You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Градовете на България от А до Я: Интересни забележителности, за които не подозирате / IV част/

Градовете на България от А до Я: Интересни забележителности, за които не подозирате / IV част/

Виртуалната ни разходка „Градовете на България от А до Я” ще се пренесем предимно над Стара планина на географската карта

Добре дошли в продължението на темата ни съд забележителностите ни – познати и непознати. Третата тема на „Градовете на България от А до Я” беше единствено София, но днес е време да опознаем Северна България /предимно/ – от Тимок до Черно море. Ще разгледаме познати и непознати забележителности в българските градове с „В”:

1.Варна

Морската столица уж няма нужда от особено представяне. Все по-голяма, все по-заселена, тя споделя съдбата на София. Уж е по-малка, но предлага всичко, което най-големия град в България притежава – университети, елитни гимназии, театър, опера, спорни клубове, издателства, медии и живот, който изглежда спокоен само в 8.30 часа на Първи януари.

Предимството пред София е древно – морето. То дава основание не само да се похвали с Висше училище по всички морски специалности, но и с Адмиралтейството на Армията.

Във Варна са открили най-старото златно съкровище в света, но това, с което май повече е известна се нарича Международният балетен конкурс – най-старият, най-престижният, наричан в гилдията Олимпиадата по балет.

Лятото, естествено, градът домакинства не само на милиони туристи /според статистиката на Летището/, но и на куп популярни културни форуми като „Варненско лято”, „Любовта е лудост” и „Златният делфин”.

Градът Одесос за българите е Варна още от летописите, свидетелстващи за времето на Аспарух. Само веднъж е изменяла на името си – в периода 20 декември 1949 г. и 20 октомври 1956 г. е била прекръстена Сталин в чест на Бащицата. Култът към личността обаче свършва и славното име на града се завръща.

Ако редовия българин иска да посети Варна, не само за да ходи на плаж или за да учи, опциите му за забавление и обогатяване на културата са огромни!

На първо място, разбира се, ще почетете Катедралата. Тя може да е едва четвърта по-големина в държавата, но е символ на Варна и се намира в сърцето й- срещу т.нар „Козирка” – мястото, където местните си устройват срещи.

Друг християнски паметник с повече от религиозно значение е храмът „Свети Николай”, който също се намира в центъра. Построен е от един ктитор – Параскева Николау. Варненецът за малко да загуби живота си в буря, докато плава с кораб до Одеса. Измолил от Свети Николай Чудотворец помощ и в замяна издигнал храм в родния си град.

Освен мощите на светци, този храм е специален за местните, защото до 1944 там полагат клетвите си варненските моряци. През 2000 в тяхна памет са поставили корабна котва пред храма, което допълнително подчертава статута на „Моряшката църква”.

Може да е на 17 километра от Варна, но не бива да пропускате и Аладжа манастир – той е не просто паметник на културата, но и място с особена енергия, което си струва да опознаете.

Сред култовите сгради на града са Военноморския клуб – красива ренесансова сграда, построена в близост до катедралата, Фестивален и конгресен център, където се провеждат най-престижните арт фестивали, Дворецът на културата и спорта – мястото, където се играят най-сериозните мачове в различни спортове и Летният театър, без която нито една песен не би звучала така романтично, както под открито небе.

Варненският Археологически музей е част от 100те национални исторически обекта и се намира в красивата сграда на някогашната Девическа гимназия. Там освен най-старото златно съкровище може да видите и ценни находки от праисторията до Възраждането, както и красотата на иконопистта.

Във Военноморския музей вече не дават „печат” в книжката за 100те национални исторически обекта, но е едно уникално място, пълни с безценни реликви и истории. Най-впечатляващите му експонати са корабът-музей „Дръзки“ и яхтата „Кор Кароли“ на кап. Георги Георгиев.

Варна предлага още впечатляващи музейни сбирки, но ние ви препоръчваме да посетите Музеят на куклите и Музеят по история на медицината, където ще видите наиситна уникални неща.

Ако искате да създадете истинско живо усещане за история дори на малките си деца, може да ги заведете да видят с очите си „Прабългарско селище Фанагория“ и сами да усетят и съпреживеят емоциите на предците ни.

Уникално преживяване е Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” и разходката с гид в двореца Евксиноград. И за двете обаче ви трябва предварителна резервация, като в двореца ще ви искат и трите имена с ЕГН, за да ви разрешат достъп до това специално за всяка власт място.

Ако искате просто да се наслаждавате на разходката си във Варна, ще отделите един хубав слънчев съботен или неделен ден на Морската градина. Там има достатъчно забавления за деца и възрастни, но класиката разбира се са представленията в „Делфинариума” и разглеждането на Зоологическата градина и Аквариума.

2.Велики Преслав

Градчето, което добавя „Велик” в името си чак през 1993 година, е славен спомен за едни от най-достойните владетели на родината и Златния век на България. Днес е малко над 8000 души, но е съхранило паметта за онези славни времена в своя Национален историко-археологически резерват.

Той е издигнат върху 500 хектара от територията на старата българска столица, а в музея всеки може да види Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, откритото на територията съкровище и всеизвестната керамична икона на Св. Теодор Стратилат. В музеят ще ви дадат и печат за книжката със 100те НТО.

Стотици години по-късно местният дърворезбар Калин Къров от дънерите на три отсечени тополи извайва символите на Вярата, Силата и Словото – монах, воин с кръгъл щит, и просветител с книга и перо в ръце.

В „Карталовата къща“ могат да се видят и стари занаяти, и да се опита преславско вино и местната „Болярска баница”.

3.Велико Търново

Тук вече се почувствахме нищожни! Пред богатството от красота и истории под всеки камък на старопрестолния град разбрахме, че не можем да препоръчаме забележителности „за един уикенд”. Просто си отделете седмицата отпуск, за да опознаете Велико Търново!

Търново едва през 1963 г. добавя прилагателното пред името си, но в сърцето на всеки българин той е бил винаги повече от голям и значим!

Името на старопрестолния град идва от славянските „тръневъ”, „тръновъ”, означаващи „трънлив, трънен“, и градъ – „крепост, твърдина“.

Трънливата крепост е важна за българщината от времето на Асен и Петър. Да, няма море, планината е близо, но не е достатъчно, за да го превърне в курортно селище. Градът обаче брани духовността и заради богатата си история, и заради културата и красотата, и заради това, че е университетски град, в който учебните заведения са сред най-престижните в страната.

Велико Търново е град със 70 000 души население и 1613 важни исторически обекта! Дори да не искате да обикаляте по музеи, не може да останете безразлични пред красотата на Янтра, мостовете и накацалите по хълмовете къщички, които непрекъснато служат за вдъхновение на някой млад художник.
Велико Търново издига достолепие на няколко хълма като най-значими за археолози и историци са Царевец, Трапезица и Момина крепост. Понеже на Света гора е бил тогавашния духовен център, естествено е там да се издигне и ректоратът на Великотърновския университет.

Царевец е бастиона на Второто българско царство – мястото, където е бил двореца и патриаршията. Днес е един от 100те НТОбекта и арена та Аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”. Препоръчва се да го наблюдавате от площад „Цар Асен I“ – срещу входа на Царевец или от площадката пред „Рождество Богородично“.
Градове в България с В
Също толкова атрактивен за разглеждане Мултимедиен посетителски център “Царевград Търнов”. Отворен е само от пет години, но вече много популярен, защото в него може да видите на ръка разстояние бита на българските царе от XII и XIII век.

Не е за изпускане и 3D Mapping светлинно шоу, което върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев”.

Църквата “Св. Димитър Солунски” на Трапезица се свързва с обявяването на въстанието на братята Петър и Асен, довело до освобождаването от византийците и възстановяването на Второто българско царство.

Не пропускайте и Държавна художествена галерия с богатата си експозиция. Велико Търново има много музеи, предвид богатата история на града и значението му за държавността. Най-скъп за нас е Музей “Възраждане и Учредително събрание”, построен от майстор Колю Фичето.

Близо тридесет паметника са издигнати из старопрестолния град. Най-свидни за местните и гостите на града са монумента „Майка България”, паметника на Патриарх Евтимий и най-вече – паметникът на Асеневци, издигнат в чест на 8 века от въстанието на Асен и Петър. Монумента включва и фигурите на брат им Калоян и Иван Асен II.

Във Велико Търново има много живописни неща, но това определение приляга най-много на Самоводската чаршия. Там може да видите на живо и различни традиционни занаяти, и да се насладите на усещането за пазаруване като от преди два века.

Между Самоводската чаршия и старите хали ще намерите още един шедьовър на Колю Фичето – Къщата с маймунката.

Хан Хаджи Николи е архитектурен шедьовър и рай за чревоугодници. Всичко, което си представяте като вкусна национална кухня, български вина и качествено обслужване и то в автентична атмосфера, ще намерите там.

4.Велинград

След обединяването на селата Лъджене, Каменица и Чепино през 1948 се ражда Велинград. Наричат градчето на Вела Пеева – съвсем младо момиче-партизанка избрало смъртта пред това да попадне в ръцете на жандармерията.

Времето и смяната на идеологиите подставя под въпрос избора й, но градът не променя името, а добавя към нея любопитното „СПА столицата на Балканите”.

Велинград е райско кътче съчетало най-доброто от природата. Намира се в котловина в Западните Родопи. Има прохладно лято, мека зима и минимум облачност. В добавка районът изобилства от реки, карстови и минерални извори, където страдащи могат да намерят облекчение.

Велинград е място за почивка и туризъм. Не бива да се пропускат местността Клептуза, разходка по Юндола и непременно да намерите мястото, където се пресичат 24 меридиан и 42 паралел!

5.Ветово

Градчето с близо 5000 души население е Ветово за всички, но не и за местните. За тях си е „Вятово” и по това ще го познаете. Намира се на ключово място по железопътната линия и главния път, който свързва Русе и Варна.

Интерес предизвиква мултиетническия състав на населението. Тук освен българи, турци, и роми – бургуджии ще срещнете наследници на кримските татари.

Забележителното в общината отново е природа. В близост текат и Бели Лом и Тополница, а най-голямото богатство са залежите на каолин. Такова голямо находище няма да намерите никъде другаде на Балканите.

6.Ветрен

Ветрен е име на няколко селца в България, но само на един град. Той се намира в община Септември, Южна България и има население само от 3000 души. Ще го намерите до Паланката – на изхода на Траянови врата, в полите на Голуша, кацнал върху Селското дере.

Градецът е създаден през 1403 г. и все още е обект на интерес от археолози, предвид богатството от находки в района. През 2003та получава статут на град по случай 600 години от създаването му.

Днес градчето е малко и не би се различавало от други като него – с лековит въздух, спокоен живот и основен поминък – лозарство. В него обаче има нещо специално и може би затова е дало на България куп знаменитости – от Страхил войвода до олимпийския шампион Николай Пашалов.
Ако гостувате на Ветрен, настоявайте да опитате местната кухня и по-специално ветренския специалитет – „Тепси кебап”.

Вдъхновен от истинска история от Ветрен дядо Вазов пише „Иде ли?”. Стамболийски преподава там, а животът на Алфонс дьо ла Мартин е спасен от местни хора, които не са го забравили. Днес там има паметна плоча, а в читалището пазят урна с пръст от гроба му.

7.Видин

Видин е прекрасен град, но и рана в душата на българина. Въпреки богатата история, красивите сгради и много възможности, намалението прогресивно намалява и все по-мрачни са прогнозите за бъдещето му.

Разположен на Дунав, той е първото голямо пристанище и дава начало на републиканският път до границата с Гърция – Кулата. От няколко години фериботния комплекс е заменен с построения мост „Нова Европа”, който хората наричат „Дунав мост – 2”. На другия бряг срещу него е румънския град Калафат.
Градове в България с В
Многовековната история на Видин определят различните му имена през времето – от Дунония през Донавия и Бдин. Когато цар Иван Александър коронясва сина си Иван Срацимир, той отделя деспотството си и се превръща в глава на отделна държава, скоро превзета от османците. Цели три века е бил оспорвана територия между унгарци и Османската империя. След Освобождението Видин е важен търговски център, с процъфтяваща икономика, елит от интелектуалци и буржоазия.

Промените след 9ти септември водят до висока индустриализация както навсякъде в държавата. Настъпването на демокрацията обаче довежда със себе си срив на икономиката, масово приватизиране и затваряне на предприятия.

Видин обаче е и ще остане красив град, където ви очаква Крепостта „Баба Вида“ на Дунав, катедралата „Свети Димитър“- втората по височина в България и Градската градина край реката. Ако и на вас се е харесал сериала „Дървото на живота”, непременно трябва да посетите града и мястото, където са проведени снимките!

8.Враца

Най-големият град на Северозапада ще намерите в подножието на Балкана. От него лесно ще стигнете до едни от най-популярните забележителности за планинарите: пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Вратцата. Девизът му е „Град като Балкана – древен и млад“ и това идва да каже, че това е място, което има много, много истории за разказване.

Животът тук се е родил още 6000 години преди Христа. Траките тук са оставили най-голямото си съкровище – Рогозенското. Истинският разцвет на града, който се е наричал тогава Вратица идва по време на Втората българска държава. След като дълго брани местните от византийците, при възкачването на Асен той създава царски манастир в крепостта. Наследниците му се грижат за него, а Вратица служи цял век вярно на Асеневци, след това – на Шишмановци.
Градове в България с В
Преди да попадне под османско владичество, местният герой Радан войвода брани крепостта. Дори по време на робство Враца е била културно и духовно средище на българите, което обяснява защо става и център на революционни дейности преди избухването на Априлското въстание.

Това е първият освободен български град на Северозапада. Датата е 9 ноември 1877 г. След Освобождението до днес градът споделя съдбата на останалите населени места в региона – бърз темп на развитие на промишлеността преди 9 септември, заводи-гиганти по време на комунизма и упадък след идването на демокрацията.

Във Враца задължително трябва да отидете в Регионалния исторически музей, ако събирате печатите от 100 НТОбекта. И да не сте сериен турист със сигурност ще искате да видите на живо Рогозенското съкровище. Там е и най-древният скелет, откриван по родните ни земи. Музеят ще намерите на централния площад, наречен, разбира се, „Христо Ботев”. Паметникът на поета стои гордо, а зад него се вижда Балкана. В близост до Враца са и връх Околчица и лобното място на поета.

Градът си има етнографски комплекс, в който може да разгледате как са живели предците на врачани. Уникален обаче е комплекс „Вестителят”, който може да достигнете по стъпала, тръгващи от самия център на града. Там може да разгледате историята на туризма в региона, както и да видите паметника на Вестителя на свободата – казака Петлак. Той е възвестил освобождението на града от руснаците и в негова чест всяка неделя се чуват звуци на бойна тръба

Друг символ на града е Кулата на Мешчиите, преустроена като часовникова кула.

Враца е фестивален град, в който от любители на изкуството до любители на моторите може да срещнат събратя по дух и интереси. Препоръчваме да разгледате деня от 24 май до 2 юни, когато се провеждат Ботеви дни. Има богата програма и се провежда всенародно поклонение на връх Околчица.

Местните домакини ще ви почерпят с оригинална врачанска кухня, която включва лучник, лютика, сирене по врачански и кемерка. Вие обаче тайно ще се насладите и на характерния врачански говор, който придоби особена популярност покрай „Шоуто на Слави” и Краси Радков.

9.Вълчедръм

Вълчедръм е симпатично градче от Северозапада, което се намира се на поречието на р. Цибрица.

Независимо колко е малко населението му винаги има отношение към актуалната политическа обстановка – от въставането на българите във Видинско четвърт век преди Априлското въстание до включването в Балканската война, та чак до противозаконните методи на колективизацията.

Най-впечатляващото във Вълчедръм е храмът „Света Параскева”. Тя е известна със своя уникален иконостас и с това, че е малко копие на „Свети Александър Невски” в столицата.

10.Вълчи дол

Близостта на Вълчи дол със старите столици Плиска и Преслав говорят, че и той може да се похвали с дълга история. Първите данни за него са от VIII век и са го обитавали траки и славяни.

В един по-късен период от време е наречен Курт дере и след Освобождението просто са превели името на български. Днес е само с 3000 души население, но селото, което чак през 1974 година става град, винаги се е отличавало с особено прогресивно мислещо население.

През Вълчи дол минава първата влакова композиция /1909 година/, правят огромна с размерите си зърно база и селото може да се похвали с първата дизелова електроцентрала.

Днес градчето се гордее с единствената ски-писта за Североизточна България, басейн и стадион, наречен на местната звезда – олимпийския шампион по борба Петко Сираков.

Вълчи дол предлага уникални рецепти в колекцията за традиционни български рецепти като гювеч и пълнени чушки.

Предвид името не се учудвайте на вълчата скулптура, поставена на градската чешма.

11.Върбица

Още един градец на Североизтока с 3000 души, който може разчита на туризъм. Върбица се намира в близост до язовир Тича, а в близост до града е курортния комплекс с лековит минерален извор.

Този район е бил заселен още от времето на траките. В близост до града се намира Върбишки проход, който не само свързва Северна и Южна България, но и е запомнен от историята с победите на Аспарух над византийците.

12.Вършец

Вършец е също туристически център, но с 6000 души население. Намира се в подножието на Тодорини кукли във Вършечката котловина, по поречието на Ботуня.

Заради топлия климат и прочутата си минерална вода го правят в притегателен център за балнеолечение.
Градове в България с В
Градът се гордее с естествен природен парк, втори по големина на Балканите след софийската Борисова градина.

Вършец се прочува още в края на XIXвек, когато местен се излекува, благодарение на минералната вода. Славата на селището толкова бързо се разнася, че през 30те години на миналия век е вече курорт, който има електрифицирано казино и дори организира конкурс за красота!

Градът не е само минерални бани и хотели. Има дълъг булевард с вековни чинари и дори гигантска секвоя. Във Вършец може да разгледате музея, галерията и Царското казино, което пази спомена за принц Кирил и славните му забавления.
Очаквайте поредния ни материал „Градовете на България от А до Я”, в която ви чакат интересни истории за градовете с Г.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close