You are here
Home > Здраве и красота > Игра на глад: Защо автофагията е най-популярният процес за почистване и обновяване на тялото?

Игра на глад: Защо автофагията е най-популярният процес за почистване и обновяване на тялото?

Терминът „автофагия“ звучи стряскащо, но е в основата на толкова популярния фастинг…и перфектната форма

Автофагията е една от най-популярните концепции в областта на храненето през последните няколко години, а научният принцип, на който се основава, беше достоен за Нобеловата награда за физиология или медицина през 2016 г.

Подмладяващите ефекти от периодичното гладуване заслужиха Нобеловата награда за медицина за 2016 г. . Човекът, който изследва процеса на клетъчна автофагия е японския биолог Йошинори Осуми . Професорът в Токийския технологичен институт през 2012 г. той взе наградата на Киото за фундаментални науки , а четири години по-късно триумфира с Нобелова награда за физиология или медицина за откриването на механизмите на автофагията.

Какво е автофагия?

Autophagy е комбинация от две гръцки думи: auto (себе си) и phagy (хранене), т.е., буквално преведено, е самоизяждане.

Автофагията всъщност е способността на здрава клетка в тялото да „рециклира“ отпадъците, които се натрупват в нея и околната среда.

Това е и процес на самолечение и преди всичко профилактика на различни разстройства и заболявания.  Здравите клетки рециклират увредени, стари и болни клетки, както и микроорганизми. Тъй като лошите клетки се разграждат, този материал се използва повторно за балансиране, лечение и защита.

Когато човешкото тяло е гладно, то се самоизяжда, извършва процес на пречистване, премахвайки всички болни клетки, рак, стареещи клетки и болестта на Алцхаймер.

Как да постигнем автофагия?

Това е един вид пост, т.е. гладуването е най-силният активатор на автофагията. Актофагията се активира със скорост най-малко 12-16 часа след последното хранене. Това се постига най-лесно, ако пропуснем вечерята, така че само с това голяма част от часовника се прехвърля в периода на сън, а след събуждане през повечето време и няма да сме гладни веднага, т.н. известно време ще продължим часовника на автофагията, с което ще направим отлична услуга на тялото си за цялостна рехабилитация и профилактика. По време на гладуване в мозъка пристига информация, че нямаме достатъчно храна и тогава започва да се активира автофагията. Вместо вечеря можем да позволим на тялото вода, натурална лимонада или някакъв билков чай, което ще облекчи евентуалната нужда от вечеря.

Доказано е, че гладуването в продължение на няколко часа стимулира клетъчното подмладяване – процесът на автофагия на телесните клетки им позволява да се почистват и регенерират. Шестнадесетчасовото гладуване се основава на тези научни открития и е доста лесно да го превърнете в неразделна част от ежедневието.

С автофагия срещу злокачествено заболяване

Автофагията действа както превантивно, така и терапевтично при злокачествени заболявания. През последните десетилетия злокачествените заболявания нарастват, така че е необходимо да се мисли превантивно на тази тема. Туморните клетки в процеса на автофагия се разпознават като излишни, като нещо ненужно, така че се разграждат и тялото ги рециклира.

Автофагия срещу инсулт и инфаркт

Аутофагията предотвратява сърдечно-съдови заболявания и възстановява в терапията на вече възникнали заболявания; особено при профилактика на инфаркт. Така че ще помогне за намаляване и премахване на различни сърдечна недостатъчност, аритмия, инфаркт, коронарна болест и така нататък.

Автофагия срещу автоимунни заболявания

Нарушаване на имунната система, по-точно имунитетът възприема клетките си като нещо чуждо и по този начин преминава в самоунищожение чрез създаване на антитела; И по този начин възникват автоимунни процеси (заболявания). Автофагията ще помогне със своите почистващи механизми да балансира имунитета и по този начин да доведе тялото до излекуване.

Автофагия срещу диабет

Хиперинсулинемия, т.е. инсулинова резистентност (резистентност) възниква, когато клетките отхвърлят нормалния прием на инсулин от кръвта за по-добър поток на енергия и функционалност в тялото. Подобно нарушение води до наднормено телесно тегло, поликистозни яйчници, както и нарушение на менструалния цикъл, стерилитет и др. И всичко това допълнително води до диабет. По време на автофагията нивата на инсулин в кръвта са много ниски, което активира хормона глюкагон (този, който иска да увеличи глюкозата) и след това извлича цялата останала енергия от клетките, привеждайки инсулина в баланс.

Автофагия срещу бактериални и вирусни инфекции

Автофагията ще предотврати появата и развитието на различни вируси, грипни и бактериални инфекции. Той ще бъде особено полезен през типичните периоди от годината, когато има епидемии. С автофагията имунната система работи несравнимо по-добре.

Автофагията понижава холестерола

Мазнините в кръвоносните съдове могат да бъдат драстично намалени чрез процеса на автофагия, подобрявайки целия организъм. Също така, изследванията показват, че автофагията е отлична в борбата с появата и лечението на деменция, болест на Алцхаймер и Паркинсон.

Автофагията забавя процеса на стареене

Намаляването на калориите ще забави и стареенето, като освен диетата (какво, кога и колко ядем) за това ще ни помогне и здравословната физическа активност. С гладуване, т.е. с автофагията ще доведем тялото до пълна регенерация, така че то ще се подмлади. Когато лошите клетки се самоунищожат, тогава започва процесът на отделяне на хормона за растеж (създаване) на нови клетки, т.е. подмладяване. Освен това в тялото се увеличава цялата жизнена енергия за ежедневно функциониране.

loading...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!