You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Градовете на България от А до Я: Интересни забележителности, за които не подозирате

Градовете на България от А до Я: Интересни забележителности, за които не подозирате

Като любители на пътешествията категорично подкрепяме думите на Щастливеца: „Опознай Родината, за да я обикнеш”

Какво като лятната ваканция свърши?! В България винаги е имало и ще има уникални места, които да видиш – през всеки сезон от годината. Винаги може да посетите популярни, скъпи дестинации, да ползвате книжката от „100те национални туристически обекта”, съвети на приятели и интернет. Истината обаче е, че в нашата малка Родина има стотици непознати места, градчета, забележителности, които могат да ви предложат гледки и преживявания, които няма да видите на друго място.

И понеже сме убедени в думите на Алеко Константинов, че трябва да познаваме Родината, за да я обикнем, решихме точно през септември да започнем нашата амбициозна поредица. Между два национални празника е чудесно време да ви разкажем за непознатата България – за нещата, които не познавате, но които може да видите и научите първи сред познатите ви.

Днес е понеделник и даваме начало с

Градовете на България с „А”

1. Айтос

Малкият град изглежда като прашинка по Виа Понтика – небесния маршрут на прелетните птици. У нас го познават като люлка на музиканти, които творят в различни стилове, но вие може да откриете и другаде магията в него.

Кръстен средновековната крепост Аетос (орел(гр.) и това е един от символите на града. Съществуват три легенди за него. Едната е, че носи името на последовател на Орфей (ето я отново музикалната линия!), другата – че е истинско „Орлово гнездо“ на българщината, защото е един от последните, покорени от византийците.
Най-близка до фолклора е третата – ловецът, спасен от орел. Птицата изкълвала очите на мечката, която го нападнала. Другарите на ловеца обаче го убили и в негова чест той построил паметник, който бди над Айтос.
Градове в България с А забележителности и легенди
Градът има още едни „неми”, но вечни закрилници – Тримата вкаменени братя. Скалното образувание е на километър от Айтос. На един от хълмовете до града може да се натъкнете на още една любопитна статуя – Козела. До нея се стига през красивия парк „Славеева река”.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Manol Manolov (@manozius) на


Ако освен красиви легенди и живописни пейзажи, държите да опитате нещо местно. Препоръчваме ви, разбира се,вино от популярния в региона сорт грозде Мускат Отонел.

2. Аксаково

Най-младият град на България носи името на Иван Аксаков и е променил статута си едва преди 14 години. Той е на хвърлей от Варна и е лесно да разберете защо с всяка изминала година населението му нараства.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Maria Kurakulova (@mary_dmi_) на


За местните е въпрос на чест, че никога не са дали възможност на Варна да усвои селото като квартал и така да победи Пловдив в битката за втори по големина град на България.

3. Алфатар

Мъничко добруджанско градче с вековна памет и нова история. Обявен е за град през 1974 година, но сведения за селище с това име са още от 1573 година!

Ако гласът на миналото ви зове, може да видите как са живели предците ни в Добруджа в Етнографската къща.
За любителите на литературата това късче земя е мястото, където се разиграва действието на „Боряна” – един от шедьоврите на Йовков. За другите, които далеч по-прозаично гледат на живота, това е място със страхотна местна кухня. Ще е срамота да минете от там и не опитате нещо тестено или поне – сирене.

Ако обичате мистерии или имате въображение, за да напишете любопитна история, може да се опитате да разплетете една симпатична загадка. На 3000 от градчето, в сърцето на Испания има градче с подобно име – Алфафар.

4. Антоново

Още един спокойно място, придобило статут на град през 1974 година. С днешното име е от 8 декември 1949, когато го преименували в чест на комуниста Антон Кръстев, загинал наблизо, без да дочака промените през 1944година.

В Антоново може да си позволите да ви затрупа бяла зима, без да се усетите бедстващи, защото е на надморска височина 1522м. И да не ви се струва актуално, може да ви впечатли Архитектурно – скулптурен ансамбъл – Клада. Той е построен в памет на загиналите антифашисти.

5. Априлци

Това малко градче в полите на Централен Балкан е достатъчно известно само по себе си. В него основният поминък е туризма заради невероятните възможности, които дава Стара планина през четирите сезона на годината.

Разположен в подножието на Ботев, той е създаден от обединяването на четири села. Днес те са дали имената си на отделните квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Въпреки малкото местно население, Априлци минава за един от най-дългите градове – цели 22 километра. Има две реки – Острец и Видима.

Вълнуваща е историята на името му. Сливането на селата-квартали става през 1976та година – за стогодишнината на Априлското въстание. Местното население взима дейно участие и потомците са заслужили честта градът им да бъде наречен в чест на саможертвата им.

Като посетите Априлци, ще бъдете посрещнати от топли, гостоприемни хора. Имайте предвид обаче, че балканджиите са достойни, горди българи. За тях казват, че се навеждат „само вода да пият”.

6. Ардино

Много малко не достига на родопското градче да стане с 4000, но малките размери компенсира с прекрасни природни дадености. Намира се в Западните Родопи, което означава едно – прекрасна гледка всеки ден от годината.

Река Арда тече само на 4 километра от него – достатъчно да му даде името. Туристите – ентусиасти с книжката за 100те Национални туристически обекта знаят куп легенди за Дяволския мост, който е на 0 километра от него. Това обаче не е единственото, с което Ардино може да привлече гостите си.
В близост за тракийското светилище „Орлови скали“, крепостта Калето, Резерватът на брезите.

В града съжителстват християни и мюсюлмани, а гръцката граница е толкова близо, че винаги ще имате усещането, че се намирате в сърцето на Балканите.

7. Асеновград

Асеновград носи името не само на най-великата династия български царе, но е рядко съчетание от история, природа, религиозен център и модерен начин на живот. Той ще ви даде от всичко по много – независимо какъв вид турист сте. Всеки познава забележителностите в околията, но и самият град може да предложи куп куриози и интересни преживявания.

Най-големият град на Родопите е Българският Йерусалим с най-много храмове на глава от населението. В него най-лесно може да се загубиш в многообразие от булчински бутици и рокли.

Има няколко легенди за произхода на първото му име – Станимака, всичките свързани с Гърция. За българите обаче това е градът, преименуван в чест на владетеля, при когото България е била на три морета.

В този регион може да дойдете не само на поклонение в някое от големите християнски светилища. Тук е мястото за спортен лов и риболов „40-те извора“. В хотел „Асеновец” е била една от първите дискотеки с дансинг, наречена /естествено/ „Джамборе”.

Ще извършите голямо престъпление, ако дойдете на гости и не потънете в омайните прегръдки на някое тежко червено вино от местна винарна. Ако пък сте такива трезвеници, може да се ограничите само със симпатичните мини-сърми, сладко от зелени смокини и бели череши или някой от прочутите местни деликатеси.

8. Ахелой

Симпатично градче само с 2000 души местно население, но истинска черноморска перла – идеално място за спокойствие, семейни почивки и много, много риболов.

Намира се на брега на морето и по плажната му ивица може да стигнете чак до Поморие. Старото му име е Чимово, но от 1960 носи името на реката, която минава край него. Лингвисти са установили, че това е една от малкото тракийски думи в речника ни. „Ахел” означава „воден, вода”.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Путешествуй С Нами🌍 (@flamingo_tour888) на


Най-шумно и весело е на Спасовден. Тогава е празникът на града, избран е от тракийските бежанци, които са намерили в Ахелой спасени от башибозука.
По-романтичните души може да се влюбят в Ахелойския фар, построен само преди десет години.

9. Ахтопол

Последното райско кътче в този район има население малко над 1000 души, но за гостите му той върви с уникално съчетание от планина, море и река. Естествено е при толкова дадености местните да се издържат от туризъм и риболов, но в него има една особена магия – може би защото е основан още през 430 г.пр.н.е.

Бил е търговско средище и е оцелял след варварско нашествие. Възстановен е от градоначалника Агатон и в негова чест го кръщават Агатопол.

Градове в България с А забележителности и легенди
Ахтопол – Град на любовта

Има и красива легенда, свързана с градчето. Влюбили се дъщерята на Зевс и сина на Посейдон – Агата и Делфин. Забранено им било да се обичат. Девойката изповядвала чувствата си на кукумявката си Агао – нея пратила да каже на любимия, че ще го чака.

Делфин получил съобщението и отвлякъл момичето. Двамата се скрили на мястото, където днес е града. Кукумявката станала символ на мястото, а влюбените нарекли новия си дом – Агапи-полис(„Град на любовта”). От там дошло и името на градчето.

Ако се съмнявате в истинността на романтичните легенди, ви препоръчваме да видите фарът на Ахтопол. Независимо през кое време на деня, през кой месец от годината – пред очите ви ще бъде толкова красива гледка, че ще искате да споделите с някой тихия чар на Града на любовта.

Очаквайте съвсем скоро продължението: Градовете на България от А до Я: Интересни забележителности, за които не подозирате / II част/

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close