You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Градовете на България от А до Я: Интересни забележителности, за които не подозирате / X част/

Градовете на България от А до Я: Интересни забележителности, за които не подозирате / X част/

Малко и малки, но шарени със забележителности и истории са днешните селища в „Градовете на България от А до Я”

В поредицата ни „Градовете на България от А до Я” днес са на дневен ред забележителностите в градчетата, започващи с Н и О:

1. Неделино

В полите на Родопите, до върховете Свети Илия и Света Неделя, на брега на река Неделинска е градчето, наречено, естествено – Неделино. Макар и малко по население е богато на история и забележителности, които трудно ще намерите в страната.

Създадено е от племе номади, които са наричали „мечкари”. Занаятите им са били изработване на земеделски сечива и…гадаене. Това обяснява защо и днес празника на Неделино, който е на Свети Георги, е наричан от местните Адрелес /Хъдърлез/.

Мечкарите са направили опит да се заселят в близко село, но били прокудени и са се настанили до реката. Те са първите жители на селото, основано през 1607. През 1974 година то е обявено за град.
Местните се издържат с тютюнопроизводство и посрещат гостите си с характерната родопска кухня. Намират се близко до границата с Гърция, но там се е запазила уникалността на бита и пеенето, наречено от професор Куфман – „Неделински двуглас”.

Градчето може да е малко, но популярно в света на джудото. Клубът в Неделино е родило куп златни призьори и може да се похвали с четвъртвековна история.

За да видите всичко прекрасно в Неделино ви препоръчваме да го посетите в началото на септември. Съборът тогава приема гости не само от страната, но и съседна Гърция. Запазена марка на града са 12те римски моста, всеки от които има собствена история.

2. Несебър

Един от най-древните европейски градове – на над 3000 години, се намира на Черноморието ни. Винаги красив, винаги романтичен, макар и малък, Несебър си остава национално съкровище, което събира хиляди не само приз лятото.

Създаден като Месембрия, нарочен за родното място на Езоп, градецът приема елини, римляни, византийци и българи от времето на Крум. Славяните го наричат Несебър и така остава за поколенията до днес.
Градът остава непроменен и след османското нашествие. Освободен е на 8 февруари, малко преди сключването на Санстефанския мирен договор. Обявен е за архитектурен резерват през 50те години на миналия век, а от 1983 културните му паметници са под закрилата на Юнеско.
„Градовете на България от А до Я” днес са на дневен ред забележителностите в градчетата, започващи с Н и О:
Известен е със своите храмове, но най-популярен сред туристите е Стария град – запазените възрожденски къщи в съчетание с морето създават уникална атмосфера, която ще ви хареса, ако я видите дори по време на най-лютата зима.

Там трябва да разгледате Археологическия музей, Етнографската сбирка в къща Москояни, храмовете под закрилата на ЮНЕСКО, амфитеатъра. Естествено, не бива да пропускате прочутата Мелница, статуята на Рибаря, Музеят на киното със запазените декори и реквизити и самолета МиГ-21, превърнат в паметник на авиацията.

3. Николаево

Близо до хълма – крепост Асара, в Южна България, до Гурково е градчето Николаево. Населено е от времето на визайнтийците, а османските нашественици са го нарекли Ешекчии (Магарево).

След Освобождението са се заселили цели родове от съседно Гурково и Балкана. Така е създадено селото, наречено на княз Николай Николевич – третият син на императора, героя от Руско-турската война довела до Освобождението.

През 1977 година Николаево става град и като доказателство, че нищо случайно няма, най-известната личност, родена там е историка проф. Николай Генчев.

Градчето празнува на Никулден. В него могат да се видят както паметниците на княза и професора, стените на крепостта Асара, така и цялото богатство на природата около Радова и Лазова река, Царска дупка и легендите за тях.

4. Никопол

На брега на Дунав, до Белене е градец, който днес има малко над 3000 души население, но славна история и перспективно бъдеще. Районът е населен още от времето на траките, а византийците наричат селището с достолепното име Никопол /Град на победата/. Това става през 1059 година.
„Градовете на България от А до Я” днес са на дневен ред забележителностите в градчетата, започващи с Н и О:
Край Никопол се провежда битката, която променя историята и на България, и на Европа. Тя слага край на последния голям Кръстоносен поход и Видинското царство пада под властта на османските нашественици.

Два века след това градът е важен административен център, но по-късно това се променя. Стратегическото му положение обаче не променя възможностите пред градчето като пристанище, например. Изграден е ферибот, който го свързва с румънския град Турну Мъгуреле.

Никопол е град както с исторически, така и с природни забележителности. На територията му, като част от резервата Персина, ще намерите много защитени видове. Интересни за наблюдение са Скалната църква, паметници и на русите, и на кръстоносците.Изкушените от историята ще оценят Крепостта, тюрбето на дервиша Али Коч Баба, Историческия музей и етнографската къща, в която някога се е укривал сам Левски.

Празникът на града всъщност е три дена – петъкът, съботата и неделята на седмицата, в която се отбелязва Голяма Богородица.

5. Нова Загора

Българите възприемат Нова Загора като по-малката сестричка на Стара Загора, градче, което свети с отразена светлина, но хората, които познават пребогатата му история лесно биха го оборили. Районът там е обитаван от девет хилядолетия, а най-ранните останки в пределите на града са от времето на Средновековието.
„Градовете на България от А до Я” днес са на дневен ред забележителностите в градчетата, започващи с Н и О:
Територията често е арена на спорове между българи и византийци, градчето преживява и османското нашествие, за да даде на народа куп имените хайдути и борци за свобода. Местните участват активно както в борбата с поробителя, така и за църковна независимост.

В, т.нар. от нашественика и потомците му, Заара йениджеси Левски води активна дейност, а местните плащат висока цена за участието си в Априлското въстание. На 14 януари 1878 г. полкът на полковник Василий Балк сбъдват мечтата за Освобождение, макар градът да е почти изпепелен.

В околността могат да се разгледат останките от древния живот в околията – изобилства от могили, крепости и светилища. Любителите на виното могат да посетят някоя от популярните местни винарни, конна база и просто да се насладят на красивата природа в региона. В Нова Загора има много паметници на героите от онова славно време, градски парк, толкова богат на експонати музей, че го приемат за един от големите в страната. Няма как да пропуснете при разходката си и фонтана със Земното кълбо!

6. Нови Искър

Нови Искър е един от трите града, чието основно преимущество в местоположението е близостта със столицата ни – делят ги едва 14 километра! Градът е и важен транспортен възел и богат на лековити минерални извори, които му дават сериозни възможности за балнеоложки туризъм. Изграден е по бреговете на Искър и получава статут на град през 1974 година.

Районът изобилства с църковни забележителности от национално значение.

7. Нови пазар

По бреговете на Крива река в котловината между Шуменското, Лудогорското и Провадийското плато е разположен Нови пазар. Животът там е кипял още от античността. В района е било римското селище-крепост Динея, намерили са останки от прабългарите, но градът се споменава за първи път през 1444 година. Кръстоносците са го превърнали в пепел, но след век двама братя са правя чифлиците си от двете страни на реката. Там се образува петъчен пазар, който дава името на града Ени пазар („Нов пазар“). Селището е арена на военните конфликти между Руската и Османската империя, но Денят на Освобождението му е Денят на Св.Марина – 17 юли през 1878 г.

Емблемата на града е Часовниковата кула от началото на 19 век. В Нови пазар може да разгледате експонатите в Галерията, където се помещава и Историческия музей и селището Динея.

Още от времето на братята-основатели пазарният ден си остава петък, но Празникът на града е 14ти октомври – Света Петка. Големи събития са града са конкурсите за гайдари и акордеонисти и съборът на Станата през май.

8. Обзор

Обзор може да е с малко над 2000 души население, но се гордее с най-дългата плажна ивица от 14 км. Между Стара планина и Черно море предлага на жителите и гостите си красиви гледки и възможност за разнообразен туризъм, още повече, че има и минерален извор на разположение.
„Градовете на България от А до Я” днес са на дневен ред забележителностите в градчетата, започващи с Н и О:
Обзор съществува от времето на траките от преди три хилядолетия. Тогава е бил наричан Наулохас. Две хиляди години по-късно гърците създават там Хелиополис („Град на слънцето“). Римляните слагат своя отпечатък храм на Юпитер, което го превръща в Теополис /Град на Господ/. Императорите на Византия го превръщат в своя резиденция, българите – в крепостта Козят. Османските нашественици създават Гьозекен („Обзор“). С българското си име е от 1936та, а през 1984 година вече е и град.

Наследството на всеки един етнос може да разгледате в Историческия музей, Часовниковата кула в обновения централен площад с шадравани и храма „Свети Йоан Предтеча”.

9. Омуртаг

Градът, който се гордее с втория български космонавт /показва го и с паметника, наречен Самолета/, наречен на великия хан, се намира на важен транспортен коридор. Районът е обитаван по-отдавна, но първите сведения за днешното селище са още от 17 век. Наричан е Осман каза и още тогава е имал важно значение със стратегическото си местоположение.
„Градовете на България от А до Я” днес са на дневен ред забележителностите в градчетата, започващи с Н и О:
Селището е превърнато в пепел от бягащите турци и превзето от пехотата на генерал Ернрот през януари 1978. Интересното е, че спасение от поробителя се е оказала една построена преди шест години къща – на баба Иванка Хаджийката, която приютила 200 жени с децата им. Домът е оцелял до днес, заедно с храма Свети Димитър и Мензилишката чешма.

През 1934 градът е преименуван в чест на хан Омуртаг. Там може да разгледате Паметника на космонатвта, Историческия музей, като сред експонатите е и скафандъра на Александър Александров.

Празникът на града, естествено, е 7 юни – деня на полета на Александров!

10. Опака

В този регион е и градчето с това необичайно, но запомнящо се име. Опака е разположен по бреговете на притока на Черни Лом – Ряката, в дола между Болец и Ак тепе. Регионът е бил обитаван още от времето на прабългарите и все още се проучва от официалната археология. Официалната история на селището Опак е от 1479 година, когато се споменава в данъчен регистър. То става град през 1984 година.

11. Оряхово

С 5 000 души население, но със статут на важно дунавско пристанище е Оряхово.

Районът е обитаван от неолита, но първите жители до днешния град са обитавали средновековната крепост Камъка. През територията на Оряхово са минавали кръстоносците на Сигизмунд Люксембургски и Владислав Ягело. След османското нашествие селището бележи разцвет чак през Възраждането, когато става важен търговски център.
„Градовете на България от А до Я” днес са на дневен ред забележителностите в градчетата, започващи с Н и О:
Подслонявало е Левски и е спечелило свободата си на 21 ноември 1877 с помощта на румънските войски.

След Освобождението като всички градчета по Дунав е под влиянието на Запада, което оказва влияние във всички сфери – от архитектурата до търговията. Наричано Върхов, Орезов, Ореов, Рахово, то става Оряхово през 1886 година.

В града може да разгледате Археологическия и Етнографския музей. Оряхово има заслужена слава като люпилня за шампиони по бадминтон. Най-интересни и интензивни мероприятия се провеждат през август, когато е и надпреварата по преплуване на Дунав до румънския бряг и обрано.

Следващата ни среща „Градовете на България от А до Я” обещава дълга разходка из забележителности на градове-герои, които започват с буквата П!

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close