You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Хиперактивното дете в детската градина и преди училище: Спасителен план за родители

Хиперактивното дете в детската градина и преди училище: Спасителен план за родители

Да отглеждаш и учиш хиперактивно дете е трудно, понякога непосилно, но не и безнадеждно

Проблемът със „свръх енергичното, шугавото, неконтролируемо” дете става почти обществен, когато го запишат в Първа група на детската градина. Госпожите почват да се оплакват от първия ден, другите родители започват да гледат „на кръв”, останалите деца всеки ден споделят поредната ужасна история и не искат да си играят с него.
Родителят на хиперактивно дете непрекъснато се разкъсва между гнева, болката и непрекъснатото чувство за вина. От една страна се сърди на него, че не слуша и не смее да си признае, че се срамува от него. От друга го боли, че детето е само пред цялата агресия, неприемане и критика на света.

Какво е най-доброто, което трябва да правите, ако се съмнявате, че имате хиперактивно дете?

Диагноза

Първото, което трябва да направите е наистина да сте сигурни, че то е хиперактивно. Ако проявява повечето или всички симптоми , за които сте чели в мрежата, няма проблемна семейна или социална среда, първо изчакайте да навърши 5 години и се консултирайте с опитен (!!!)психолог.

След като извърши и опише необходимото обследване, може да се насочите към опитен (!!!)детски невролог или детски психиатър. Спокойно, детето ви не лудо, а има невробиологично нарушение! !!!!! Синдром на дефицит на вниманието с или без хиперактивност (СДВХ) е състояние, което се коригира, надраства и контролира, а не е доживотна присъда!!!

Много е важно да се елиминират други причини за възбудимостта и агресивността на детето. Консултация с педиатър, ендокринолог и проста кръвна картина са задължителни!

Детски психолог

Това нарушение изисква поне една календарна година, най-малко, но не по-малко от веднъж седмично консултации с детски психолог. На тези редовни срещи трябва да присъства поне мама. Така ще бъде наясно със задачите, които му се поставят и ще следи за изпълнението им. Междувременно ще се работи и с нея, за да се успокои и пригоди към общуване, което ще укрепи и подобри отношенията по между им.

Много е важно да разберете, че не всеки психолог може да помогне на дете със СДВХ. Новозавършили и експериментатори не са това, което е необходимо. Може да се допитате до родители, които са случили на специалист или най-добре – помолете за препоръка детския психиатър. Лекарите разчитат на помощта им и със сигурност познават такива, които ще ви помогнат да се справите!

С днешна дата детската консултация при психолог продължава 50 минути и в ДКЦ-тата струва 40 лева. Това не е евтина „услуга”, но без нея не може да се надявате на успешно преодоляване на проблема. Имайте предвид, че може да се наложи и работа с логопед!

Медикаменти

След като откриете подходящият психолог, с чиято помощ ще се справите със СДВХ, трябва да се замислите и за медикаментозна терапия. Имайте предвид, че няма универсално хапче за болката ви и никой не цели да превръща децата ви в безволеви гъби.

Медикаментозната терапия успокоява детето, благоприятства социалния му живот и му е опора, докато само изгради нравствени и биохимични задръжки. С нейна помощ ще забравите непрекъснатия страх, че то може да нарани себе си или някой друг, ще се включва по-деликатно в игрите, останалите няма да го избягват, а вашия контакт с възрастните ще се подобри значително.

Отново трябва да повторим – не разчитайте само на хапчетата! Без терапия и останалите техники за справяне с хиперактивността ефектът ще е временен!

Като стана въпрос за медикаменти, помислете и за себе си! Родителите на деца със СДВХ обичайно са пренапрегнати, преуморени, депресирани. Не се срамувайте, не мислете, че сте Атлас с неограничени сили! Вие сте човешко същество, което има нужда от помощ! Всяка помощ!

Ако таткото, бабите, познатите, не са искали да помагат с проблемното дете, защото не искат или защото твърдят, че не могат да излязат на глава с него, сигурно вече нямате сили. Антидепресантите, предписани от специалист, ще излекуват чувството ви за тревожност, ще ви успокоят и това значително ще подобри атмосферата у дома!

Диета и витамини

След консултация с педиатъра и пълна кръвна картина трябва да се консултирате с диетолог.

Естеството на хранене доказано предразполага към хиперактивност. Деца, които са предразположени към екземи, астма и сенна хрема, понякога страдат от СДВХ. Хиперактивните деца често са алергични към редица храни, като мляко и захар и те да провокират поведението им. Маслото от вечерна иглика се използва успешно за лечение на хиперактивни деца, особено при обща атопия (незабавна алергична реакция с изразена наследствена предразположеност).

Нежелани добавки хранителни добавки, забранени за употреба в бебешки храни, се използват в неща като рибни пръчици, напитки и бисквити. Не използвате следните хранителни добавки:
Азо багрила: Е102, Е104, Е107, Е110, Е122-129, Е131, Е132, Е133, Е142, Е151, Е154, Е155, Е180.
Консерванти: Е210-213, Е220-228, Е249-252, Е310-321.
Ароматизатори и подобрители на вкуса: Е621 —623, Е924-926.
Естествени багрила: E106
Не експериментирайте с диетата, без консултация с диетолог или поне педиатъра. Непременно бъдете солидарни с детето, за да не се чувства изолирано. Ако е момче, най-голям успех ще имате, ако таткото спазва неговата диета. Това ще превърне храненето в „мъжки” ритуал, само за тях двамата и ще усили ефекта!

Какво да яде хиперактивното дете?

Зеленчуци – грах, моркови, соя, карфиол, алабаш, червено зеле, бяло зеле, броколи, спанак, боб, дълги краставици, маруля;
плодове – ябълки, круши, банани;
гарнитура – картофи, юфка, ориз;
зърнени храни – пшеница, ръж, ечемик, просо, ленено семе;
хляб – пшеничен и ръжен хляб, приготвени без мляко;
мазнини – ферментирало мляко, маргарин, което не включва кисело мляко, студено пресовано растително масло;
месо – говеждо, телешко, птиче, риба, агнешко (1-2 пъти седмично);
напитки – неподсладен чай, негазирана вода с съдържание на натрий от около 50 mg / kg;
подправки – йодирана сол.

Витамини и хиперактивност – При деца с хиперактивност се забелязва занижено ниво на Магнезий, което ще рече, че трябва да се компенсира с добавки. Има вероятност да са занижени и стойностите на Цинк и Калций. При това състояние са много полезни B3, B6, B1, а взимането на дневната доза Омега-3 е просто задължително!!!

Вече се предлагат комбинации от всички необходими витамини, които указват благоприятно влияние върху буйните деца и по-специално – тези със СДВХ. Честно казано, готовите комбинации не са евтини и може би си мислите, че може да си ги спестите. Хиперактивно дете няма да се кротне, благодарение на тях, но ако ги спрете, ще видите разликата!

Тези комбинации действат благотворно за по-добрата концентрация, което е особено важно при справянето му със задачите в подготвителната група и по-късно – в училище. Трябва да се взимат поне два месеца, за да се усети промяната. Няма нужда да ги взимате по време на ваканциите.
Как да помогнем на хиперактивното дете да се успокои и концентрира
Спортът и музика при СДВГ

Всички съвременни деца трябва да бъдат заети с „облагородяващи” занимания, за да стоят далече от таблетите, телевизора и пороците. Спортът е наложителен особено при хиперактивните деца!

Отхвърлени от „добрите” си връстници, сигурно искате да си има добра среда, общност, поводи за игра и изразходване на излишната енергия. Умело подбрания спорт ще създаде добра база за всичко това. Едновременно с това ще държи под контрол симптомите на СДВГ и ще повиши нивата на допамин и норадреналин.

Безценни помощници ще са тениса, бягането, стрелба с лък, танци от всеки вид. Те снижават напрежението, развиват концентрацията и самоконтрола, а излишната енергия е канализирана както трябва. Най-най-доброто решение е плуването – успокоява, изразходва нерви, успокоява и извайва тяло! Майкъл Фелпс – шампионът на шампионите също е имал СДВХ и само басейнът го е превърнал в това, което е!

Ездата е страхотно решение, защото връзката с животното и грижата за него ще са истински балсам за самотната му душа. В тази връзка ще препоръчаме на родителите на хиперактивно дете да му вземат спокоен домашен любимец. Разходката на куче сутрин ще го освежава и разтоварва, което е безценно за ученика преди дългите часове. Освен това „кучкарите” имат доказано по-стабилен имунитет!

Спортове като бойни изкуства и борба трябва да се отложат, ако детето проявява и безпричинна агресия. Изключение може да направите за безконтактните в първите години спортове.

Колективните игри са нож с две остриета. Момчетата ги обожават, но предразполагат към сблъсъци. Ако детето ви толкова иска да бъде футболна звезда, договорете се с него, че ще го запишете след година или две, когато развие основни умения на друго място. Тогава няма да бъде в група с деца, които знаят „лошата” му слава, а борбата за топка няма да се превръща в червен картон.

Изкуството като терапия за СДВХ е много популярно! Барабани, пиано, керамика, грънчарство и всеки тип моделиране успокояват децата и дават възможност за изява на безкрайното им въображение.

И за спорта, и за изкуството родителят трябва да направи още едно много важно нещо – Да си намери „съучастник”. Треньорът или педагогът трябва да е взискателен, но много търпелив. Ако е нужно обяснете му, че детето е със СДВХ. Той трябва да има категорични изисквания, да не се уморява от едни и същи упражнения и непрекъснато да редува задачите. Задължително трябва да сте в съгласие, че не държите да стане звезда, но и да подкрепяте авторитета и забележките на треньора.

Намерите ли подходящото /и дори- няколко/ извънкласно занимание, вие сте свършили половината си работа по отглеждането на хиперактивно дете. Не му давайте да пропуска тренировки от мързел, заради кино или покана за нещо забавно! Радвайте се на всяко малко постижение, снимайте го с всеки бронзов медал и подреждайте рисунките му в къщи – то само ще започне да се старае, защото вижда, че ви прави щастливи!

Към този тип дейности ще ви посъветваме да добавите и консултация с кинезитерапевт. Лечебният масаж, Боуен-терапия или поне йога ще облекчат значително състоянието на детето и ще свалят напрежението му.

Режим на дете със СДВХ

Сънят е от изключително значение за всички деца, а за хиперактивните е двойно по-важен! Наложете правило за ранно лягане и не отстъпвайте нито крачка. Максимум в 21.30 трябва да е заспало, независимо дали е ваканция или не! Никакви превъзбуждащи филми, електронни игри и беснеене преди сън!

Ставане в един и същи час
Сутрешна гимнастика /или разходка с кучето/с витамините
Ходете пеш или карайте колела до детската градина или училище
Тренировки, артистични занятия
Свободно време
Вечеря със семейството
Приказка „за лека нощ” и сън

Това в кратце е железния режим, към който трябва да се придържате и да включите задължително и останалите деца вкъщи към него.
Може би сега е моментът да напомним – правилата и границите не означават липса на нежност и любов. Изисквайте от децата, но и много поощрявайте. Хвалете и най-малкото постижение. Говорете за качествата и ги награждавайте /нематериално/ за малките победи всеки ден!

Ако между забележите и караниците сте забравяли, поставете си норма – минимум четири прегръдки дневно и поне две целувки – за „добро утро” и „лека нощ”!

Детето със СДВГ, родителите и учителите

От предучилищната до пубертета родителите на хиперактивно дете трябва да работят непрекъснато в кооперация с учителите, класния. Още преди четвърта група разпитайте познатите си, говорете с директора на училището, където искате да го запишете. Най-накрая разговаряйте с класния му и разкажете за детето си.
Много е важно да получите помощта на педагога. Той няма да прекара първите месеци в отчаяние, че си има работа с невъзпитано дете и безотговорни родители. Щом разбере, че сте ангажирани и винаги готови за помощ, той сам ще бъде мотивиран да даде на детето така необходимия индивидуален подход.
Най-вероятно детето ви няма интелектуални ограничения, а напротив! Разкажете на бъдещия му учител за постиженията и уменията му. Изработете обща стратегия.
Помолете го да го сложи най-отпред, до бюрото и по възможност – до спокойно, кротко дете.
Учителят не бива да пести изискванията си /при възможност да превърне в игра прозаични неща като прибирането на вещите в началния курс /. Той трябва да дава възможност на детето да стане два-три пъти по време на час – да донесе дневника, нови маркери, да изпълни задача или подреди материалите за следващия урок. Едновременно с това не бива да разрешава и прощава свръхактивността, защото детето трябва да се научи на самоконтрол и как да управлява енергията си.
Родителят на хиперактивно дете трябва да участва във всички дейности, които изискват родителска помощ. Да дават пример и да поощряват изпълнението на извънкласни задачи – те възпитават любознателност, творчество, работоспособност и амбиция! С тяхна помощ детето може да се открои в положителна светлина и само да търси такива изяви, за да умножи колекцията си от постижения!
Всичко написано до тук е тежка, постоянна и продължителна работа, но си струва всяко усилие! Вие не сте сгрешили в нищо, за да „получите” такова дете! Щом търсите как да му помогнете и сте готови на всичко, значи не сте добър, а невероятен родител!
С постоянство и вяра в добрия развой на нещата ще успеете! Трябва да знаете, че хора като Алберт Айнщайн, Уолт Дисни, Агата Кристи, Жул Верн, Джим Кери, Стивън Спилбърг, Силвестър Сталоун, Роберто Бенини са диагностицирани със СДВХ. Нима мислите, че вашето хиперактивно дете е по-малко страхотно от тях?!?!?!?

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!

Ползвайки нашия сайт вие приемате и се съгласявате с правилата за неговото използване и информацията, която системата получава за вас Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close