You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Грешки, които да не допускаме, ако искаме хобито ни да се превърне в работа

Грешки, които да не допускаме, ако искаме хобито ни да се превърне в работа

Преди да превърнем хобито в печеливш бизнес, трябва да се научим да го управляваме така, че то да не управлява времето и ресурсите ни

Всяка жена с хоби „ръкоделие” знае: свободното време тежи, колкото злато. И наистина, понякога нещата и грижите ни поглъщат толкова много, че е трудно да се отделим за минута. А ръкотворството обикновено не отнема нито час, нито два. Днес искаме да поговорим с вас за това как да избегнем досадни грешки в ръкоделието и да не губим време, енергия, пари и материали напразно.

Тази статия ще бъде от първостепенно значение за начинаещите в идеята да превърнат хобито си в кариера. Сещате се, когато нещо отнема много време и усилия, а не се получава, може да те доведе до сълзи. За да не се случи и с вас, имайте предвид съветите и предупрежденията ни:

Грешка 1. Липса на работен график

Да, да, прочетохте го правилно. Графикът на учебните часове е необходим не само за учениците, но и почасово планиране на деня не само за бизнесмени. Всяка трябва да знае точно кога може да си позволите да любимото си хоби. Ако седнете две или три бодчета, за а са изминали три часа, знаете защо става така – ръкоделието е страшна краста!

Грешка 2. Липса на система

Да, разбира се, системата трябва да бъде във всичко, без изключение. Уверете се, че сте подготвили работна система, преди да започнете нов проект, било то в градинарството или декупаж на кухненски мебели. Ако трябва да купите материали, преценете от кои магазини, на каква цена и колко да ги купите. Не забравяйте да прецените колко време ще отнеме да направите даден продукт.

Разделете цялата работа на части и правете всичко последователно. Защо? Това е просто. Например, когато правите дърво от мъниста, трябва да оформите, да речем, сто идентични клонки. Много е трудно да го направите в един ден, дори ако не правите нищо друго. Просто ще се отегчавате. Ето защо е по-добре да направите това: правете 25 клона на ден и 3-4 цветчета на ден. Тук всичко ще ви отнеме общо 4 дни! И ако сте започнали твърде ентусиазирано, а след това сте го зарязали, а след това сте се заели с нещо друго, тогава не е известно дали това дърво ще бъде завършено изобщо.

Грешка 3. Липса на материали

Някои ръкотворки мечтаят да усвоят нова техника, но те не могат: няма необходимите материали и това, което имат, не е подходящо. Не всички живеят в големите градове, където има големи магазини с всякакви полезни неща. Но не се отчайвайте. И на обитателите на мегаполисите им е трудно – магазините са далеч, има задръствания, а дори не знаят къде да намерят този магазин.

Ако се занимавате с приложно изкуство, може да намерите това, което търсите не само в книжарниците за художници. Във всеки магазин за строителни материали може да намерите лак, дървени рамки, здрави конци, пистолети със силикон и какво-ли-още-не.

Проблемът е друг – на мнозина им „хартисват” материали. Понякога са леко зацапани, нарязани или в твърде малко количество. Не си мислете да ги изхвърляте обаче! Да, много е гот да работиш с нови материали, но колко средства ще спестите, ако си подредите шкафчето за хоби с кутии, пълни с подреден и номерирани конци, ножички, ленти, картони, игленици, салфетки за декупаж…

Има още един момент – ако имате материали за началото, но не сте убедени, че ще ви стигне наличното, рискувате много, много да се ядосате. Много е важно предварително да си направите сметката не само колко време ще ви отнеме, да си купите това, което ви трябва и да не се увличате, защото нов, интересен материал ви е заслепил.

Грешка 4. Работа „на чернова”

Съвет: Никога не правете нищо на чернова. Много начинаещи мислят, че първо трябва да се участ с евтини материали, а след това да си купят качествени мъниста (или скъпа прежда или висококачествено платно с многоцветни конци) и тогава ще се заемат да правят шедьовър. Голяма грешка!

Свикнете с добро веднага. С красиви гладки мъниста се работи добре: и лежат точно, и окото се радва и не е нужно да калибрирате. Всичко това се отнася за всеки тип ръчна изработка!

Грешка 5. Работа в авариен режим

Това е още една от големите грешки на жените, които се занимават с ръкоделие. Искат да направят всичко в един ден. Ако не за един, но поне много бързо. Форсират се до максимум…И идва провала!

Първо, рискувате да не разполагате с време да правите други неща, защото времето с хобито лети неусетно. На второ място, след много часове работа, рискът от грешки е висок. Трето, просто можете да „прегорите” и да ви писне от работа. Не забравяйте, че ръчното творчество е дело, което успокоява душата, а не я вади! Нямате цел да наваксате и да изпреварвате някого или нещо такова. Дори като работа любимото хоби трябва да се извършва с удоволствие!
Направи си сам: Райско кътче за вълшебници с ръкоделие или друго хоби (Идеи)
Грешка 6. Синдром на хамстера

Този проблем заслужава отделна статия. И може би дори не една. Ръкоделките – хамстери имат гардероб, натъпкан с всякакви полезни неща, още едно нощно шкафче, скрин, друго чекмедже и друг килер. И няколко десетки гигабайти в компютъра: всички видове книги, схеми, майсторски класове.

От това „боледува” всяка майсторка в ръчната изработка! Не можете да го избегнете, дори да опитате. Но опитайте при първите признаци незабавно „да започне терапията”. Изтегляне на схеми за бродиране? Отлична идея! Незабавно ги погледнете, изтрийте онези, които никога няма да бродирате, сортирайте всичко. Според опита: след като са изминали няколко гигабайта архиви със схеми, желанието за бродиране е напълно изгубено. И в шкафове, рафтове, кутии, също трябва да бъдат демонтирани. Чувствайте се свободни да изхвърлите, подарите, продадете онлайн всички ненужни неща, да се отървете от боклука. Не се притеснявайте, скоро ще си натрупате отново, защото природата не търпи празнотата!

Грешка 7. Много проекти наведнъж

Грешката е много често срещана. В света на ръчното творчество има много интересни неща. И искате да имате всичко. Много момичета хващат едно, започват второ, но го зарязват заради трето. В резултат на това нито един от трите проекта не е приключил, но се отделя поне много време. Опитайте се да приключите всичко. Единственото изключение от това правило е сложната изработка.

Ако сте започнали голямо предизвикателство, която се счита за работа с висока сложност и ще отнеме много време, не се отчайвайте. Това не означава, че следващите месеци няма да се занимавате с други неща освен нея. Редувайте – малко от сложния проект, един цял прост проект, малко сложен, нов прост и т.н. И стресът е по-малко, а удоволствието е по-голямо.

Грешка 8. Учите се само от грешките си

Казват, че глупаците се учат от грешките си, а умните хора се учат от другите. Ето защо ние, умни, красиви, поклонници на ръчно изработените неща, се учим от грешките на други хора, за да не допуснем наши собствени грешки.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!