговори преди да каже „ДА“

Готови ли сте за брак? Въпросите на които всяка булка трябва да отговори преди да каже „ДА“

Бракът изглежда като приказка, но дали след сватбата ще бъде „И заживели щастливо“ завинаги?

Влюбени сте, искате да си кажете „Да“ и планирате своята сватба? Прекрасно! Любовта е най-прекрасното чувство на света, а сватбата е прекрасен начин да засвидетелстваш на любимия си чувствата към него. Но преди да се решите на тази важна стъпка, или дори на постоянно съвместно съжителство, добре е да си отговорите на няколко важни въпроса. В зависимост от техните отговори може да прецените готови ли сте за брак или не.

Тази статия не като наръчник на младоженците за това, какво ги очаква след сватбата. Но въпросите в нея ще ви помогнат да прецените какво искате от партньора до вас, до къде сте готови да стигнете и най-вече как да се справите с проблема „А след това?“. Защото дори в приказките след сватбата невинаги героите заживяват дълго и щастливо — вижте историите на братя Грим. Истината е много, много по-различна.

Брак! Какво трябва да знаем, преди да кажем "ДА"
Брак! Какво трябва да знаем, преди да кажем „ДА“ сн. Pixabay

Въпросникът съдържа 10 въпроса с пояснения към тях. И е желателно не само булките, но и младоженците да се подложат на този тест. Отговорите ще ви покажат готови ли сте наистина за брак. Или е по-добре да поработите още над връзката си, преди да си кажете „Да“.

1. Как ще се справите с големите промени в бъдеще, което със сигурност ще се случи?

Бракът е съжителство. Делите едно легло, един дом, сметки, задължения в домакинството. Имало е случаи, в които заради чифт чорапи се стига до скандал, така че е добре да изясните правата и задълженията си в дома предварително. Работата е един от въпросите, на които и двамата партньори трябва да отговорят. Дали жената ще се посвети на грижите за дома и семейството, или ще работи наравно с мъжа. И как ще се поделят семейните задължения и разходите в тази ситуация? Дали е по-добре да работите на смени, или през деня? Дали ще работите от дома, в офис, в своя или чужда фирма. Готови ли сте да заминете с партньора си в чужбина, ако работата му изисква това? Това са въпроси, които е добре да обсъдите предварително.

2. Съвместимост по отношение на духовни религиозни ценности?

Религия? Ха-ха! Да, предполагам, че голяма част от вас ще се разсмеят, докато четат този въпрос. В действителност обаче това не е маловажен въпрос. В наши дни не е необичайно млади хора заслепени от чувствата си един към друг да се венчаят. А по-късно да осъзнаят, че не споделят общи духовни ценности. С годините това се променя. В други случаи е повод за конфликт от самото начало. Например, вие искате сватба в църква, а мъжът до вас е атеист и никак не му допада подобно нещо. Ако двамата партньори са с различни религии, добре е този въпрос да бъде обсъден предварително. Особено когато стане въпрос и в какви ценности ще се възпитават децата, кои празници ще се честват у дома и други.

3. Как ще се справим с личните си и семейни проблеми?

Бракът се сключва само между двама души, но в семейството влизат всички хора от обкръжението им: братя, сестри, родители, близки приятели … всички имат своето влияние. А към това се добавят и децата, родени в брака. Още преди да се ожените, е добре да се разберете по тези въпроси — къде ще живеете, кога ще посещавате родителите си, какви ще са отношенията ви с тях? Не на последно място е и въпросът с грижата за родителите, когато се разболеят или вече не могат да се грижат сами за себе си. Мислите си, че е рано? Когато дойде моментът, няма да имате време да го обсъждате.

4. Има ли генетични заболявания в семействата и на двамата, които могат да се предадат на децата?

Да, това е ужасно неприятна тема, която нарушава и най-дълбоката интимност на партньора и неговото семейство. Затова и разговорите за нея често са табу. Имайте предвид обаче, че това може да се окаже с много тежки последствия за децата ви, ако не обсъдите открито проблема още преди сватбата. Има наследствени болести от епилепсия до хемофилия, левкемия, ментални заболявания и други, които могат да се предадат на децата ви. Трябва да сте откровени и да решите готови ли сте да поемете риска да родите дете при тези обстоятелства, или ще потърсите алтернативно решение.

5. Какво очаквате от партньора, от себе си и от брака след сватбата?

Бракът не е цветя и рози. Бракът не е песни и танци, романтични вечери, пътувания или държане за ръце. Бракът е споделяне на отговорности. Голям процент от браковете, сключени в млада възраст, приключват с развод именно заради несериозно отношение. В зряла възраст партньорите пък се развеждат, защото осъзнават, че не могат или не искат да правят компромиси с другия.

Изчистете неяснотите още в самото начало — какво очаквате от партньора си, какво искате от себе си и каква е представата ви за брака. Обсъдете дали кариерата ви е по-важна от семейните събирания, доколко е способен партньорът ви да се справя с проблеми и кризи, какво очаквате от себе си и от него по отношение на децата, свободното време, личните интереси. Хората се променят, особено след сватбата. Затова се опитайте да си представите проблемите, още преди да са настъпили. И потърсете възможни решения.

6. Какво ви дразни в другия и може ли да приемете, или да промените това?

Не, това не е наивен въпрос. Всеки от нас има праг на поносимост относно недостатъците на другия и в един момент това води до скандали. Започвайки от пиенето и пушенето, през излизанията вечер без партньор, до това какви са приоритетите и за какво харчите парите си. Бъдете откровени до болка — за какво искате да харчите парите си, какви страсти или хоби навици не споделяте с другия, дразните ли се, когато половинката ви играе видео игри, или реши да излезе сам/сама на парти с приятели? Бъдете честни за това какво ви дразни в другия. И ако сте готови да го приемете с недостатъците му, тогава кажете „Да“.

7. Какво ще правите, когато след една година ще изчезне страстта, която имахте преди брака?

Противно на всеобщата заблуда, любовта и страстта в брака траят до три години. Под натиска на задълженията, годините, промяна на ежедневните приоритети, интимността в спалнята е все по-голяма рядкост. Дали ще приемете липсата му на желание всеки ден, като загуба на интерес към вас? Или ако се държи ревниво и отмъстително, когато вие не сте в настроение за това. Интимните биологични отношения са важни за връзката между съпрузите, но дали са най-важното нещо? И трябва ли да ги използвате като мерило за чувствата си един към друг.

Желанието не е мярка за любов, запомнете това!

8. Ще приемете ли съвет от близки хора или специалисти, ако проблемите ви са по-силни от вас?

Всеки брак влиза и излиза от кризи, с по-големи или по-малки последици върху брачните партньори. В някои моменти обаче не може да се справите сами с проблема. Въпросът е, готови ли сте да потърсите специализирана помощ или ще се допитате до свои близки? И не, не говорим за това да излезете с приятелка на кафе и да й се оплачете, че мъжът ви не ви разбира. Когато кризата е сериозна, трябва да имате обща позиция — да потърсите помощ от психолог, или да се разделите.

9. Доколко сте готови да говорите за предишните връзки и опитът от тях?

Тъй като темата е доста деликатна, подходете внимателно към нея. Ако и двамата не се чувствате удобно да говорите за предишните си партньори, просто споделете, че това е било част от живота ви, която е приключила. Поучете се от грешките и опита си в тях. В случай на нужда може да обсъдите някои от проблемите, които сте имали тогава и да се опитате да ги избегнете с настоящия си партньор.

Но един съвет от нас: Ако имате сериозна връзка и планирате брак, по-добре е да прекратите всякакви отношения с предишните си партньори. Също така не задълбавайте по отношение на предишните му приятелки — те са минало и не е нужно да си вгорчавате живота, говорейки за тях.

10. Какво е отношението ви към парите, инвестициите и кой ще плаща сметките у дома?

Казват, че когато бедността почука на вратата, любовта излиза през прозореца. И често пъти парите са един от основните проблеми в един брак. Изяснете си най-важното — сметките в брака, трябва да се плащат от собствения джоб. Не може да разчитате на родители или близки за тази цел. Поговорете открито с партньора си по темата за парите — колкото и да е неудобна. Споделете един с друг какви планове и очаквания имате от себе си и от другия. Дали ще инвестирате средствата си, ще пестите, или ще живеете с целите си приходи? Дали ще разчитате на помощ от родителите, на наследство, или ще се справяте сами — кой, каквото има.

Ако искате да създадете собствен бизнес, обсъдете открито и този проблем. Споразумейте се дали двамата ще вложите парите си там, или всеки ще работи самостоятелно и ще разполага сам с парите си. Кой и как ще плаща за ежедневните разходи вкъщи? Дали заплатата на жената изцяло ще влиза в семейния бюджет или ще отделяте част от сумите за себе си и за лични разходи?

Казват, че не е прилично да се говори за пари, когато става дума за любов. Не е вярно! Бъдете откровени по този въпрос и честни един към друг — какво очаквате от другия, какво е приемливо за вас или не е. Постигнете компромис и се изяснете по тези въпроси. Така ще сте сигурни, че няма да има недоразумения в бъдеще.

И, ако след всички тези въпроси усещате, че все още искате да си кажете „да“ и сте сигурни, че ще бъдете с другия до края на живота си, тогава честито! Готови сте да си кажете „Да“!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close